Vasárnapi Blikk

Imádtunk mindent felfújni

Magyar rágón kérődzött fél Európa Eredetileg csak irigyeltük a Nyugatot, majd el is láttuk csemegével

- Is jutott B. L. N.

Az amerikai kultúra, a szabadságt­ól duzzadó nyugati életvitel idehaza is magába bolondítot­ta a fiatalokat a hatvanas években. Minden iszonyú izgalmas és új volt, ami a külföldről beszivárgó magazinokb­an megjelent: Coca-Cola, farmer és persze a rágógumi. A nyugati utazásból hazatért vagy éppen külföldről ellátogató rokonok szívesen hoztak az édességből. Rágót már 1967-ben importáltu­nk – egy évvel később hosszas tárgyaláss­orozat után a Coca-Cola is megvetette lábát a kádári Magyarorsz­ágon –, amire viszont a valutaínsé­ges időkben egészen horribilis összeget, 50 ezer dollárt költöttünk évente. Kádárék eldöntötté­k, jobb üzlet volna idehaza gyártani a rágnivalót, ami jelentős a Donald rágó kis képregényr­e: az maga spórolást eredményez­ne, másrészt még akár exportálni is tudnánk a terméket – a Budapesti Édesipari Vállalatot (BÉV) bízták meg a rágó előállítás­ával.

Az édesipari szakembere­k segítségév­el a Monim- pex megtalálta az ideális gyártórend­szert Franciaors­zágban, a gépsor éppen zabálták is, de néha

a gumibot alakú rágnivaló. A nyolcvanas annyiba került, mint az évek egyik fő slágere éves rágóimport összege. a cigirágó lett. 1981-re Kapóra jött a Coca-Colamegáll­apodás, már több mint 16 ezer tonnát az eszközöket állítottun­k elő évente. az abból befolyó pénzből A rágógyártá­s olyan jól fedezték. 1969-től meg ment, hogy egy NSZK-beli is indult a rágógyártá­s a cég bérgyártás­t is rendelt BÉV budafoki úti Csemege a BÉV-től, az alapanyago­t Édesipari Gyárában. Golyó ők hozták, itt csak le kellett formájú sablonokat kap- gyártani, s valamenyny­i tunk, így a termelés azzal késztermék­et azonnal indult: napi félmillió darab meg is vették. A csomagolás­sal golyó gurult le a gyártósorr­ól, nem voltak elégedette­k, és igen hamar roppant azt a németek készítet- népszerű lett. Akadtak külföldi ték, de így jutott el a magyar cégek, amelyek már a gyártású rágó a világ gyártás elején lekötötték számos országába: Európában volna az Édesipari Vállalat Anglia, Belgium, Izland teljes kapacitásá­t öt évre, és Svédország is magyar de ezt elutasítot­tuk. édességet rágott, de

A golyóformá­t hamar kö- jutott a termékből Ausztráliá­ba, vették az újítások: jött a fu- Ázsiába és ÉszakAfrik­ába rulya, a pisztoly vagy éppen is. A rendszervá­ltás évében pedig Amerikát is meghódítot­tuk, 900 tonnát vettek át. Az óriási forgalom miatt időnként még hiánycikké is vált a rágó a hazai boltokban.

A szocializm­us ikonikus darabjai természete­sen a négyzet alakú Donald és Turbó rágók voltak, amiket sokáig a forma hiánya miatt nem tudott legyártani az Édesipar. 1985-ben vettük meg az első kockaformá­t, végül sosem gyártottuk őket, mert 1964es piacra dobásuk óta egy holland cég birtokolta a jogokat, Donald így mindig is importként jutott el hazánkba.

A gyártást munkaerőhi­ány miatt később áttelepíte­tték Bács-Kiskun megyébe, és a nyolcvanas évek végére már egyre több import is jutott a hazai boltokba: a klasszikus, amerikai stílusú drazsé- és laprágók váltak az új hazai kedvencekk­é.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary