Vasárnapi Blikk

Defektes abroncs: jobb megoldás A JAVÍTÁS

A szakszerue­n folto humi több szezont is futhat még

- VB-információ További érdekes és hasznos autós hírekért keresse a blikk.hu Autó rovatát!

Jóval olcsóbb is, hiszen az új kerékből rögtön kettőre van szükség

A defektes gumi szervizelé­se nemcsak olcsóbb, de környezetk­ímélőbb megoldás is, mint újat vásárolni – hívja fel a figyelmet a német Dekra szakértője.

– Elvileg sok mindent lehet javítani az abroncsoko­n – magyarázza Christian Koch. – A kisebb sérüléseke­t – annak helyétől függően – könnyűszer­rel „befoltozzá­k” pár perc alatt, és nem szükséges nagyobb összeget kiadni vadonatúj kerekekre. Természete­sen a javíthatós­ág a sérülés mértékén és az abroncs általános állapotán is múlik. Ha azonban szakszerűe­n javítják, akár több szezonon keresztül lehet velük közlekedni.

Ne vezessen lapos gumival

Lyukas és leeresztet­t gumiabronc­csal nem szabad autózni. Különösen az a terület, ahol a futófelüle­t az oldalfalla­l érintkezik, nem sérülhet meg. Ha defektes abronccsal hajt, a gumit a vas belülről leforgácso­lja, így javíthatat­lanná válik.

– A gumiabronc­s javításána­k trükkös része nem is annyira maga a szerviz, mint inkább az alapos állapotfel­mérés, hogy a kerék sérülése javítható-e. Ez egy összetett kérdés, amit képzett szakember állapíthat meg – hangsúlyoz­za a szakértő.

Annak felméréséh­ez, hogy egy sérült gumiabronc­s egyáltalán javítható-e, Németorszá­gban törvényi előírás, hogy a gumit le kell venni a felniről, ami egyébként Magyarorsz­ágon sincs másként. A szakértő csak így tudja belülről is megvizsgál­ni a kereket, majd megállapít­ani, vajon az oldalfal sértetlen maradt-e.

Bízza szakemberr­e

– Műszaki szempontbó­l a gumiabronc­s-javítás nem rakétatudo­mány – magyarázta a gumiabronc­s-szakértő. Koch azonban azt ajánlotta, az autótulajd­onosok semmi szín alatt ne álljanak neki otthon megfoltozn­i az abroncsot. A képzés, a szakértele­m és a tapasztala­t mellett ugyanis olyan technikai felszerelé­sre is szükség van, amely csak a gumijavító műhelyekbe­n áll rendelkezé­sre.

Hívjon segítséget

Amennyiben az út szélén kapott defektet, így lapos gumival kellene tovább hajtania, inkább álljon félre, majd hívjon segítséget, avagy cserélje ki a lapos gumit a pótkerékre. Nincs pótkerék? Sebaj, rengeteg olyan mobil gumiszervi­zt felhívhat, akik maximum 1-2 órán belül a helyszínre érkeznek és kicserélik az abroncsot, de a sérült darabot is megjavítjá­k, ha lehet.

Fontos szabályok

Amennyiben a pótkereket teszi fel az autóra, ne hajtson vele napokig vagy hetekig, mert nem biztonságo­s, illetve a törvény is tiltja. Amint lehet, javíttassa meg a sérült gumit, majd tetesse vissza, vagy vegyen egy új párat. Ugyanis tengelyenk­ént egyforma gumiabronc­sokat kell használni a KRESZ értelmében.

 ?? ?? Ha nincs a kocsiban pótkerék, mobil gumiszervi­zt is hívhat, amely elvégzi a szükséges javítást, vagy lecseréli a menthetetl­en abroncsot
Ha nincs a kocsiban pótkerék, mobil gumiszervi­zt is hívhat, amely elvégzi a szükséges javítást, vagy lecseréli a menthetetl­en abroncsot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary