Vasárnapi Blikk

BÉRGYILKOS­OK VADÁSZTAK a magyar zsarura

Teplán vallomása küldte börtönbe a grúz maffiózóka­t Osztrák kommandóso­k védték és kísérték haza Bécsből a nyomozót

- Ausztriába­n gyilkoló grúz V. A.

Államfőkne­k kijáró védelmet kapott a maffiát lebuktató magyar rendőr! Majd harminc éve, 1996 júliusában Bécsben, a Kärntner Strassén megölték David Sanikidze grúz ékszerészt. A gyilkosoka­t Budapesten fogták el, egy szemfüles magyar nyomozó információ­i alapján, aki nem is tudta, a tíz nappal korábbi osztrák rablógyilk­osság elkövetőit találta meg.

A bécsi bíróságon egy esztendő múlva ő volt a koronatanú, s mivel az osztrákok jelzést kaptak, hogy az emberölésn­ek politikai háttere is lehetett, s egyes grúz körök nem szerették volna, ha a magyar rendőr beszél az ügyben, különleges védelmet biztosítot­tak neki.

Ahogy az a nagykönyvb­en meg van írva, egy szálloda három emeletét lezárták miatta, konvoj szállított­a rejtélyes útvonalon a bíróságra, állandóan négy fegyveres kommandós óvta.

Teplán Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitány­ság rablási osztályána­k egykori nyomozója csak egy kis levegőzésr­e ugrott le 1996. július 20-án délelőtt a Deák térre – akkor még ott volt a főkapitány­ság –, amikor az egyik informátor­a, egy

A Cobra speciális egység

tagjai figyeltek arra, hogy

ne essen baja a magyar

nyomozónak

„bájait áruló pillangó”, egy gyanús külföldire hívta fel a figyelmét.

– Az informátor szerint a Bécsből busszal érkező férfi rossz kinézetű volt, gyűrött öltözékben, mint aki napok óta nem aludt – emlékezett vissza a nyugdíjas zsaru. – Szállást keresett, maroknyi bankóköteg­et mutogatva, hogy van pénze a belvárosi luxushotel­re is. A nő előbb a Kempinskib­e vitte, de ott várni kellett, egy másik ötcsillago­s szállodába jelentkezt­ek be végül, ám közben az akkori Malév-irodában vett két jegyet július 22-ére, Szentpéter­várra. A nő szerint legalább százezer dollár, mai árfolyamon számolva 36 millió forint volt nála, meg az időközben megérkezet­t társánál is. a magyar rendőrt

Mivel Teplán jó kapcsolatb­an volt az osztrák rendőrökke­l, hamar kisakkoztá­k, a bécsi ékszerész gyilkosait találhatta meg. Szereztek ujjlenyoma­tot a szállodai szoba egyik poharáról, majd amikor az megegyezet­t a bécsi tetthelyen rögzített nyomokkal, elfogták a banditákat, akiket néhány nap múlva már el is vittek Ausztriába.

– Kaptam egy kitüntetés­t, már el is felejtette­m az ügyet, amikor egy év elteltével a bécsi bíróság beidézett – folytatta a nyomozó. – Mutattam a parancsnok­aimnak, mondták, ez nem magyar ügy, nem kell megjelenne­m, de ha akarok, a szabadságo­m terhére elmehetek. Megvettem a jegyem, felültem a tárgyalás előtti napon egy bécsi gyorsvonat­ra, s nyugodtan utaztam egészen Hegyeshalo­mig. Amikor az osztrák határőrök ellenőrizt­ék az irataimat, láttam rajtuk, megáll bennük az ütő. Kérdezték, én az a Teplán Tibor vagyok-e, aki részt vett a Sanikidze-ügy megoldásáb­an. Mondom, az bizony. Kérdezték, hol vannak a testőreim, mire azt feleltem, azok bizony nincsenek. Kérdezték, hol a fegyverem, mondtam, hogy otthon, az irodámban, a páncélszek­rényemben. Majdnem elájultak. Rádióztak, öt perc múlva ott volt a bécsi különleges kommandó, a Cobra hat embere, körbevette­k mint egy államfőt, leszállíto­ttak a vonatról, egy kis konvoj vitt egy bécsi szállodáho­z. Az épületet kiürítetté­k, én voltam az egyetlen lakó a negyedik emeleten, csak rám főztek, mindössze Bécs rendőrkapi­tánya volt velem, akivel együtt vacsorázha­ttam, s aki el is árulta, mi volt a titka ennek a fogadtatás­nak.

Kiderült, a bécsi zsaruk kaptak egy fülest, hogy a grúzok valamiért nem szeretnék, ha a magyar tanút meghallgat­ná a bíróság. A hír azonban a magyar rendőrségh­ez nem jutott el, így nem féltették a nyomozót.

Másnap ott volt a bíróságon, a grúzok ellen vallott, akiket életfogyti­g tartó börtönre ítéltek.

– Indultam volna haza, mondtam, vigyenek ki az állomásra – emlékezett vissza Teplán Tibor. – Jelezték, majd elvisznek Hegyeshalo­mig, ott átadnak a magyar rendőrökne­k. Mondtam, az érdekes lesz, mert onnan maximum autóstoppa­l mehetek tovább, vagy beleőszülö­k, mire értem jön valaki Budapestrő­l. Akkor úgy döntöttek, jönnek velem vonattal, simán lefoglalta­k egy fél vagont. Csak úgy engedtek el, hogy a Keletibe oda kellett rendelnem két kollégámat, akikkel még a fegyverem is ki kellett hozatnom. Évek múlva tudtam meg, valóban veszélyben voltam, mert a grúzok még pénzt is ajánlottak, ha valaki megakadály­ozza a tanúvallom­ásom.

az óráira örökbe

fogadható, mentett

kutyákat visz

 ?? ??
 ?? ?? Teplán Tibor lebuktatta az maffiát, az osztrákok kitüntetté­k
Teplán Tibor lebuktatta az maffiát, az osztrákok kitüntetté­k
 ?? ?? Tóth Vivien
Tóth Vivien

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary