SPE­CIAL FEA­TURE

The two projects ex­plic­itly high­light the power of ren­o­vat­ing the homes which were re­duced to noth­ing but were con­verted into a man­sion-like struc­ture

The Ideal Home and Garden - - Contents - IM­PRES­SIONS: SHIVANGI ASTHANA IM­AGES: JOSE OLLER

The art of ren­o­va­tion

Casa Tabares De Cala is a sin­gle fam­ily house lo­cated in the his­tor­i­cal city of La La­guna, Spain which was ren­o­vated by Ale­jan­dro Beautell. Prior to the ren­o­va­tion, the house was ru­ined due to the aban­don­ment which it had suf­fered for decades. It’s a tra­di­tional pa­tio-house with a struc­ture of mas­sive walls cov­ered by a wooden struc­ture. Its com­po­si­tion is sim­ple and its strictly sym­met­ric fa­cade still shows the dig­nity of an old house of the 18th cen­tury. Dur­ing the course of years, the house had been trans­formed, en­larged, and some­times dam­aged. The small court­yard (pa­tio) of the house, had been closed in the line with the stair­case, lim­it­ing the nat­u­ral light ac­cess. With all these lim­i­ta­tions, this in­ter­ven­tion con­sisted of the in­te­gral re­ha­bil­i­ta­tion of the build­ing, to give it back its use. When it comes to the back part of the build­ing, the most re­cent vol­ume was main­tained, while its dis­tri­bu­tion was re­mod­eled in or­der to adapt it to the cur­rent needs of the own­ers. The pa­tio of the house was cov­ered by over­hang­ing me­tal and glass struc­ture. A new steel stair­case, which pro­vides an ac­cess to the rooftop ter­race, was de­signed in the same po­si­tion as the pre-ex­ist­ing one. The cov­er­ing of the pa­tio made pos­si­ble to open the gallery and the main stair­case, which is dec­o­rated with rail­ing of tea pine wood. The an­cient roof, had to be dis­as­sem­bled and re­stored fully re­spect­ing and re­tain­ing its ty­pol­ogy and lay­out.

Loft Vivero ren­o­vated by Taller de Arqui­tec­tura Con­tex­tual in Mex­ico is the re­sult of an ar­chi­tec­tural in­ter­ven­tion of a 60 sqm and more than a thirty-yearold aban­don build­ing. It had two mod­ules of the same di­men­sions, be­cause of the growth of a large tree planted by the owner. The orig­i­nal con­struc­tion started to be struc­turally af­fected, so it was de­cided to cut down the tree and aban­doned the dam­aged build­ing. Once the ren­o­va­tion started, se­ri­ous struc­tural omis­sions were de­tected and, in or­der to cor­rect them, all

de­ci­sions were taken from the preser­va­tion of 90% of ex­ist­ing walls and open­ings. The ar­chi­tec­tural pro­gram con­sid­ers the trans­for­ma­tion of one of the mod­ules into the house’s so­cial area (liv­ing room-din­ing room-kitchen); the sec­ond mod­ule con­tains the be­d­room, the bath­room, the laun­dry and the stor­age area, whose ac­cess is from the so­cial area. The ex­ist­ing at­tached bath­room was de­mol­ished and in­stead was cre­ated a 20 sqm ter­race that works as a tran­si­tional space be­tween the in­te­rior and ex­te­rior. The orig­i­nal con­struc­tion had mo­saic tile floors that had to be re­tired com­pletely in or­der to in­tro­duce new in­stal­la­tions. The re­cov­ered pieces were used for the new de­sign of the floors, which were in­te­grated to pol­ished con­crete plates that re­placed the area of lost mo­saic tiles.

BE­FORE

BE­FORE

BE­FORE

BE­FORE

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.