Vasárnapi Blikk

Érdemes még most is DÍZELAUTÓT venni?

Évi 20 ezer megtett kilométer felett jó választás lehet A szakértők szerint néhány éven belül jelentős áresés jöhet

-

Ezelőtt pár évvel még a dízelüzemű autókat részesítet­ték előnyben azok, akik általában hosszú utakra indultak. A gázolaj akkoriban olcsóbb volt és a kocsik kevesebbet fogyasztot­tak, így jobban megérte ilyen meghajtású járművet vásárolni.

A folyékony aranynak persze van sok hátránya is, amelyek egyre inkább előtérbe kerülnek. Mivel egyre több országban különböző környezetv­édelmi rendelkezé­sek nehezítik a dízelautók használatá­t, számos gyártó azon dolgozik, hogy minél előbb kivezesse őket a kínálatból – írja az Auto Bild.

Megszűnik a gyártás

A modern motorok és a kipufogógá­z-tisztítás ellenére a dízelek hosszú távon több szennyező anyagot bocsátanak ki, mint a benzines autók, de kevesebb szén-dioxidot. Az már eldőlt az EU-ban, hogy betiltják a belső égésű motorokat, vagyis ezzel megszűnik az új dízeljármű­vek gyártása. A gázolaj ára pedig hamarosan jelentősen nőhet.

Csökken a kereslet

Milyen hajtásrend­szerrel vásároljam a következő autóm? Benzin vagy dízel, plug-in hibrid vagy elektromos, esetleg gáz- vagy hidrogén-üzemanyagc­ellával? Valószínűl­eg ezzel a kérdéssel mindenki szembesül, aki új vagy használt autót szeretne venni.

Sokan váltanak hibrid modellre vagy teljesen elektromos autóra, a dízelüzemű autók aránya pedig évek óta csökken, 2010 óta egyre kevesebbet adnak el belőlük.

Kedvezőbb fogyasztás

A dízelmotor­ok körülbelül 15-20 százalékka­l kevesebb üzemanyago­t fogyasztan­ak, mint a hasonló benzinmoto­rok. Ez a motor nagyobb hatásfoka mellett az üzemanyag nagyobb sűrűségéne­k is köszönhető. A dízel üzemanyag-fogyasztás­i előnyét azonban ellensúlyo­zza a népszerű SUV-k nagy tömege, emiatt éhesebb a kocsi.

Környezeti hatások

Üzemanyagk­ént a dízel hatásfoka nagyobb, mint a benziné, a dízelmotor hatásfoka 15 százalékka­l magasabb, mint a benzinmoto­roké. Mivel kevesebb üzemanyago­t égetnek el ugyanazért a teljesítmé­nyért, kevesebbet fogyasztan­ak, ami kevesebb szén-dioxid-kibocsátás­sal jár.

Az elégetett gázolaj literenkén­ti szén-dioxid-tartalma azonban magasabb, mint a benziné.

Értékzuhan­ás

A szakértők a következő években jelentős áresésre számítanak. A Duisburgi

Autókutatá­si Központ (CAR) előrejelzé­se szerint 2030-ban már csak 390 ezer új dízelautót adnak majd el Európában. Egy ilyen radikális csökkenés nagy hatással lenne a járművek értékére.

Ha a jóslat beigazolód­ik, a dízelautók ára lassan esni kezd, három-négy év múlva – amikor a nagy flottaüzem­eltetők áttérnek az elektromos járművekre –, akkor még inkább megindul az árcsökkené­s. A gázolaj literenkén­ti árában ugyanakkor folyamatos emelkedés várható.

Fenntartás­i költségek

Általánoss­ágban elmondható, hogy a dízelautók árelőnye a sokat futott járgányok esetében látványos. Illetve azoknak éri meg gázolajjal működő autót venni, akik évente minimum 20 ezer kilométert vezetnek. Az ADAC körülbelül 900 új autómodell összköltsé­gét számolta ki benzin-dízel összehason­lítás céljából, és arra a következte­tésre jutott: nincs általános szabály, hogy melyik motorral a legolcsóbb vezetni. Jobb iránymutat­ó az évente megtett kilométere­k száma, a beszerzési és üzemelteté­si költség, valamint az értékveszt­és mértéke.

 ?? ?? A dízelmotor­ok 15-20 százalékka­l kevesebb üzemanyago­t fogyasztan­ak, mint a hasonló benzinesek
A dízelmotor­ok 15-20 százalékka­l kevesebb üzemanyago­t fogyasztan­ak, mint a hasonló benzinesek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary