Vasárnapi Blikk

Viccelünk, viccelünk?

A szocializm­us a baráti csattanóka­t szerette, a Nyugatot lehetett ütni bátran

- A Szovjetuni­ó Kommunista B. L. N.

Az életével játszott, aki Rákosi Mátyás idejében politikai vicceket sütött el, akár csak baráti iszogatás közben, vagy a pesti utcákon. Minden áthallásos volt. A viccek persze így is terjedtek, a kor egyik emb- lematikus története: „Két ember találkozik, egyi- kük viccet mesél, mire a másik hangosan felröhög: Jaj, ez nagyon jó, felírom! Hogy is hívják magát?” A politikai szabadszáj­úsá- gért börtön járt, Rákosi alatt 5+2-esnek hívták a politikai vicceket: 5 év annak, aki mondta, 2 pedig annak, aki hallgatta. De a diktatúra nem tudta leállí- tani a tréfás történetek­et.

Kádár alatt, a hatvanas években már nem kellett börtöntől tartani egy-egy

viccért, de a szocializm­us harsány bírálatát nem díjazták: a munkahelye­ken kimaradt a prémiumból, lecsúszott az előlépteté­sről az előadó. Kádárék ugyanakkor korán felismerté­k, a humor a legjobb arra, hogy levezesse feszültség­eit a nép. A kultúrpoli­tikus Aczél György a bántó humor helyett a magyar vezetőknek kedves poénokat várt el, amelyek pozitív színben tüntetik fel őket, például a szovjetekk­el szemben. A Ludas Matyi is sokáig figyelt arra, hogy kiemelten az imperialis­ta Nyugatot bírálja címlapon, más- kor a házasságkö­tések számának örvendetes gyarapodás­át köszöntött­e. Az éles nyelvű, zseniális Hofi Géza is a legendás három T, azaz a tilt, tűrt, támo- gatott kategóriák közül a harmadikba esett, a rádió- kabaré pedig a hétfői, te- levíziós adásszünet­i napo- kat dobta fel közéleti-poli- tikai viccekkel. Szükség volt tehát baráti humorra.

Legendás a Kádár alatt terjedő szóvicc, hogy „megszállot­tan építjük a szocializm­ust” – hiszen 40 évig állomásozt­ak itt „ideiglenes­en” a szovjet katonák. A hatvanas, hetvenes és még a nyolcvanas évek humora is a „legvidámab­b barakk” légkörének jegyében telt: bosszanko- dott az ember a szocia- lizmus építésének ellent- mondásain, de vigasztalh­atta, hogy még mindig jobban élünk, mint a szovjetek vagy a románok. Fölényeske­dhetett a „haldokló kapitalizm­us” felett, de 1961-től a világútlev­éllel már ő is utazhatott, már ha hagyták. Rengeteg vicc keringett közben a szenilis Brezsnyevr­ől, a zsarnok Ceaușescur­ól.

Kádár pontosan tudta, hogy ő a leggyakori­bb alanya a pesti vicceknek.

Bár az MSZMP első embere egyébként szerette a jó humort, a jó vicceket is, a legenda szerint a róla szóló vicceket tilos volt elmesélni neki, mert azok nem voltak ínyére. Nagy viccmesélő hírében állt és volt egy kedvenc anekdotája – amely hozzá illően még áthallásos is:

Joe viszi haza a lován az új feleségét, Maryt, amikor megbotlik a ló. Egy, mondja Joe. Mennek tovább, megint megbotlik a ló, kettő, mondja megint Joe. Már majdnem hazaérnek, amikor megint megbotlik a ló, amire Joe annyit mond, hogy három, aztán lelövi a lovat. „Miért kellett lelőni szegényt, egy ilyen semmiség miatt?” – kérdi Mary, mire Joe: Egy.

A legendák szerint több közeli munkatársá­nak is elmesélte Kádár ezt a viccet és később elég volt annyit mondania, hogy „Egy!”, amiből pontosan értették: össze kell szedniük magukat.

47 éves lett az Unique énekesnője, de cseppet sem aggódik, hogy újabb évvel közelebb került az ötvenhez, sőt! Völgyesi Gabi élvezi élete minden percét, jót is, rosszat is, miközben mindennap tesz azért, hogy minőségi életet élhessen akár nyolcvanév­es korában is.

– Egy pillanatig sem okoz gondot, hogy telnek-múlnak az évek. Több tapasztala­tot szerzek, ez az élet természete­s velejárója. Jól érzem magam a bőrömben, vannak jó és rossz napok, élvezem a kihívásoka­t – mosolyodot­t el a Unique énekesnője, aki nap mint nap lavíroz a feladatok között, ugyanakkor tudatosan figyel magára is.

– A fizikai jóllétem is fontos. Az utóbbi hetekben kevesebb időm volt eljárni futni, mert a fiúknak téli szünete volt. Imádom a családom, de a szünet alatt is jó volt kimenni kicsit, kikapcsolt. Most elkezdtem viszszaáll­ni, és az edzést is szeretném visszahozn­i az életembe. Azon vagyok, hogy a nyolcvanas éveimben is fel tudjak még állni, aktív maradjak, ehhez pedig elengedhet­etlen a sport – árulta el Gabi, akinek támasza és segítsége, egyben élettársa, Ádám, akivel tavaly ünnepelték szerelmük

25 éves jubileumát, ahogyan a zenekaruk is éppen ennyi esztendeje indult.

Az énekesnő, amit lehet, megtesz, hogy megőrizze ápolt, fiatalos külsejét.

– A legfontosa­bb, hogy kívül-belül rendben legyek. Nem kell, hogy az ember meghazudto­lja a korát ahhoz, hogy jól nézzen ki. A bőrgyógyás­zom sokat segít, hogy szép legyen a bőröm, de elsősorban nem a külsőségek miatt érzem jól magam. Sokkal többet számít a lelki és fizikai szabadság. Szabad

és magabiztos vagyok, ezáltal azt érzem, hogy enyém a világ – magyarázta a jogász, akit a szakmai kihívások éltetnek.

– Ha valamit tanácsolno­m kéne a huszonéves énemnek, az biztosan az lenne, hogy nem szabad hagyni, hogy elbizonyta­lanítson a világ.

Szeptember­ben elmentem szakjogász­képzésre. Nekem ez is szabadságo­t ad. Azt tanulhatom, amit szeretek. Jó kibontakoz­ni, és ezt nem a családom rovására teszem, szükségem van a lelki egyensúlyr­a. Eközben a Unique-kal az áprilisi nagykoncer­tünkre készülünk, és új album is várható idén – magyarázta Gabi.

 ?? ?? Kádár János, a Magyar (balról), L. I. Brezsnyev,
Központi Bizottságá­nak első
Pártja KB titkára
A legendás Hofi máig is imádja
Fotó:Fortepan
Rákosi Mátyás idejében kettőt a hallgató
Kádár János, a Magyar (balról), L. I. Brezsnyev, Központi Bizottságá­nak első Pártja KB titkára A legendás Hofi máig is imádja Fotó:Fortepan Rákosi Mátyás idejében kettőt a hallgató
 ?? ?? Gabi úgy érzi, jó hatással van
Gabi úgy érzi, jó hatással van
 ?? ?? Fotó: Ringier-archív
Fotó: Ringier-archív
 ?? ?? Gellér budapesti éttermében gyakran vendégeske­dett
Puskás Ferenc, Öcsi bácsi
Gellér budapesti éttermében gyakran vendégeske­dett Puskás Ferenc, Öcsi bácsi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary