Kiskegyed

Spenótos-sonkás rétes

-

HOZZÁVALÓK 8 szelethez:

10 dkg vörös lencse ● 10 dkg basmati rizs ● 40 dkg bébispenót ● 1 fej vöröshagym­a

● 4 gerezd fokhagyma ● 1 mk. köménymag ● 1 mk. korianderm­ag ● 1 ek. olívaolaj

● 15 dkg füstölt főtt sonka ● 20 dkg feta sajt ● 12 db réteslap ● 10 dkg vaj ● 1 tojás ●

A salátához: 1 db kígyóubork­a

● 1 fej lila hagyma ● 2 nagyobb paradicsom ● fél csokor petrezsely­em ● 1 kk. vörösborec­et ● 2 kk. olívaolaj ● 2 dl görög joghurt

1. A lencsét és a rizst megmossuk és másfélszer­es vízben (nem túl puhára) főzzük, leszűrjük és alaposan lecsepegte­tjük. A spenótot megmossuk, forrásban lévő vízbe tesszük, és 1-2 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és kinyomkodj­uk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzu­k, apróra vágjuk.

2. A köményt és a koriandert egy forró serpenyőbe­n néhány percig pirítjuk, majd tálba öntjük. A serpenyőbe öntjük az olajat, megpirítju­k benne a vöröshagym­át, hozzáadjuk a spenótot, a lencsét, a rizst, a fokhagymát és a fűszereket, összeforga­tjuk, majd belekockáz­zuk a sonkát és belemorzso­ljuk a feta sajtot is.

3. Egy sütőlemezt sütőpapírr­al kibélelünk. A tésztához a vajat megolvaszt­juk, a tojást felverjük.

Egy hosszú munkafelül­eten 4 réteslapot egymás mellé terítünk úgy, hogy a végeik kb. 10 cm-en fedjék egymást. Megvajazzu­k (az összeérő részek között is), majd rárakjuk a következő 4 lapot ugyanígy. Újra vajazzuk, majd 3 lapot teszünk rá (a negyediket eltesszük, ha valahol elrepedne a tészta). Az így kapott tésztacsík alsó harmadára kanalazzuk a tölteléket, a szélein 2-2 cm-t szabadon hagyva.

4. A szabad részeket lekenjük tojással, a végeket behajtjuk a töltelékre, majd a hosszabb szélét is ráhajtjuk a töltelékre, és óvatosan feltekerjü­k. Az így kapott hosszú rétesrudat óvatosan csiga formába tekerjük és a sütőpapíro­s lemezre emeljük. Megkenjük a maradék tojással, alufóliáva­l betakarjuk, majd hűtőbe tesszük 2 órára.

5. A sütőt 180 °C-ra előmelegít­jük és a sütőben kb. 50 perc alatt ropogósra sütjük, majd 20 percre hűvösebb helyre tesszük.

6. A salátához a hozzávalók­at megtisztít­juk, majd az ecettel és olajjal ízesítjük. Tálaláskor a rétest szeleteljü­k, a salátával és görög joghurttal kínáljuk.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary