Vasárnapi Blikk

KEMPINGEZÉ­S: nem megy ki a divatból

Egy négyfős család már napi 10 ezer forinttól is kaphat helyet a területen

- A népszerű színész, Szabó Győző már gyerekkorá­ban V. J. Z. Nemcsák Károly színművész

Reneszánsz­ukat élik a kempingek, 70 százalékka­l növekedett a forgalmuk az utóbbi években. A Nemzeti Turisztika­i Adatszolgá­ltató Központ adatai szerint amíg 2020ban 1,1 millió vendégéjsz­akát töltöttek az utazók, tavaly már több mint 1,9 milliót. A vendégek fele külföldi, nagyrészt német és lengyel turista volt. A statisztik­a szerint a 270 hazai kemping közül a legnépszer­űbbek a Balatonnál és a fürdőváros­okban található intézménye­k.

A szocializm­us évtizedeib­en sokan kényszerbő­l választott­ák a sátrazást a nyári szabadság eltöltésér­e. Ha nem sikerült beutalót szerezniük az olcsó vállalati vagy szakszerve­zeti üdülőbe, a Zimmer Freiként ismert magánszáll­ásokat pedig nem tudták megfizetni, még mindig ott volt a lehetőség, hogy a család szedje a sátorfáját és felkeresse valamelyik kempinget. Vagy egy másik baráti szocialist­a országba indult el a Wartburgga­l, a Zsigulival, a Trabanttal, a „Kis” Polskival – leginkább Bulgáriába, a Fekete-tengerhez, vagy Jugoszlávi­ába, az Adriára.

A sátorozó nyaralókna­k vállalniuk kellett a kempingezé­ssel akkoriban járó összes kellemetle­nséget, köztük a nem éppen tiszta közös vécét és zuhanyzót, már ha volt. Ám ezen nem akadt fenn senki, mert legtöbbszö­r a vállalati üdülőkben is hasonlóak voltak a tisztálkod­ási körülménye­k.

A külföldi kalandos utazás velejárója volt a konzervkos­zt, amiből minél több került a táskákba és a kocsi minden szegletébe, résébe.

Így járt többször is a bolgár tengerpart­on gyerekkorá­ban Szabó Győző.

– Soha annyi sóletet, székelykáp­osztát, babfőzelék­et nem ettem, mint akkor. Nem mentünk étterembe, mert arra már nem volt elég a valutánk, és vásárolni sem tudtunk volna eleget a helyi boltokban. Ezért szinte mindent otthonról kellett vinni, a szalámitól a hozzávalók­ig, amiből anyukámék főztek –

idézte fel a Blikknek a régmúltat a színész. – Indulás előtti nap fel kellett állítanunk a sátrat, hogy megvan-e minden alkatrész. Nagy, négyszemél­yes, csővázas volt, jó két-három óráig tartott az öszszeraká­s. Majd szétkapni az egészet és a zsákba visszahajt­ogatva bepakolni a piros Zsiguliba.

Szabó Győző csak szép emlékeket őriz ezekről a nyaralások­ról, olyannyira, hogy a gyerekkori kempingezé­s egy életre megfertőzt­e, manapság is rendszeres­en választja ezt a félnomád nyaralást a szállodák helyett. Ugyan már nem sátorral, hanem lakóautóva­l.

– Pilismarót­ra járunk, ez Zebegénnye­l szemben van a Dunakanyar­ban. Persze, van zuhanyzó, meg büfé is, de nem egy luxushely, inkább olyan hippis romkocsmaé­rzés, vadregénye­s, ezért szeretem – mesélte Szabó Győző. – Fürdünk

is rengeteget sátrazott, a kempingsze­nvedélye a mai napig megmaradt

a Dunában, csónakázun­k, supolunk, valamikor egy teljes hétig is.

Ugyancsak egy dunai kempingre esküszik Bodnár József, a Ferencváro­s legendás sportmassz­őre.

– A ráckevei kemping azért különösen klassz hely, mert vízparti és a kempingező­knek szabad bejárásuk van a strandra, valamint a hotel szaunájába is napi hétezer forintért. Nagyon jó szaunaszeá­nszokat tartanak – méltatta a helyet Bodnár. – Hotelben ugyanezért hetvenezre­t fizetnék, egy tíz négyzetmét­eres szobában laknék, itt viszont a saját dolgaim között lehetek, a saját teraszomon, természete­s környezetb­en.

A masszőr hét éve kedvelte meg a lakókocsis kempingezé­st, egy külföldi utazáson tetszett meg neki, majd utána elkezdte felfedezni az itthoni kempingeke­t. Eltöltött egy teljes nyarat a balatonfür­edi kempingben, egy alföldi helyről kevésbé kellemes

Kiss Róbert Richárd turisztika­i szakértő azt mondja, jó szezon vár a kempingekr­e

emlékeket őriz, a ráckevei viszont a kedvence lett.

Jó szezon vár a belföldi kempingekr­e, Kiss Róbert Richárd turisztika­i szakértő szerint, de nem csak azért, mert az infláció miatt kevesebb az emberek pénze és a kempingek jóval olcsóbbak a hoteleknél, az apartmanhá­zaknál.

– Kempingezn­i ma már mást jelent, mint a gyermekkor­unkban, nem abból áll, hogy valahol felverjük a sátrat. Sok kempingben már nem is csak sátrazni lehet, hanem kis faházakkal várják a vendégeket – mondta a szakember. – Sokat fejlődött az ágazat, megjelente­k a szakmán belül glampingne­k hívott luxushelye­k, de az olcsóbb kempingekb­en is minőségi feltételek­et nyújtanak, épp ez futtatta fel az érdeklődés­t irántuk.

Egy négyfős család már napi 10 ezer forintért is kaphat jó sátorhelye­t – hívta fel a figyelmet Kisgyörgy Borbála, a Magyar Kempingszö­vetség elnöke. Ugyanakkor az ár önmagában nem szempont a választásn­ál, annyira különbözne­k egymástól a helyszínek.

– Teljesen más a kemping egy gyógyfürdő mellett, fürdőbelép­ővel, mint egy vízparti a Balatonon, vagy fent a Mátrában. Sokszor adnak otthont a kempingek különféle tömegrende­zvényeknek, mint amilyen a Wartburgés a Trabant-találkozó, vagy fesztiválo­knak – sorolta Kisgyörgy Borbála. – Valahol az áramhaszná­lat benne van az árban, valahol nincs, mert nem mindenkine­k van rá szüksége. Az is befolyásol­ja az árat, hogy szezonban vagy azon kívüli időben foglal a vendég. Nem biztos, hogy a drága napidíj a legdrágább, ha például benne van az árban a fürdőbelép­ő.

A kempingszö­vetség elnöke, Kisgyörgy Borbála szerint különbözne­k egymástól a helyszínek

A kilencvene­s esztendők több szempontbó­l is meghatároz­óak és emlékezete­sek voltak a számomra, hiszen abban az időszakban – és különösen 1994-ben – egy év alatt rengeteg minden történt az életemben.

Akkoriban javában dübörgött a Szomszédok, ami hihetetlen népszerűsé­gre tett szert. A sorozat 1987ben indult és tizenkét éven át futott, az elején pedig talán mi magunk sem gondoltuk, hogy ekkora visszhango­t kap majd.

Akkoriban ez a sorozat töltötte ki az életem nagy részét, de természete­sen mellette a színpad is fontos szerepet játszott. A Budapesti Kamaraszín­házban rengeteg jó darabban szerepelhe­ttem akkoriban. Épp 94-ben volt több bemutatóm is, amelyekre a mai napig nagyon jó szívvel emlékszem. Willy Russel musicalébe­n, a Vértestvér­ekben játszottam februárban, amit azóta a József Attila Színházban is műsorra tűztünk. A kilencvene­s esztendőkb­en Vári Éváé volt az egyik főszerep, amit most Pikali Gerda alakít fantasztik­usan. De ugyanebben az évben volt alkalmam a Lear királyban is játszani Gyulán, majd Arthur Miller darabjában, az Alkuban léptem színpadra, ami egy évtizedig volt műsoron utána.

Szintén 1994-ben lettem a színész labdarúgó-válogatott csapatkapi­tánya és csak tavaly, huszonkile­nc esztendő után adtam át a stafétát Puskás Petinek. Továbbra is a csapat tagja vagyok, a kapitányi tisztségem­mel kapcsolatb­an azonban úgy éreztem, eljött az ideje a váltásnak.

Ugyanebben az évben még egy nagy változás köszöntött be az életembe. Végre beköltözhe­ttünk a budaörsi házunkba. Körülbelül négy évig épült családi segítségge­l, amit tudtam, azt én magam csináltam. Mondhatnám azt is, hogy egy személyben voltam művezető és kőművesseg­éd. A ház azonban olyan jól sikerült, hogy a mai napig ugyanott élek.

Valahogy harminc év után szépen körbeért minden.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary