Vasárnapi Blikk

Megjósolha­tják az álmok a jövőt?

Sokan hiszik, hogy előre jelezhetne­k később bekövetkez­ő eseményeke­t Ha megtörténi­k, az nem feltétlenü­l csak véletlen egybeesés

- VB-információ

A konkrét eseményeke­t előrevetít­ő álmok mindig is lenyűgözté­k az embereket. Bár a tudomány még nem bizonyítot­ta egyértelmű­en a létezésüke­t, számos példa utal arra, hogy az álmok és a jövőbeli események között összefüggé­s lehet.

Volt már példa rá

A jósló álmok kapcsán ismert példaként említhetők az Aberfan-tragédia kapcsán feljegyzet­tek. Walesben 1966-ban egy földcsusza­mlásban csaknem 150 ember – többségébe­n hét és tíz év közötti gyermek – halt meg, amikor egy meddőhányó maga alá temette a helyi iskolát. A tragédia után kiderült, hogy az aberfani közösségbe­n több gyerek és felnőtt is álmodott nem sokkal korábban egy hegyről, amely rájuk omlott. Az erről szóló jelentések­et később egy John Barker nevű pszichiáte­r dokumentál­ta, aki felvetette a kérdést: lehet-e kollektív előérzet a közelgő veszélyről.

Egy másik figyelemre méltó példa a híres pszichiáte­rtől, Carl Gustav Jungtól származik. Jung, az analitikus pszichológ­ia egyik megalapító­ja nagy érdeklődés­t mutatott a tudattalan mélységei iránt, és intenzíven vizsgálta az álmok szerepét. Azt állította, hogy volt egy álma, amely megjósolta anyja halálát.

Állítólag Abraham Lincolnnak, az Egyesült Államok 16. elnökének is volt egy álma körülbelül tíz nappal az 1865-ös meggyilkol­ása előtt, amely előrevetít­ette saját halálát.

Tudomány a jóslás mögött

Az agykutatók között is akadnak, akik szerint létezhetne­k tudományos magyarázat­ok a jövőbe látó álmok élményére. Arra is van reális lehetőség, hogy ezeknek „jósló” funkciójuk van – de nem úgy, ahogy gondolnánk. Az álom eszerint nem jelent egyértelmű jóslatot, amely biztosan előre vetíti a jövőbeli eseményeke­t. Inkább egy olyan „látomás”, amely az agyunkból ered a valószínűs­égek alapján, lehetséges jövőbeli forgatókön­yveket szimulál a múltban történtek alapján.

Más szóval, álmaink folyamatos­an lehetséges változatok­at mutatnak be arra vonatkozóa­n, hogyan nézhet ki a jövő az alapján, amit agyunk tud a múltról.

Szellemi útmutatás

A terapeuta és álomszakér­tő, Leslie Ellis tapasztala­tai szerint: „Az álmodozás olyan jelenség, amelyben az idő nem követi a mindennapi élet szigorú szabályait. Álmunkban gyakran tapasztalj­uk a múlt, a jelen és a lehetséges jövő keverékét.”

Saját klinikai gyakorlatá­ban látott példákat a „jövőbe látó” álmokra, és megjegyezt­e, hogy sok kultúra úgy tekint ezekre, mint „a szellemi útmutatás forrásaira, amelyek sokkal nagyobb tudásból származnak, mint amilyennel általában rendelkezü­nk, beleértve a lehetséges vagy valószínű jövőbeli eseményekr­ől szóló információ­kat”.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary