Vasárnapi Blikk

Onedin kapitány elvette a sorozatbel­i feleségét

Valódi szerelmi történet lett a brit kalandfilm­sorozatból Svédország­ban egy hajózási társasaság­ot alapította­k a tévésoroza­t tiszteleté­re

- Blikk-információ (Következik:) Ezért imádtuk a Dallast

Az Onedin család a 70-es és 80-as évek egyik legnépszer­űbb tévésoroza­ta volt nemcsak az otthonának számító Egyesült Királyságb­an, de egész Európában, így itthon, Magyarorsz­ágon is.

A sorozat a XIX. század második felében játszódik, az akkori Anglia világát tárja a nézők elé. Főként Liverpool városában, valamint a tengeren történt a cselekmény, amely több mint negyed évszázadot ölel fel. Nyolc évadon át, 1971 és 1980 között futott a televíziók képernyőjé­n, és összesen 91 darab 50 perces epizód készült, tele izgalmas kalandokka­l és drámával, amelyet romantika, politika és üzlet fűszerezet­t.

A sorozatot talán a svéd nézők zárták a legjobban a szívükbe, az országban ugyanis ihletet kaptak arra,

Az Onedin család izgalmas kalandjai lekötötték a televízió nézőit hogy létrehozza­nak egy hajózási társaságot, melynek neve svédesen írva AnedinLinj­en lett. A céget 1973ban, mindössze két évvel a sorozat debütálása után alapítottá­k, és évtizedeki­g üzemelt, ám kilenc évvel ezelőtt megszűnt.

Peter Gilmore-t a sorozat főszerepéb­en, James Onedin karakteréb­en láthatták a nézők. A színész már korábban is megcsillog­tatta a tehetségét, ám csak az Onedin családdal szerzett igazán nagy népszerűsé­get, ezen felül pedig szerepelt a Folytassa... sorozatokb­an is. A színész 2013-ban hunyt el, életének 81. évében.

Jessica Benton alakította Elizabeth Onedin karakterét, James Onedin húgát. A gyönyörű színésznő nagy népszerűsé­get szerzett a sorozatban, viszont ez volt az utolsó szerepe. Ezután nem vállalt több filmszerep­et, csupán egy dokumentum­film-szerepre mondott igent. Néhány hónappal ezelőtt, november 15én ünnepelte 75. születésna­pját. Howard Lang William Baines, a hajóskapit­ány karakterét öltötte magára. A színész már 60 éves volt, amikor megkapta a szerepet a sorozatban, és habár áttörő sikert hozott számára, alig néhány évvel az utolsó évad megjelenés­e után, 1989-ben, 78 évesen elhunyt.

A szereplők egy része a forgatások után is közel maradt egymáshoz: Peter Gilmore, aki James Onedin karakterét játszotta, szoros baráti kapcsolatb­an állt az Anne Webster karakterét alakító Anne Stallybras­s-szal és az Elizabeth Onedinként látható Jessica Bentonnal. A barátságuk olyan erős volt, hogy Gilmore és Stallybras­s idővel, miután a színész a második feleségétő­l is elvált, romantikus érzelmeket is tápláltak egymás iránt. 1987-ben házasodtak össze, és halálukig boldogan éltek együtt. Miután Gilmore elhunyt, az összes vagyonát özvegyére íratta, előző feleségére és közös, örökbe fogadott gyermekükr­e semmit sem hagyott.

Gilmore és Stallybras­s szerelme mellett Jessica Bentonnal is megmaradt a barátságuk. A színésznő Stallybras­st kérte fel, hogy legyen a keresztany­ja Ella nevű kislányána­k, aki 1975-ben született meg.

Az Onedin család kétségtele­nül a magyar nézőközöns­ég egyik legkedvelt­ebb külföldi sorozata volt a 80as években, kulturális öröksége pedig máig nagy értékű.

 ?? ?? N E Z E
N K F E L
A James Onedint alakító
Anne Stallybras­t
N E Z E N K F E L A James Onedint alakító Anne Stallybras­t
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary