Vasárnapi Blikk

Gasztrótör­ténet: Erdei zsiványok találták fel a rablóhúst?

- F. B.

hiszen nem A rablóhús a piknikezők kedvenc étele, húst, szalonnát, kell vele sokat bajlódni. Felkockázo­tt egy nyársra hagymát és mindenféle zöldséget fel kell húzni, és parázs felett megsütni.

Nyárson, zöldséggel

önmagáért Vannak, akik szerint a rablóhús neve ered: erdei beszél, nem nehéz kitalálni, honnan rablók „találták fel”. marhacsord­ákból A haramiák nem voltak válogatósa­k, zsákmányol­tak, és juhnyájakb­ól éppúgy szárnyasok­ból. mint a házaknál, tanyákon élő pedig az erdőben A húsokat nyársra fűzték, mellé zöldségeke­t talált gombát, innen-onnan beszerzett egyenesen húztak, és miután megsütötté­k,

Az étel enyhén a nyársról ették le a finom falatokat. füstös, fenséges volt.

Mindenütt ismerik

csak legenda, A fenti eredettört­énet azonban inkább hús valószínűl­eg hiszen a nyílt tűzön, nyárson sült ételfélesé­ge az emberiség legelső hővel kezelt lehet. A világon mindenhol ismerik. Törökorszá­gban sis kebab, Görögorszá­gban Oroszorszá­gban szuvláki, Grúziában mtsvadi a neve. sasliknak és a kaukázusi népek konyhájába­n zöldségek hívják, s ezt eredetileg bárányhúsb­ól, az orosz nélkül készítetté­k. Nem tartozik azonban Oroszorszá­gban konyha történelmi ételei közzé, mivel egészben a 18. századig, nyárson általában a sasliknak sütötték az állatokat. Ma már egyébként sőt pulykahús is lehet sertéshús, marhahús, is az alapja.

Sokfélekép­pen készül

húsát használják. A saslikhoz alapvetően fiatal állat ha az Ebben az esetben a húst nem pácolják, tesznek rá nem elég zsíros, szalonnasz­eletkéket is, vagy vagy közé. Van, ahol sütés előtt fűszerezik állat húsából akkor is pácolják, ha nem idősebb elsősorban készítik. Egyes területeke­n belsőséget, nincs lehetőség májat is tesznek a nyársra. Ahol a sütőben nyílt tűzön sütögetni, ott egyszerűen sütik meg.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary