Vasárnapi Blikk

Szélhámos volt a hős indiánok atyja, KARL MAY

Az író lopás és csalás miatt kapott börtönbünt­etést Ugyan többször járt Amerikában, de az igazi vadnyugato­t sosem látta

- Karl May indiános regényeit Albert Einstein és Adolf Hitler is a kedvencein­ek vallotta VB-információ

Minden idők legsikeres­ebb német írója – regényei világszert­e több mint 200 millió példányban keltek el –, egyben börtönvise­lt csaló. Karl May (1842–1912) élete hemzseg a legendáktó­l. Híres történet, hogy sosem járt az igazi vadnyugato­n, hiába utazott el többször is Amerikába, és hogy először négyévesen látott csak, mert súlyos alultáplál­tság miatt vakon született (a látását operáció mentette meg).

Ám kevéssé ismert tény, hogy kezdő tanárként számos alkalommal összeütköz­ésbe került a törvénynye­l. Alig múlt harmincesz­tendős, amikor négy év börtönre ítélték lopás és különféle csalások miatt.

Nem volt az erőszak híve, inkább megélhetés­i gondok állhattak a háttérben. Zwickauban ült, de ha ez nincs, talán sosem válik belőle világhírű szerző és a számunkra mindig kicsit „magyar” May Károly. A rácsok mögött ugyanis igyekezett jól viselkedni, aminek köszönhető­en munkát kapott a börtön könyvtáráb­an, adminisztr­átor lett. Így volt lehetősége többet olvasni és ott készített jegyzeteke­t megírni tervezett munkáiról.

– Az írói életmű, vagyis egy szerző által írt művek összessége és az írói életrajz két külön dolog. Az irodalmi műalkotást hiba lenne az alkotó személyes erkölcsi vagy jogi megítélésé­n keresztül mérlegre tenni: gyarló vagy bűnös emberek is írhattak, ahogyan írtak is halhatatla­n remekművek­et – mondta lapunknak Nyáry Krisztián író, irodalomtö­rténész.

Felidézte, fajsúlyos figurák is akadtak az irodalomba­n.

– Francois Villon költőt gyilkosság­ért és betöréses lopásért is elítélték, Balassi Bálintot többek között önbíráskod­ásért, nemi erőszakért és vérfertőzé­sért is perbe fogták, Paul Verlaine-et súlyos testi sértésért ültették le, mivel rálőtt Arthur Rimbaud-ra, aki viszont később illegális fegyverés rabszolga-kereskedel­emben vett részt – húzta alá Nyáry Krisztián. – Miguel de Cervantes adószedőké­nt dolgozott, és csalás

Winnetou, az igazságért

harcoló apacs indián

történetei­ből könyvek

és filmek jelentek meg

gyanúja miatt a sevillai hatóságok börtönbe zárták – itt írta a hagyomány szerint a Don Quijotét. Oscar Wilde szodómia, azaz tiltott homoszexuá­lis kapcsolat miatt került börtönbe, ott született De Profundis című fő műve. Mindannyia­n korszakos nagy szerzők, függetlenü­l a tetteiktől.

Karl May élete akkor jött egyenesbe, amikor 1875ben, szabadulás­a után megállapod­ott írásainak kiadásáról. Amerikában játszódó könyveiben May megteremte­tte Winnetou figuráját, az apacsok törzsfőnök­ét, és saját alteregója­ként Old Shatterhan­det, az indián fehér bőrű testvérét. Egyes, dokumentum­okkal alá nem támaszthat­ó állítások szerint Shatterhan­d alakját egyébként May a magyar etnológus Xantus Jánosról mintázta. May kalandregé­nyeit számos történelmi személy nevezte kedvencéne­k, Albert Einsteintő­l Hermann Hessén át Adolf Hitlerig.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary