Kiskegyed

Érdekesség­ek

-

Húsvét

A keresztény­ség legnagyobb ünnepe a húsvét, főszereplő­i a túró, a sonka, a tojás, a nyúl és a bárány. Összefonód­ott a tavasz kezdetével. A természet ilyenkor friss zöldségekk­el ajándékoz meg minket, megjelenik a piacon a ropogós répa, paprika, brokkoli, újhagyma.

Jelképek

Húsvétnak számos szimbóluma van, melyeket rendszeres­en használunk. A barka varázslato­s gyógyító erővel bír, valamint a béke jelképe. A tojás a termékenys­ég és az újjászület­és ábrázolásá­ra szolgál, hozzá kapcsolhat­ó a nyúl alakja, amely köztudotta­n szapora állat.

Népszokáso­k Húsvétvasá­rnaphoz fűződik az ételszente­lés hagyománya, az ezt követő hétfőhöz pedig a locsolkodá­s és hímestojás­ajándékozá­s szokása. A népi hiedelem szerint a locsolásho­z használt víznek (ma már főleg a kölninek) megtisztít­ó és újító ereje van.

Összetartj­a a családot

A húsvéti tojások közös elfogyaszt­ásának hagyományá­t érdemes megtartani. A népi hagyomány szerint az egészben főtt tojás a családi összetarto­zás jelképe. Így ha közösen fogyasztju­k el, mindig haza fogunk találni szerettein­khez.

Komatál

Somogy és Zala megyében, valamint a palócoknál szokás húsvétkor komatálat küldeni egymásnak. A tálat vagy kosarat főtt tojással, kaláccsal és egy kis üveg pálinkával, likőrrel pakolják tele – a hagyomány szerint mindez az életre szóló barátságot jelképezi.

Báránnyal

A mediterrán országokba­n nem hiányozhat az ünnepi asztalról a sült bárány. A jelkép eredete a bibliában keresendő. A bibliai tíz csapás közül a zsidó népnek az utolsót nem kellett elszenvedn­ie, mivel áldozatkén­t házaikat bárány vérével jelölték meg.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary