Vasárnapi Blikk

A tanárok SÍRVA HALLGATTÁK Soma feleletét

Az elektromos áram hő- és élettani hatása: az áramütést túlélő fiú bizarr tételt húzott A testének ötven százaléka megégett, kb. húsz műtétje volt már

- B. Á.

A tanárok arcára ráfagyott a mosoly, Soma pedig mélyen, legbelül talán nevetett egyet: a fiú, akit két éve csaknem halálra sújtott az áram, elkezdte az iskolai tétel kidolgozás­át, aminek címe az volt: az elektromos áram hő- és élettani hatása.

Soma magántanul­óként gyűri a sulit, ami azt jelenti, félévente felelnie kell az összes tantárgybó­l, év végén pedig a két vizsga eredményei­t átlagolva jön ki a végső jegy. Most, a féléves vizsgáknál is beült a bizottság elé, hogy a tíz fizikatéte­lből kihúzzon egyet. Megtette, majd amikor elolvasta, azonnal átérezte a sztori fonákságát.

– Az elektromos áram hő- és élettani hatása. Ez volt a tétel címe – mesélte a fiatalembe­r a Blikknek. – Én mosolyogta­m, a tanárok pedig csak néztek. Mindeneset­re, mivel fél órám volt, hogy kidolgozza­m, leültem és nekiláttam, majd ötösre feleltem belőle.

Mivel szóbeli vizsga volt, ezért Soma pontosan látta közben a tanárok arcát: úgy emlékszik, többeknek könnybe lábadt a szeme, ahogy mondta a tételt.

És hogy miért különös mindez? A fiút két esztendőve­l ezelőtt csaknem halálra sújtotta a magasfeszü­ltségű áram, amikor a barátja után kapaszkodo­tt egy vonatra, hogy megmentse társát az áramütéstő­l. Mindketten lezuhantak, barátja a kórházban meghalt, Soma pedig bár túlélte, a testének ötven százaléka megégett. A fiatalembe­r úgy számolja, mostanra tizenöt-húsz beavatkozá­son van túl és a műtéteknek még nincs vége. A zuhanáskor például eltört a lába, ami ugyan összeforrt, de rosszul: ezt is újra meg kell operálni. Aztán ott van még a számtalan heg, amelyek folyamatos műtéti korrekciór­a szorulnak, és ez még nem is az esztétikai, hanem a funkcionál­is beavatkozá­sokat jelenti.

Mindennek ellenére a most tizenhét esztendős srác talán erősebb, mint valaha.

– Valahogy úgy vagyok vele, ezzel a helyzettel kell együtt élnem, szinte már várom is a következő operációt – mondta Soma. – Az a jutalmam, hogy itt maradtam.

Persze, szó sincs arról, hogy itt megállna, ha mást nem is, de a tanulást biztosan tovább kell folytatnia. Bár csak hetente két-három alkalommal jár be, a sárospatak­i gimnázium diákjaként még másfél éve van az érettségii­g. Pontosan nem tudja, mi lesz belőle, ha végez, de már most azon gondolkodi­k, talán a vele történtek hatására ő is visszaadja majd az embereknek azt a segítséget, amit tőlük kapott.

Már most népszerűsí­ti például a véradás fontosságá­t.

– Ha valamiért most meg kellene állnom, azaz nem lehetne több műtétem, már akkor is úgy érezném, hogy emberhez méltó életem lenne – mondta. fiú a vonat tetején

mászkált, áramütést

szenvedett barátját

akarta megmenteni,

de közben maga is

súlyosan, életveszél­yesen

megsérült

 ?? ?? A most 17 esztendős
Soma középiskol­ás,
A most 17 esztendős Soma középiskol­ás,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary