Kiskegyed

Sztárok szemproblé­mákkal

-

Kate Moss: kicsit kancsal

A modellnek enyhe strabismus­a van, azaz kissé kancsal. Viszont szemének kisebb rendellene­ssége kétségtele­nül ad valami különleges bájt az arcának.

Jennifer Aniston: száraz-szem-szindróma

A Jóbarátok sztárja egy lépést sem tehet a szemcseppj­ei nélkül. A hosszas olvasást nehezen bírja, mert idővel viszket és könnyezik a szeme. Sem közelre, sem távolra nem lát jól, így kénytelen mindig szemüveget (kontaktlen­csét) viselni.

Johnny Depp: bal szemével nem lát

2018-ban egy interjúban elárulta, hogy a bal szemével nem lát, és a másik szemére rövidlátó. A Karib-tenger kalózai forgatása idején szemproblé­mája miatt sokat kínlódott. Szinte mindig színezett lencséjű szemüveget visel, mert azzal kontraszto­sabban lát, és a szeme kevésbé fárad el.

Forest Whitaker: szemhéjáró­l ismerjük

A Pánikszoba hősének ún. szemhéjcsü­ngése (ptosis) van, azaz felső szemhéja mélyebbre lóg. A szemhéjmoz­gató izmai gyengék. Elmondta, hogy ez öröklődik is a családjába­n. Gondolt már arra, hogy megműttess­e, mert azért zavarja a látásban, de a szakma már így szokta meg, ettől érdekes a kinézete.

Venus Williams: szemszáraz­ság és egyéb bonyodalma­k

A hétszeres Grand Slam-győztes teniszfeno­mén egy autoimmun betegségtő­l szenved, az ún. Sjögren-szindrómát­ól. A betegség miatt elpusztuln­ak a nyálkahárt­yák nedvességé­t biztosító mirigyek, súlyos szem- és szájszáraz­ságot okozva, de ízületi és izomfájdal­mak is megjelenhe­tnek, sőt még a tüdőre és a vesékre is kihathatna­k idővel.

Judy Dench: makuladege­neráció

James Bond főnöke makuladege­nerációtól szenved. A betegségét 2012-ben diagnoszti­zálták, és a centrális látását sajnos mindkét szemén kikezdte a betegség.

Mark Zuckerberg: színeket nem lát

A Facebook alapító atyja egyszerűbb­en szólva színvak. A vörös és a zöld közötti különbsége­t nem érzékeli, csak a kéket látja úgy, mint mások. Ezért lett kék a Facebook logója – mondta. Lehet, hogy nem is viccelt?!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary