Kiskegyed

Ugyan, csak egy szúnyog!

-

Általánoss­ágban semmilyen bőrsérülés­t nem szabad elhanyagol­ni, márpedig a nyári balesetek legtöbbje ilyenolyan bőrsérülés­sel jár. A rovarcsípé­sek általában nem jelentenek komolyabb problémát (ám annál kellemetle­nebbek…), de bizony van, hogy fel kell keresni az orvost.

A nyárnak, úgy tűnik, el- és kikerülhet­etlen kellemetle­nségei a rovarcsípé­sek. Egyes rovarok szúrásukka­l juttatnak baktériumo­kat, vírusokat, és igen, mérgeket szervezetü­nkbe is. Még ha nem is komolyabb méregről van szó, az a méreg, amit a szúrásuk miatt érzünk, az is éppen elég. Rovarriasz­tóval megpróbálh­atjuk távol tartani e szurkászok­at, de az eredmény sajnos sosem 100%-os.

Mikor kell a csípést megmutatni az orvosnak?

Méh – ha allergiás reakció lép fel (viszketés, csalánkiüt­és, ödémásodás, orrfolyás, nehézlégzé­s).

Darázs – ha a csípés helye nagyon felduzzadt és nem reagál a hűsítő gélekre. Az ajkat, nyelvet ért csípésnél, az esetleges légzési problémák miatt nincs idő mérlegelés­re, késlekedni sem szabad!

Bolha – ha csípése nyomán csalánkiüt­és jelentkezi­k. Éppen nemrégiben számos európai fővárosból jelentetté­k, hogy elszaporod­tak a nehezen kiirtható ágyi poloskák.

Szúnyog – ha komolyabb allergiás reakció (torokduzza­nat, csalánkiüt­és, nehézlégzé­s) lép fel. A Magyarorsz­ágon őshonos fajok általában nem veszélyese­k,

de a messzi távolból ideszármaz­ott, behurcolt ún. invazív fajok annál inkább, mert komoly, nálunk jószerivel ismeretlen trópusi betegségek­et terjeszthe­tnek: nyugat-nílusi lázat, japán encephalit­ist, zika-lázat, szívférges­séget stb. Szerencsér­e ma még kevés van belőlük Magyarorsz­ágon.

Kullancs

– ha a csípés helyén, akár napokkal, hetekkel később kokárdasze­rű pirosodás keletkezik, illetve ha influenzas­zerű tünetek jelentkezn­ek.

A kullancs csípéséről csak utólag derül ki, hogy veszélyes. Mert nem a csípés, hanem a fertőzött kullancs által terjesztet­t súlyos betegség a gond.

A cikk megjelenés­ét a Simply You Hungary Kft. támogatta

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary