Israel Hayom

הגאולה על פי משה

שיפור התנאים של עם בתוך גלותו, אינו עונה באמת על צורכי הגאולה הלאומית במצרים הציע משה גישה מהפכנית, בדרישתו להוציא את בני ישראל ממקומם ולהביאם אל ארץ אחרת

- גרשון הכהן

פסח היה תמיד חג הגאולה. אבל בשיח הפוליטי היש ראלי, כבר עשרות שנים שהמילה גאולה בולטת בהיעדרה. דורות של יהודים התפללו וייחלו מדי יום לגאולת ישראל. מגילת העצמאות פנתה בסיומה בק ריאה אל העם היהודי: "להתלכד סביב היישוב בעלייה ובבניין, ולעמוד לימינו במערכה הגדולה על הגשמת שאיפת הדורות לגאולת ישראל".

דוד בן גוריון, לימים ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, לא חדל לדבר בשפת הגאולה. בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה, בשהותו בגולת ניו יורק, כתב: "מתוך תהום המחשכים שאפפו את עמנו בשעת חירום זו, הולך ובוקע קו אור. שאיפת הגאולה מפלסת לה נתיב בלבב האומה... ובתוך הסערה מגיע אלינו קול שופרו של משיח" )ספטמבר .(1915

בעקביות חזר והדגיש: "המטרה הסופית של הציונות אינה אלא הגאולה המלאה והשלמה של עם ישראל בארצו, קיבוץ גלויות, קוממיות לאומית" )פברואר .(1937 גם הקמת המדינה כשלעצמה לא היתה בעיניו אלא אמצעי לתכלית הנצחית: גאולת ישראל וקיבוץ גלויות )אוקטובר .(1937 מהי גאולה? בארבע דרכים שונות ביקשו יהודים בעת החדשה מענה למ צוקתם. עם האמנציפציה במרכז אירופה ייחלו לבשורה מתוך מעמדם החדש כאזרחים שווי זכויות במדינות מושבם. במזרח אירופה, יהודים לא מעטים נסחפו בבשורת המהפכה הקומוני סטית. בהגירה לאמריקה ביקשו יהודים ישועה במיצוי בשורת החירות והשגשוג הכלכלי בעולם החדש. בשלוש דרכים אלה לא הוצע ליהודים יותר מישועה פרטית. רק הרעיון הציוני הביא בכנפיו בשורת גאולה לאומית.

מקיום גלותי לקיבוץ גלויות

בתמורות ההיסטוריות של המאה העשרים, נמוגה בשורת הגאולה באירופה הנאורה. במזרח אירופה הלכה וקרסה בשורת הגאולה הקומוניסטי­ת. נותרו שתי צורות קיום יהודי מתחרות: המפעל הציוני בארץ ישראל כבשורת גאולה לאומית, ומעבר לאוקיינוס - הבשורה היהודית אמריקנית כערוץ ישועה פרטי וקהילתי.

בשולחן ליל הסדר, בהשוואת גאולתנו במדינת ישראל לגאולת בני ישראל במצרים, ראוי ללמד על ההבדל הגדול בין דרכי המענה השונות שהוצעו למצוקות הקיום היהודי. להתבונן בהבדל בין מה שיהודי יכול לבקש בימינו בקנדה או בארה"ב, לבין כל מה שמעבר לכך ומוצע לעם רק במדינת ישראל. מכל הדרכים, רק בדרך הציונית ניתן לראות ביטוי דומה לבשורת הגאולה של משה. רק בה טמון הכוח לחולל גאולה לאומית. הצורה האמ ריקנית, על אף ההקלה שהעניקה למצוקת הקיום היהודי, אינה מעניקה מענה לצרכיה הלאומיים של האומה.

בהגיונה הבסיסי, דומה הדרך האמריקנית לפתרון הבעיה היהודית - לפתרון שהציע פרעה למשה: סוג של הכרה בצרכים הדתיים של בני ישראל כקבוצת מיעוט, שיפור בתנאי העבודה, שדרוג איכות החיים במרחב המצרי, אי שם בין רעמסס לארץ גושן. זה הדבר המהפכני בגאולת מצרים, שלא היה כדוגמתו בתולדות האנושות: בדרישת משה להוציא את בני ישראל ממקומם אל עבר המדבר, במאמץ לכינון אומה, להנחיל להם תורה ואורחות חיים ולהביאם אל ארץ אחרת.

נאומו הקאנוני של מרטין לותר קינג, בהדהוד המילים "יש לי חלום", יכול ללמד עד כמה היתה גאולת מצרים שונה וייחו דית מכל חלום גאולה אחר. במתווה החלום שלו הציג קינג: "יש לי חלום, כי יום אחד על הגבעות האדומות של ג'ורג'יה, יוכ לו בני עבדים לשעבר ובני בעלי עבדים לשעבר, לשבת שבת אחים גם יחד".

אבל משה חתר למשהו לגמרי אחר. לא לשינוי פנימי בתוך מרקם החיים במצרים, אלא להיחלצות בני ישראל מכל מה שמצרים מסמלת. ואכן, לא מעטים מבני ישראל הסתייגו מח זון הגאולה הכל כך סוחף של משה; הרי היה זה לגמרי הגיוני להסתפק בדרישה ללא יותר משיפור בסיסי בזכויות היסוד של בני ישראל במצרים. אין פלא שכאן נולד הפער בין דרכו של משה לבין כל אלה שהתמידו בהתרסתם: "ניתנה ראש ונשובה מצרימה". כאן טמון גם ייחודו של רעיון הגאולה הציוני, בה שוואה לכל יתר הדרכים, בקריאתו להיחלצות מקיום גלותי, בשאיפה לקיבוץ גלויות בארץ אבות ולקוממיות לאומית. בכך היתה גאולת מצרים מעשה בראשית שמעל לטבע, וכך גם גאולת ישראל במדינת ישראל המתחדשת. קוממיות כבסיס למדינה

מתוקף השאיפה לגאולה, מובן האופן שבו הקפיד בן גוריון על הצמדת המושג "קוממיות לאומית" לחזון גאולת ישראל. מדינה שוחרת קוממיות אינה יכולה להסתפק ב"מדינה שכיף לחיות בה". למול איומי סחיטה, מדינה עשירה יכולה לשלם דמי חסות, והיא אולי תצליח לחיות בכיף - אך ללא כבוד.

בתודעת הקוממיות, כגילום של עצמאות וכבוד לאומי, טמו נה משמעותה של מלחמת עמלק. היו אלה שודדי מדבר שאחרי קריעת ים סוף זינבו במחנה ישראל, על מנת לסחוט תשלום כופר ודמי חסות. לבני ישראל, שהתעשרו משלל ביזת חיל פרעה, היה מספיק זהב לשלם דמי כופר ולפטור עצמם מכורח המלחמה. אבל משה, ששאף לקוממיות, פקד על יהושע "בחר לנו אנשים וצא הילחם בעמלק". לקיום היהודי בגולה חשובה היכולת להתקיים פיזית ורוחנית. אולם לקיום ריבוני נדרשת תודעת קוממיות, במוכנות למאבק.

היטיב לנסח עניין זה האלוף במילואים בני פלד, בברכתו לשנת :2000 "הייתי רוצה שבשנה הבאה תימחק מהמילון ומהתודעה שלנו 'שאיפת הציונות', כפי שהגדיר הקונגרס הראשון בבזל ב :1897 'לרכוש מקלט בטוח, על פי משפט גלוי, לעם היהודי בארץ ישראל'. אני רוצה שההגדרה הזו של תחום מושב יהודי, בגבולות מוכרים ובטוחים, על ידי נותני חסות וכסף, תימחק, ובמקומה תבוא הגדרה התואמת את רעיון מדינת היהודים של תיאודור הרצל, והיא 'לכונן מדינת יהודים בארץ ישראל, על ידי אותם יהודים בעם היהודי שמאסו בחיי גלות ודיירות משנה, ומוכנים לתת את חייהם בעדה" )ימים של חשבון, עמ' .(64

זהו, בימים אלה, מבחנה של מדינת ישראל למול אובדן המ שילות בנגב ובגליל. קל להיכנע לפיתוי לתשלום דמי החסות במקום עימות ומאבק מתמשך. כאן נחשף עצב רגיש בזהות מדינת היהודים. זה הקושי הכרוך במאמץ המתמיד למימוש ריבונות. מנקודת מבטם של יהודי הגולה, בעיקר במבטה של יהדות ארה"ב הליברלית, נמתחת ביקורת על "המחיר המוסרי" שיהודים נאלצים לשלם במאבקם לריבונות. זה תמצית ההבדל בין השאיפה ללא יותר מקיום גלותי בתנאי נוחות ושגשוג, לבין השאיפה לקוממיות לאומית בארץ מולדת.

סביב שולחן הסדר, שאליו נסב הלילה, חובתנו לספר מחדש: ללא חיבור מעשי לשאיפת הדורות לגאולת ישראל, לא יהיה למדינת ישראל קיום.

מתוקף השאיפה לגאולה, מובן האופן שבו הקפיד בן גוריון על הצמדת המושג "קוממיות לאומית" לחזון גאולת ישראל. מדינה שוחרת קוממיות אינה יכולה להסתפק ב"מדינה שכיף לחיות בה"

 ?? צילום: פין האס/לע"מ ?? ללא חיבור מעשי לשאיפה לגאולה - לא יהיה למדינת ישראל קיום. פליטים יהודים מאירופה מול נמל חיפה
צילום: פין האס/לע"מ ללא חיבור מעשי לשאיפה לגאולה - לא יהיה למדינת ישראל קיום. פליטים יהודים מאירופה מול נמל חיפה
 ??  ??

Newspapers in Hebrew

Newspapers from Israel