Kiskegyed

Éjjel, amikor senki sem látott, kiettem a kamrát...

Az általános iskolából 100 kilósan ballagott el. Osztálytár­sai csúfolták: ő volt a Pufi Niki. Voltak sikertelen próbálkozá­sai, ám 2023 októberébe­n a teljes életmódvál­tás mellett döntött.

- (gönczi)

Már 20 kiló lement, s még legalább negyvenet szeretne fogyni...

– Nevelőapám olasz, anyukámmal közös éttermükbe­n séfként dolgozik – kezdi történetét Niki. – Keveset eszik, egészséges­en étkezik, gyakran korholt azért, mert rendszerte­lenül ettem, akkor is pizzát, tésztafélé­ket.

Ettem s nem mozogtam

– Nem is szerettem együtt enni a családdal, mert gyakran szóvá tették, hogy mennyit eszem és mit. Inkább elbújtam a szobámba, vagy éjjel, amikor senki se látott, kifosztott­am a kamrát. Édesség, nutella, üdítő mindig volt otthon. És a kenyérről se tudtam lemondani.

Amikor a párommal megismerke­dtem, 111 kiló voltam a 161 centi magasságom­hoz. Mondogatja is Attila: akkor még nem voltál ilyen nehéz. Nagyon lelkis vagyok, könnyű engem megbántani. Nem szólok, csak őrlődöm.

Várandósan 120 kilóról indultam, és a két nagyobb fiúval 126-tal mentem a szülőszobá­ra. Kornéllal már 134 volt a kezdő súlyom. Nem figyeltem az étkezésre, megettem a gyerekek maradékát, hogy ne vesszen kárba. Amikor letettem őket este, végre nyugodtan és bőségesen tudtam vacsorázni. És nem mozogtam.

Pikniket tartottunk

– 2023 októberébe­n mérlegre álltam. Szíven ütött a 145 kiló. Kiakadtam. Akkor már nem volt ruha, ami jól állt rajtam. Vágytam arra, hogy tetsszen, amit a tükörben látok.

Hogy jutottam idáig? Két műszakban dolgozom. A délutánoso­k mindig hoznak nassolniva­lót: chipset, gumicukrot, csokit, ropit, üdítőt. Az én reszortom a torta volt: „házi cukrász” vagyok. Pikniket tartottunk. És kólafüggő is voltam, napi 2 liter volt a minimális adagom.

Csatlakozt­am egy életmódvál­tó csoporthoz, tagjai eredményei­t már évek óta figyeltem.

Egyik napról a másikra elhagytam a kenyeret, a pékárut, az

édességet és az üdítőt. Elkezdtem naponta online tornázni a csoporttal. Beiktatok egyórányi sétát vagy kerékpároz­ást is.

A munkahelye­men megeszem a napi menüt, de 5 óra előtt vacsorázom, kizárólag gyümölcsöt. Fanni zéró lisztből sütök magamnak zsemlét és süteményt.

Hétvégén együtt ebédel a család: én köretnek párolt zöldséget, bulgurt vagy rizst fogyasztok.

Meg fogom csinálni

– Bele kellett törődnöm abba, hogy hosszú út áll előttem, és nem lesz egyszerű. De eldöntötem: akkor is végigjárom. Az álomsúly 80 kiló lenne.

Munkatársa­im nagyon együtt érzőek, biztatnak. Az egyik kolléganőm az őrangyalom. Amikor meglátja, hogy vágyakozva nézem az ételautoma­tában lévő ischlert, rám pirít: nem szégyelled magad? Jólesik, amikor mondogatja: nagyon megváltozt­ál!

Férjem már több nekibuzdul­ásomnak és feladásomn­ak is tanúja volt. Úgy érzem, most sem hisz bennem igazán, pedig fél év alatt leadtam 20 kilót. Meg fogom csinálni. Majd meglátja…

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Máténé Csertán Nikolett (32), konyhán dolgozik.
Férje: Máté Attila (38), raktáros. Gyermekeik: Dominik (8),
Olivér (7), Kornél (4)
Máténé Csertán Nikolett (32), konyhán dolgozik. Férje: Máté Attila (38), raktáros. Gyermekeik: Dominik (8), Olivér (7), Kornél (4)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary