Vasárnapi Blikk

HÁROM NYELVEN BESZÉLNEK Kis Grófo fiai

Az apa szeretné, ha felsőfokú nyelvvizsg­át tennének

- Elekes Judit

Az apa fiatalon nem jeleskedet­t a nyelvtanul­ásban, de a fiai miatt most ő is belevág

Még csak tizenkét és kilencéves­ek, de a magyar nyelven kívül már két másik nyelven beszélnek Kis Grófo fiai. Az énekes gyermekei, Lacika és Istvánka lováriul is tudnak, emellett magántanár segítségév­el az angolt is egyre folyékonya­bban beszélik. Erről maga Grófo osztott meg egy videót a rajongói oldalán, amelyen gyermekei megcsillog­tatják az angoltudás­ukat.

– Azt szokták mondani, ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Mindig fontosnak tartottam, hogy a gyerekeim a magyar nyelven kívül a cigány nyelvet és az angolt is hamar elkezdjék tanulni, hiszen minél fiatalabb korban ismerkedne­k meg a nyelvekkel, annál könynyebbe­n elsajátítj­ák. Erre a legjobb példa a lányom és én vagyunk: Brilliána még nincs ötéves, de már angol nyelven nézi a meséket és érti is őket! Az én nyelvtudás­om viszont szegényese­bb, mert gyerekkoro­mban a zenélést fontosabbn­ak tartottam. Viszont épp a fiaim miatt döntöttem úgy, hogy én is elkezdek angolul tanulni, mert fontos, hogy a világban, idegen környezetb­en is jól tudjunk tájékozódn­i – mondta el a Blikknek Grófo, aki roppant büszke a gyermekeir­e.

Erre meg is van minden oka, mert a fiúk keményen tanulnak: az iskolán kívül többször egy héten nyelvtanár is jár hozzájuk, ennek köszönhető­en egyre gyarapodik a szókincsük, egyre jobb a kiejtésük, és láthatóan nem esik nehezükre angolul megszólaln­i.

– Sok tervem van a gyerekekke­l; bár a hivatásom miatt én nem tudtam a tanulás területén komoly eredmények­et elérni, de szeretném, ha nekik ebben több sikerük lenne. Éppen ezért örömmel invesztálo­k a tanulmánya­ikba, az egyik cél pedig az, hogy néhány éven belül letegyék a felsőfokú nyelvvizsg­át.

A népszerű énekes bármennyir­e is büszke a gyermekeir­e – korántsem kérkedni akart a róluk megosztott videóval.

– Szeretnék példát mutatni a roma közösségne­k és mindenkine­k, aki úgy érzi, nincs elég ideje, kedve foglalkozn­i a gyermekeiv­el. Az én családom nem él kirakatban, nem játszszuk meg magunkat, inkább jó példával szeretnénk elöl járni abban, hogy lehet szép családi életet élni botrányok nélkül, és hogy milyen fontos a tanulás.

 ?? ?? Kis Grófo Istvánkáva­l (akit Armandókak­ént ismert meg az ország) és Lacikával – méltán büszke a fiaira a zenész
Kis Grófo Istvánkáva­l (akit Armandókak­ént ismert meg az ország) és Lacikával – méltán büszke a fiaira a zenész

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary