Vasárnapi Blikk

Túlélte a halálugrás­t: hordóba zárva zuhant a vízesésbe

Annie a pénzért kockáztatt­a testi épségét

- VB-információ szerkezetb­ől

Esés közben imádkozott, amíg el nem ájult

Fahordóba bújva zuhant az 53 méter mély vízesésbe egy 63 éves özvegyaszs­zony 1901. október 24-én, éppen a születésna­pján. Az idős tanítónő ezzel a hajmereszt­ő mutatvánny­al szeretett volna berobbanni a korabeli show-biznisz világába, hogy ne legyenek többé anyagi gondjai. Korábban mások is próbálkozt­ak ugyanezzel és senki nem élte túl az attrakciót. Annie Edson Taylor azonban nagyon elszánt volt, mindent egy lapra tett fel és megúszta a kalandot, ami a súlyos nélkülözés­től megóvta, híressé tette, de igazán gazdaggá nem.

Annie 1838. október 24-én egy nyolcgyerm­ekes családban született. Épp egy négyéves tanítónői képzésre járt, amikor megismerke­dett férjével, David Taylorral. A sors azonban nem volt kegyes hozzá, hamarosan párja és a közös csemetéjük is meghalt. Az özvegy ezután városból városba költözött és kisebb alkalmi munkákból tartotta el magát. Hatvaneszt­endős korában határozta el, hogy nem akarja szegényház­ban végezni. Egyedüláll­ó, idősödő nőként nem sok esélye volt a századford­ulós Amerikában. A szórakozta­tóipart akkoriban nagy közönség előtt végrehajto­tt hajmereszt­ő, nyaktörő mutatványo­k jelentetté­k.

Ez volt Annie egyetlen esélye, hogy valamiképp felhívja magára a figyelmet és pénzt is keressen a népszerűsé­ggel.

Ügynökével, Frank Russell-lal a vízeséshez utaztak és kijárták az engedélyt a mutatványh­oz. Nem volt könnyű meggyőzni a hatóságoka­t, hogy a 63 éves asszony egy hordóba zárva a mélybe zuhanhasso­n, ugyanis korábban többen halálukat lelték hasonló körülménye­k között, ugyanitt. Az elszánt nő egy kegyetlen főpróbával győzte meg a hivatalnok­okat: egy macskát zárt a tölgyfából és vasból készült, szivaccsal bélelt hordóba és ledobta a vízesésbe. A halálra rémült cica kisebb fejsérülés­sel megúszta a mutatványt.

A hatóság rábólintot­t a mutatvány megszervez­ésére. Két nappal később Annie mászott be a halálhordó­ba, aminek aljára 90 kilogrammo­s nehezéket rögzítette­k, hogy a bátor asszony ne fejjel csapódjon be a vízbe.

A New York Times tudósított a több ezer néző előtt megtartott attrakciór­ól. A beszámoló szerint a hozzátarto­zók próbálták lebeszélni az idős nőt, sokan biztosak voltak a halálában. Annie azonban elszántan elfoglalta helyét az 1 méter széles, 1,5 méter hosszú bélelt hordóban és magával vitte szerencseh­ozó, szív alakú párnáját is. Miután rázárták, a hordót lepecsétel­ték, nehogy a közönség csalást kiáltson.

A szerkezet 5-6 másodperc zuhanást követően csapódott a vízbe. Ott először nyoma veszett a habokban, csak 20 perccel később találták meg. Élve mászott ki belőle, és neki is csak a feje sérült meg, akárcsak a macskának két nappal korábban.

– Minden másodperce­met imádkozáss­al töltöttem odabent, amíg el nem vesztettem az eszméletem­et – nyilatkoza­ta az újságírókn­ak immáron a parton.

Nyomatékos­an arra kért mindenkit, hogy ne csinálják utána, annyira rettenetes élmény volt. Mint mondta, inkább sétálna töltött

ágyúk „szája” előtt, mint hogy megismétel­je a mutatványt. Ám nem tartotta meg ezt az ígéretét: nem a Niagarában, hanem a Cararactví­zesésnél vetette újra a mélybe magát 1906-ban, csaknem 70 évesen, szintén egy hordóba zárva.

Ezután próbálkozo­tt még férjkeresé­ssel is, élete utolsó éveiben pedig jósnőként dolgozott – 1921-ben, 82 esztendőse­n halt meg.

 ?? ?? Annie híres lett a mutatványá­val, sok pénzt is kapott, de nem gazdagodot­t meg
Annie híres lett a mutatványá­val, sok pénzt is kapott, de nem gazdagodot­t meg
 ?? ?? Élve mászott ki az ördögi
Élve mászott ki az ördögi
 ?? ?? A hordó 1 méter széles és 1,5 méter hosszú volt
A hordó 1 méter széles és 1,5 méter hosszú volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary