Kiskegyed

Ünnepi kalács

-

HOZÁVALÓK kb. 16 szelethez

0,7 dl tej ● 12 dkg cukor ● 20 dkg finomliszt ● 2,5 dkg friss élesztő 10 dkg mazsola ● 5 dkg vaj ● 15 dkg tejföl 20 % + a kenéshez ●

1 tojás ● 2 ek. cukrozatla­n kakaópor

1. A tejet kicsit meglangyos­ítjuk, majd hozzáadunk 1 tk. cukrot, 1 tk. lisztet, belemorzso­ljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A mazsolát megmossuk, kevés vízben ázni hagyjuk.

2. A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a szobahőmér­sékletű tejfölt, a tojást és a felfuttato­tt élesztőt, alaposan kidagasztj­uk. Hozzáadjuk a lecsepegte­tett mazsolát, és még tovább dagasztjuk pár percig. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától. Az elkészült tésztát két egyforma részre osztjuk, az egyik adaghoz hozzáadjuk az 1-2 evőkanál vízzel elkevert kakaóport. A kétféle tésztát külön tálba tesszük, letakarjuk, KISKEGYED

és meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

3. Kivajazunk, kilisztezü­nk egy 11×30 cm hosszúkás kenyérform­át. A megkelt tésztákat lisztezett felületen ujjnyi vastagságú­ra nyújtjuk, szélessége akkora legyen, mint a formánk hossza. A két tészta egyforma nagyságú legyen!

4. A natúr tésztára rátesszük a kakaós lapot, majd nyújtunk egyet rajta, és szorosan feltekerjü­k, végüket összefogju­k és a formába tesszük, majd újabb 20 percet kelesztjük letakarva.

5. A sütőt 170 °C-ra előmelegít­jük. Elkeverünk 1 ek. tejfölt

1 ek. vízzel, és megkenjük a megkelt tészta tetejét. A sütőben, légkeverés­es fokozaton kb. 2025 percet sütjük, majd ha már aranybarna a teteje, alufóliáva­l lefedjük és további 20 percet sütjük. Tűpróbával ellenőrizz­ük.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary