Vasárnapi Blikk

A meggazdago­dás reménye viszi a smaragdbán­yákba a kolumbiai nőket

61 millió forintot érő drágakövet is találtak  Korábban babonából nem engedték az asszonyoka­t a lelőhelyek­hez

- VB-információ

A megélhetés keserves, ezért kellett engedni végül az alapvetően férfiak uralta smaragdsze­ktornak is, és lehetővé tenni, hogy nők is dolgozhass­anak a kolumbiai bányákban

A dél-amerikai ország középső, hegyes részén található a Muzo smaragdtér­ség. A bányák egy része legálisan, más részük azonban nem törvényese­n működik. Ezt a térséget szokták a világ smaragdfőv­árosának is nevezni.

Az APNews helyi riportjába­n megszólaló 52 éves, négygyerme­kes Yaneth Forero, aki a Coscuez városka mellett nyitott illegális bányában dolgozik, arról panaszkodo­tt, hogy éveken át havi 250 dollárnál (91 ezer forintnál) többet nem nagyon tudott kihozni a munkából.

Nők és férfiak egyaránt dolgoznak a coscuezi lelőhelyen, amelynek forró, fülledt járataiban elektromos és kézi szerszámok­kal fejtik a gyakorta dinamitrud­akkal fellazítot­t kőzetet, mielőtt kézikocsik­on kihordják és átmossák a törmeléket.

Úgy hírlik, a környéken nemrégiben nagy tisztaságú smaragdot találtak, amely 177 ezer dollárért (közel 61 millió forintért) kelt el.

A nőket saját elmondásuk szerint a munkalehet­őség hiánya és a meggazdago­dás reménye együttesen viszi rá a nehéz fizikai munkával járó, jellemzően férfiszakm­a űzésére. Ez azonban csak az elmúlt két évtizedben vált lassan általánoss­á. Korábban a férfiak szándékosa­n tartották távol a nőket a smaragdbán­yáktól, mert az a babona keringett, hogy ha a nők megjelenne­k a tárnákban, akkor a drágakő elrejtőzik.

„Persze ez csak a tipikus macsó hozzáállás volt” – mondja a bányásznő, aki már vagy negyven évet töltött a bányák környékén.

 ?? ?? A világ smaragdjai közül a kolumbiai a leghíreseb­b, a legkereset­tebb
A világ smaragdjai közül a kolumbiai a leghíreseb­b, a legkereset­tebb
 ?? ?? Yaneth Forero négygyerme­kes anyaként vállalja, hogy az illegális bányában dolgozzon
Yaneth Forero négygyerme­kes anyaként vállalja, hogy az illegális bányában dolgozzon
 ?? ??
 ?? ?? A dél-amerikai országban nagyon nehéz a megélhetés. A nők havonta 250 dollárt, azaz 91 ezer forintot güriznek össze a smaragdbán­yákban. Ugyanakkor bármikor előkerülhe­t egy vagyont érő darab, ami például 177 ezer dollárért, azaz közel 61 millió forintért kel el
A dél-amerikai országban nagyon nehéz a megélhetés. A nők havonta 250 dollárt, azaz 91 ezer forintot güriznek össze a smaragdbán­yákban. Ugyanakkor bármikor előkerülhe­t egy vagyont érő darab, ami például 177 ezer dollárért, azaz közel 61 millió forintért kel el
 ?? ?? A nők évtizedeki­g egy babona miatt nem mehettek a bányába, mondván: ha az asszonyok megjelenne­k, a drágakő elrejtőzik
A nők évtizedeki­g egy babona miatt nem mehettek a bányába, mondván: ha az asszonyok megjelenne­k, a drágakő elrejtőzik
 ?? ?? Elektromos és kézi szerszámok­kal fejtik a kőzeget, majd kézikocsik­on kihordják és átmossák a törmeléket
Elektromos és kézi szerszámok­kal fejtik a kőzeget, majd kézikocsik­on kihordják és átmossák a törmeléket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary