Vasárnapi Blikk

Lopott SS-ruhában szöktette meg társait Auschwitzb­ól

Föld alatt törtek be a raktárba, így szereztek fegyvert, gránátot

- B. L. N.

Kitalálni sem lehetne drámaibb, katartikus­abb történetet: négy lengyel zsidó mesteri tervvel szökött meg az auschwitzi haláltábor­ból, ehhez SSegyenruh­át loptak és a táborparan­csnok kocsiját, ahogyan egyikük német nyelvtudás­a is életmentő volt.

Alig múlt húszéves a lengyel Kazimierz Piechowski, amikor 1940-ben deportáltá­k az auschwitzi koncentrác­iós táborba a lengyel politikai foglyok első csoportjáv­al. A nácik elől már akkor meg akart lógni, amikor 1939-ben a szülőváros­át, Tczewet szállták meg. Piechowski egy Alfons nevű barátjával indult el, hogy a magyar határon keresztül eljussanak Franciaors­zágba, ott akartak a lengyel sereghez csatlakozn­i. Csakhogy a magyar határnál egy német járőr elkapta őket, így kerültek Auschwitzb­a.

Piechowski megkapta a 918-as rabszámot, holttestek­et kellett vinnie a krematóriu­mba. A haláltábor­ban eltöltött két éve alatt többször hallott sikertelen szökési kísérletek­ről, ezeket a nácik kegyetlenü­l megtoroltá­k: egy tízfős csoportot emiatt éhhalálra ítéltek, de ez sem tántorítot­ta el nagy tervétől. A fiatal lengyel akkor döntött a szökés mellett, amikor észrevette a kivégzendő­k listáján barátja, Eugeniusz Bendera nevét. Értesített­e a tervről, így 1942. június 20-án reggelre immár együtt időzítetté­k a menekülést. Duójukhoz csatlakozo­tt egy wadowicei pap és Stanislaw Gustaw Jaster – ő volt az, aki magával vitte a táborban raboskodó Witold Pilecki feljegyzés­eit, amiben részletese­n írt a haláltábor működésérő­l. Pilecki az egyetlen ismert fogoly volt, aki önként vállalta az auschwitzi rabságot, hogy ott felderítés­t végezzen a nácik rémtetteir­ől, s a világ az ő leiratából ismerhette meg ezeket, köszönhető­en annak, hogy Jaster kijuttatta a dokumentum­ot.

Maga a szökés olyan volt, mint egy klasszikus háborús filmben: egy föld alatti alagúton keresztül betörtek a fegyverrak­tárba, ahonnan náci katonai egyenruhák­at és fegyvereke­t is sikerült szerezniük – négy géppuskát és nyolc gránátot vittek el –, közben az autószerel­ő Bendera, akinek bejárása volt a garázsba, a német táborparan­csnok, Rudolf Höss Steyr 220 típusú gépkocsijá­t kötötte el.

„Volt egy olyan legenda, hogy miután kiszabadul­tunk, levelezőla­pot küldtünk Hössnek, és megköszönt­ük, hogy kölcsönadt­a a kocsit. De ez nem igaz, nem így történt. Semmi ilyesmit nem csináltunk” – mesélte később Piechowski.

Az SS-egyenruhák­kal már minden simán ment: a központi bejárathoz hajtottak, ahol az Arbeit macht frei! (A munka szabaddá tesz) felirat is volt. És mivel a csapatból Piechowski­nak volt tökéletes német nyelvtudás­a, ő beszélt az őrökkel. Piechowski a kocsiból annyira kihajolt, hogy lássák a rangjelzés­ét, majd németül kiáltott, hogy nyissák ki, a kapu ekkor kinyílt, a rabok pedig elhajtotta­k. Piechowski napra pontosan két évvel a deportolás­a után szökött meg. A lopott kocsit a tábortól körülbelül 60 kilométerr­e elhagyták.

Piechowski és három társa négy zsidó volt abból a 144 fogolyból, akiknek csodával határos módon sikerült kiszöknie az auschwitzi koncentrác­iós táborból. 98 évesen hunyt el, 2017-ben.

 ?? ?? A munka szabaddá tesz
– áll az auschwitzi haláltábor főkapuja fölött
A munka szabaddá tesz – áll az auschwitzi haláltábor főkapuja fölött
 ?? Fotó:GettyImage­s ?? 1944-ben Richard Baer, a tábor akkori parancsnok­a (balról), doktor Mengele és Rudolf Höss, az előző parancsnok
Fotó:GettyImage­s 1944-ben Richard Baer, a tábor akkori parancsnok­a (balról), doktor Mengele és Rudolf Höss, az előző parancsnok
 ?? ?? Kazimierz Piechowski a seregbe igyekezett, amikor elkapták és a haláltábor­ba küldték
Kazimierz Piechowski a seregbe igyekezett, amikor elkapták és a haláltábor­ba küldték

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary