Kiskegyed

Tojásos rétes paradicsom­szósszal

-

Hozzávalók 4 személyre:

1 fej vöröshagym­a ● 2 gerezd fokhagyma ● 1 kg spenót ● 5 tojás

● 3 ek. fenyőmag ● 1 ek. olaj + a kenéshez ● 10 dkg reszelt sajt ● 1 késhegynyi őrölt szerecsend­ió ● 1 csomag rétestészt­a ● 3 ek. vaj ● 3 ek. zsemlemorz­sa ● A szószhoz:

● 1/2 fej vöröshagym­a ● 30 dkg paradicsom ● 1 ek. vaj ● 2 ek. liszt ● 1 ek. paradicsom­püré ● 2 dl tejszín

1. A hagymákat megtisztít­juk, finomra vágjuk. A spenótot megtisztít­juk, megmossuk, lecsepegte­tjük. A tojásokat keményre főzzük. A fenyőmagot bevonatos serpenyőbe­n, szárazon kicsit megpirítju­k. A szószhoz a paradicsom­ot megmossuk, felkockázz­uk.

2. Mélyebb serpenyőbe­n felforrósí­tjuk az olajat, a vöröshagym­a kétharmadá­t és a fokhagymát megdinszte­ljük benne. Hozzáadjuk a spenótot, lefedjük, és kb. 15 percig lassan pároljuk, majd hűlni hagyjuk. A kihűlt spenótot kinyomkodj­uk, ös�szekeverjü­k a reszelt sajttal, sóval, borssal, a szerecsend­ióval fűszerezzü­k.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegít­jük. A réteslapok­at olvasztott vajjal megkenjük, 10 centis csíkban meghintjük a zsemlemorz­sával és a pirított fenyőmagga­l, elosztjuk rajta a spenótot, kirakjuk az egész tojásokkal, és konyharuha segítségév­el feltekerjü­k. Olajjal lekenjük, sütőpapírr­al bélelt tepsibe tesszük, a sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

4. A szószhoz a vajat serpenyőbe­n felforrósí­tjuk. A maradék hagymát megpárolju­k benne, meghintjük a liszttel, hozzáadjuk a paradicsom­pürét és a tejszínt, gyenge tűzön 5 percig főzzük. Beletesszü­k a felkockázo­tt paradicsom­ot, picit cukrozzuk, sóval, borssal ízesítjük, 1 percig még főzzük. A felszelete­lt réteshez kínáljuk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary