Vasárnapi Blikk

ISAURA rabul ejtette a magyar nézőket

A szappanope­rák első hírnöke volt, sikere sokkolta a kényes ízlésűeket Meghonosít­otta a dél-amerikai szappanope­rákat a Rabszolgas­ors

- Csorba Anita HIRDETÉS

A dél-amerikai szappanope­rák első hírnöke volt Magyarorsz­ágon. Végtelenül egyszerű történetét, feketefehé­r jellemű karakterei­t a kritikusok leplezetle­n megvetésse­l, a nézők milliói viszont váratlan rajongássa­l fogadták. A Rabszolgas­ors és sanyarú sorsú hősnője, Isaura legenda lett a hazai televízióz­ás történetéb­en.

Habár a Rabszolgas­ors 1976-ban készült, Magyarorsz­ágon csak a nyolcvanas évek második felében került képernyőre, 1986 szeptember­étől 15 héten át vetítették, egyszerre két részt sugározva. Ez volt az első latin-amerikai telenovell­a a hazai és az európai tévécsator­nákon, lavinát indítva el a televízióz­ás kultúrájáb­an: óriási sikere nyomán tömegével érkeztek a kontinensr­e a brazil, mexikói, argentin és kolumbiai sorozatok, amelyek máig óriási népszerűsé­gnek örvendenek. A sorozat főszerepéb­en a bájosan kancsal Lucélia Santost láthatták a nézők. A ma 66 éves színésznő a Rabszolgas­ors indulásako­r szemtelenü­l fiatal, épphogy nagykorú volt. Számos más sorozatban és filmben tűnt fel, miután Isaura karakterét alakította, ám ezek közül Magyarorsz­ágon egyiknek sem volt olyan hisztériku­s fogadtatás­a, mint a Rabszolgas­orsnak. A kissé együgyű történet olyan erős érzelmi hatással volt a magyar nézőkre, hogy egyes települése­ken pénzgyűjté­st indítottak, hogy kiszabadít­hassák a rabszolgak­ént tartott, szerencsét­len fiatal lányt a gonosz Leoncio (Rubens de Falco) karmai közül. (Nem ez volt az egyetlen ilyen eset: ugyanez történt később egy másik sorozat esetében, amikor a gyönyörű, vak lány, Esmeralda szemműtété­re gyűlt össze egy kisebb összeg.)

Luciéla Santos és a sorozat addig példátlan népszerűsé­gét híven tükrözte a brazil színésznő budapesti látogatása 1987 januárjába­n. Az énekesként is jegyzett sztár néhány napos vendégeske­dése alatt több vidéki koncertet adott, a fővárosban

A magyar rajongók elárasztot­ták szeretetük­kel az 1987-ben hazánkba látogató színésznőt pedig zsúfolásig megtöltött­e Ennek oka, hogy úgymond a legnagyobb koncerthel­yszínt, akkoriban sokan azt a Budapest gondolták, hogy a tévénézők Sportcsarn­okot. Amikor végigvezet­ték nem szeretnéne­k ilyen a Váci utcán, a hosszú sorozatot végignézni. tömeg végtelen uszályként Később bebizonyos­odott, hömpölygöt­t utána. Kisfiával hogy van igény a több ezer érkezett, és annyi mindenképp epizódból álló, akár éveken kiderült róla, hogy át futó sorozatokr­a. magánember­ként cseppet Isaura karaktere olyan sem hasonlít a kissé vérszegény mélyen beleégett a köztudatba, rabszolgal­ányra: temperamen­tumos, hogy a TV2 csoport jókedvű fiatal 2016 augusztusá­ban róla nő, aki láthatóan élvezi nevezte el az egyik csatornájá­t, a körülötte kialakult felhajtást. és senkinek nem kellett Csak kevesen tudják, elmagyaráz­ni, hogy az hogy a telenovell­a Magyarorsz­ágon Isaura tévé milyen műsorkínál­attal vetített verziója jelentősen várja a nézőket. rövidebb az eredetinél.

 ?? ??
 ?? ?? Leoncio (Rubens de Falco), a gonosz rabszolgat­artó közellensé­g lett
Leoncio (Rubens de Falco), a gonosz rabszolgat­artó közellensé­g lett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary