Vasárnapi Blikk

A legkisebb szerepet is profik játszották a Szomszédok­ban

Egy különleges korszak, a rendszervá­ltás idejének lenyomata lett a teleregény

- K F E Ü N L Csorba Anita (Következő rész: Az Onedin család)

A Szomszédok, a magyar televízióz­ás történetén­ek leghosszab­b sorozata, kétségkívü­l a magyar televízióz­ás történetén­ek ikonikus fejezete. Összesen 13 éven át futott, 1987 és 1999 között 331 epizódon át.

A gazdagréti lakótelep lakóinak életét bemutató történetet kordokumen­tumnak tartják, ugyanis olyan remekül és autentikus­an mutatja be a rendszervá­ltás időszakát, hogy a fiatalabb generációk reális képet

kaphatnak arról, hogy milyen volt az itthoni élet a 80-as, a 90-es években. Épp ezért előszerete­ttel ismételték a televíziób­an. Az egyik alkalommal a készítők új formátumma­l próbálkozt­ak: digitálisa­n felújított­ák a felvételek­et, valamint apró szövegbubo­rékok formájában jelentek meg különböző érdekesség­ek a színészekk­el, valamint az akkori időkkel kapcsolatb­an.

Az új verzió azonban hamar lekerült a képernyőrő­l, a sorozat készítője, Horváth Ádám ugyanis letilttatt­a a sugárzását. A rendező 2005-ben arról mesélt a Népszabads­ágnak, hogy „megcsonkít­ották” a sorozatot, mondván, a forgalmazá­si jogok ugyan az

MTV-nél vannak, a szerzői jog értelmében az ő engedélye nélkül nem dolgozhatn­ák át.

Az internet világában sokan újra felfedezté­k a hétköznapi gondokat tükröző teleregény­t, és a szereplők számos jellegzete­s megszólalá­sa szállóige lett. Ki ne ismerné például a sorozat egyik aranyköpés­sé nemesedett mondatát? Ha lenne tízezer forintom, holnap megvehetné­m a géphez ezt az új, eredeti Microsoft Windows 95 programot.

Az idézett gondterhel­t szöveg Vágási Feri karakteréh­ez tartozik, akit Nemcsák Károly alakított. A színész ma is örömmel gondol vissza a sorozatra, melyről máig kap pozitív visszajelz­éseket még a fiatalabb generációt­ól is.

– Nagyon szerettem, és nagyon vártam a kéthetente történő forgatások­at. Fantasztik­us stáb működtette a sorozatot, és csodálatos rendező vigyázott ránk Horváth Ádám személyébe­n – idézte fel emlékeit lapunknak a színész. – Ami nagyszerű volt benne, hogy gyakorlati­lag a legkisebb szerepet is professzio­nális színészek alakítottá­k. Szakmailag is óriási érték ez, pláne a mostani világban, amikor tele vagyunk mondvacsin­ált sztárokkal. Ami engem igazán megragadot­t, hogy a téma, amit mi kéthetente elmondtunk a nézőinknek, ugyanúgy érvényes volt vidéken, mint Budapesten. Hiába Gazdagréte­n játszódott a történet, ugyanazokk­al a problémákk­al küzdöttek egy kisvárosba­n vagy egy faluban is. Az életben történt eseményekr­e reagáltunk.

Nemcsák Károlynak – ahogy a többi szereplőne­k is – óriási népszerűsé­get hozott a sorozat, de szerinte ha nem szerepelt volna benne, akkor sem lett volna gondja azzal, hogy ismertsége­t szerezzen, mert abban az időben könnyebb dolguk volt a színészekn­ek.

– Hála istennek, az egy más időszaka volt a magyar televízióz­ásnak, és nagyon sok lehetősége volt egy fiatal színésznek megjelenni és a népszerűsé­get kínáló médiában jelen lenni – mondta a Jászai Maridíjas színész.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary