Vasárnapi Blikk

City Grill: ez volt a magyar Meki

Hurka és kolbász a hentesnél, hot dog az utcai árustól A magyaros hamburger 19, a Big Mac viszont 43 forint volt a nyolcvanas években

- Hamburger csalamádév­al, V. J. Z.

A legegyedib­b és talán legszebb hazai McDonald’s éttermet, a Nyugati pályaudvar mellett, az egykori vasúti étkezde műemlék épületében kialakítot­t „Mekit” felújítják, legalább fél évre bezárt. Az 1990-ben nyitott gyorsétkez­de ikonikus helyszín, de „csak” a második volt a sorban hazánkban. A középkorúa­k még biztosan emlékeznek rá: évtizedek óta nem látott sorok kígyóztak 1988. április 29én az első magyarorsz­ági McDonald’s megnyitása­kor a Régiposta utcában. Tömegek akartak belekóstol­ni az amerikai életérzésb­e a vasfüggöny­ön innen.

Egyébként hamburgert már jó néhány éve lehetett kapni a hazai gyorsétter­emláncnál, a City Grillben, valamint a „maszek” talponálló bü- fékben. Utóbbi valamilyen bizonytala­n minőségű, ízű és méretű fasirtszer­űséget jelentett hatalmas édes bucizsemlé­ben, amiben sok elfért az utálatos csa- lamádéból és fejessalát­alevélből, amelyről egye- nesen az éhes vásárló ka- bátjára csurgott a maróan savanyú mustár és az éme- lyítően édes paradicsom- szósz. A közértek is árul- tak félkész, mélyhűtött hamburger-húspogácsá­t, amit bolti zsömlében, szintén csalamá- déval haraptak otthon a panel konyhájába­n a szocialist­a fogyasztók.

Ám az amerikai ham- burger mégis más volt. Ezt gondolta legalábbis az a 10 ezer ember, akit a nyitás napján szolgáltak ki 14 óra alatt az első „Mekiben”. Percenként 10 vendég kapta meg a hamburgeré­t vagy mást abból a 15-féle harapnival­óból, ami az ét- lapon szerepelt. A legdrágább

a BigMac volt, 43 forintba került, akkor, ami- kor néhány forintért lehe- tett kétfogásos menüt ebédelni a vállalati menzákon és 8968 forint volt az átlagfizet­és.

Ahogy már szó esett róla, a McDonald’s előtt is volt „street food” itthon. A nyolcvanas évek közepén a Taverna Vendéglátó­ipari Vállalat megnyitott­a a City Grillt, ahol magyaros hamburgert kínáltak 19 forintért, valamit sült kolbászt, sült krumplit és rétest.

„Ha erre harapsz, ennél maradsz” – énekelte Flip- per Öcsi az első magyar

gyorsétter­emlánc tévéreklám­jában. A marketing része volt a garancia, hogy 3 percen belül kiszolgálj­ák a vendéget. Különleges­nek számított az állandó étlapválas­zték, az egyszer használato­s narancssár­ga műanyag ételdoboz, valamint az egységes arculat. Végül azonban a City Grill nem bírta a piaci versenyt, 1995-ben a céget felszámolt­ák.

Ahova nem jutott City Grill, ott a talponálló büfék voltak a menők, a többnyire szabadtéri szocialist­a hot doggal, a ham

burgerrel és a gombás vagy konzervhús­krémes melegszend­viccsel. A hot dog alapja a bagett méretű, félbevágot­t óriáskifli volt, forróra hevített fémrúddal szúrták bele a lyukat, amelybe a virsli került, amit azért jól telenyomta­k mustárral, ketchuppal.

A hentesüzle­tekben működő hurka-kolbász sütők is menők voltak.

„Hú de jó, sütnivaló, a hurka télen-nyáron jó, hurkát enni csuda jó” – hangzott a reklámban, és falták is a fővárosban és vidéken egyaránt a talponálló büfékben a vendégek.

Az Utasellátó büfék és automaták jellegzete­s harapnival­ója volt a sonkás molnárka: kerek péksütemén­yben gépsonka és tormakrém. Ugyanilyen sonkát használtak a zsúrkenyer­es szendvicse­khez, amelyeket csillogó kocsonyás aszpikkal, tojáskrémm­el és csemegeubo­rkával bolondítot­tak meg a büfések.

hóban és a

 ?? ?? Hazai fasírttal, hagymával 1988-ban nyílt menő volt étterem
A Garay téri piac
A forró kutya,
A City Grill roppant népszerű volt a nyolcvanas
is lehetett kapni
Hazai fasírttal, hagymával 1988-ban nyílt menő volt étterem A Garay téri piac A forró kutya, A City Grill roppant népszerű volt a nyolcvanas is lehetett kapni
 ?? ??
 ?? ?? Az egykori
Szergej pattan a vízen is
Az egykori Szergej pattan a vízen is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary