Israel Hayom

מנצחים את הקורונה "חולי קורונה מונשמים מתו בגלל מחדלים קשים"

במחלקת הקורונה של ביה"ח וולפסון נפטרו 21 חולים מתוך כ 120 מאושפזים ● מנהל טיפול נמרץ בביה"ח: חלקם לא מתו בגלל מחלתם, אלא בשל טעויות קשות של אחיות בבית החולים ● וולפסון: "הפקת לקחים ולמידה מתמדת הן דרך החיים של כלל הצוותים שלנו"

- רן רזניק

חשיפה: חלק מחולי הקורונה המונשמים נפטרו לא בגלל מחלתם אלא בגלל טעויות קשות, מחדלים חמורים וכשלים מתמשכים שנעשו על ידי אחים ואחיות לא מיומנים ולא מנוסים בטיפול בחולים קשה ומונשמים במחלקת הקורונה המיוחדת בבית החולים הממשלתי וולפסון בחולון. כך עולה מ"מסקנות ולקחים" של בדיקה פנימית של הטי פול בחולים אלה, שריכז ד"ר אריה סורוקסקי, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי בבית החולים הממשלתי וולפסון בחולון.

מכתבו חסר התקדים של ד"ר סורוק סקי, הנחשף כאן בראשונה, הועבר בת חילת יוני השנה למנהלת ביה"ח וולפ סון, ד"ר ענת אנגל, והשבוע הוא הועבר גם למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי ולד"ר ארז און, ראש חטיבת בתי החולים במשרד הבריאות.

סורוקסקי הדגיש כי הוא כותב זאת משום שבישיבה שנערכה להפקת הל קחים מהטיפול בחולי הקורונה "לא נכחו נציגות הנהלת המוסד" והוא נועד לחדד, לשנות, ולשפר את "הנושאים לעתיד לבוא ולקראת החורף הקרוב".

הוא התריע כי "לא מן הנמנע שב חורף הקרוב נתמודד עם התפרצות כפולה של שפעת עונתית וקורונה,

ויש להיערך לגל של חולים מונשמים רבים", והדגיש כי יש "לשפר מספר נושאים קריטיים, שאם לא ישופרו - הדבר יעלה בחיי אדם".

"צוות לא מיומן"

חולי הקורונה בוולפסון טופלו במחלקה מיוחדת שהוקמה באמצע מארס השנה, ועבדו בה רופאות, רו פאים, אחיות ואחים ממחלקה פנימית ד' בליווי של צוות רפואי מהמחלקה לטיפול נמרץ כללי. במחלקה טופלו כ 120 חולים, מתוכם כ 30 נזקקו לה נשמה ו 21 חולים נפטרו.

עם זאת, לדברי סורוקסקי אחת הב עיות החמורות בטיפול בחולים במחל קת הקורונה בוולפסון היתה כי "צוות

סיעודי לא מיומן טיפל בחולים קשה ובמונשמים", והדגיש כי "שום טיפול נמרץ לא יצליח להיות כזה ללא השי לוב של אח/ות ורופא/ה טיפול נמרץ מיומנים. אנו הרופאים תלויים בצוות סיעודי איכותי, עובדים כתף אל כתף ולא יכולים להצליח האחד בלי השני".

סורוקסקי התריע כי במהלך התפר צות הגל הראשון של הקורונה "סבלנו קשות מתת כוח אדם של רופאי טי פול נמרץ בכירים ומנוסים, ונאלצנו לחלק את זמננו בין המטלות הרגילות של מענה לחולים הרגילים של בית החולים ובין הטיפול בחולי הקורונה".

לדבריו, חוסר מיומנות של הצ וות הסיעודי במחלקת הקורונה בבית החולים "גרם לכשלים בטיפול השוטף בחולים ובהשגחה עליהם", והוסיף כי "ב 25 שנות עבודתי בטיפול נמרץ לא נתקלתי בטעויות כאלה, והתרחשותן של טעויות כאלה מעידה על מיומנות ירודה ביותר וחוסר מקצועיות".

חולה נחנק מאוכל

הוא ציין עוד כי במחלקת הקורונה עבדה תמיד 24/7 אחות ממחלקת טי פול נמרץ אשר "מנעה בגופה טעויות רבות שהיו יכולות להסתיים במקרי מוות רבים נוספים".

סורוקסקי פירט שלושה מקרים חריגים מאוד של חולי קורונה מונ שמים, שנפטרו בגלל מחדלים קשים של האחיות שטיפלו בהם: חולה מונ שם שכבר השתפר מצבו לאחר טיפול מסור של אנשי טיפול נמרץ, הואכל באופן מוטעה ו"בחוסר מקצועיות" על ידי אחות ומת "עקב חנק" לאחר שמזון נתקע לו בבית הבליעה.

אצל חולה נוסף, שמצבו כבר הש תפר, יצא ממקומו צינור ההנש מה "עקב השגחה לקויה", אך גם אז האחות שטיפלה בו ממחלקה פנימית ד' "החלה לבדוק את מכונת ההנשמה והתעלמה ממצבו של החולה" - והוא נפטר. סורוקסקי כתב כי במקרה זה, "אם היה צוות מיומן, הבעיה היתה מזוהה מיידית ומטופלת". במקרה נוסף קובע ד"ר סורוקסקי כי אחות חיברה באופן שגוי את העירוי עם תרופה קריטית לטיפול בזיהום המ סוכן שממנו סבל החולה, ובעקבות זאת התרופה בכלל לא הגיעה לגופו - והוא נפטר.

במכתב עוד מתריע מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כי אחיות טיפול נמרץ הדריכו את אחיות המחלקה הפנימית, אבל הצוות של הפנימית התחלף מדי זמן קצר ובגלל זה במחלקת הקורונה "רוב הזמן הצוות הסיעודי שעבד תחת השגחת האחיות היה חדש ולא מנוסה".

עוד התגלה, לפי הבדיקות של מנהל המחלקה לטיפול נמרץ, כי לא חיות המחלקה הפנימית היתה "רתי עה מלהיכנס" למחלקת הקורונה ואף היתה "נטייה לצאת אל מחוץ למח לקת הקורונה, וכך עקב מוסר עבו דה גבוה יותר, יצא לא אחת שאחות

 ??  ??
 ?? צילום ארכיון: יוסי זליגר ?? מחלקת קורונה באחד מבתי החולים בארץ
צילום ארכיון: יוסי זליגר מחלקת קורונה באחד מבתי החולים בארץ
 ??  ??
 ??  ??
 ?? צילום: לירון מולדובן ?? מכונת הנשמה
צילום: לירון מולדובן מכונת הנשמה

Newspapers in Hebrew

Newspapers from Israel