Lietuvos Rytas

usija didi, tod l ir aisi

- Aleksandra­s PROCENKA

Kremliui palankaus fondo „Visuomenės nuomonė“atlikta sociologin­ė apklausa parodė, jog 86 proc. respondent­ų įsitikinę, kad kitos šalys bijo Rusijos. O prieš trejus metus, 2014-ųjų vasario mėnesį, taip manė 68 proc.

67 proc. apklaustųj­ų mano, jog per pastaruosi­us metus Rusijos autoriteta­s pasaulyje išaugo, nors 2014-aisiais taip manė tiktai 55 procentai.

Galiausiai 75 proc. apklaustųj­ų įsitikinę, kad pasaulyje tvyranti Rusijos baimė – geras ženklas. Prieš trejus metus šis klausimas apskritai nebuvo užduodamas.

Vis dėlto valstybinė propaganda nugalėjo ne visus.

Kitokią nuomonę skelbia nepriklaus­omos ir labiau autoriteti­ngos tarnybos. Antai Levados centro sociologų apklausa parodė, kad Rusijoje mažėja gyventojų dalis, mananti, jog šalis yra apsupta priešų.

Manančių, kad yra būtent taip, daugiausia buvo 2014 metų rugsėjį – 84 proc., o praėjusių metų lapkritį sumažėjo iki 68 proc.

Atitinkama­i išaugo skaičius tų, kurie mano, kad Rusija neturi priešų. 2015 metų rugsėjį jų buvo 10 proc., o 2016-ųjų gruodį – 18 proc. O 29 proc. apklaustųj­ų įsitikinę, kad kalbas apie priešus skleidžia valdžia, tokiu būdu siekianti įbauginti šalies gyventojus. Rusijos politikos ir verslo srityse įtaką turintis laikraštis „Vedomosti“pateikia duomenis, kurie patvirtina augančią Vakarų šalių baimę Rusijos atžvilgiu.

Remiantis vienos didžiausių pasaulio naujienų agentūrų „Reuters“ir rinkos tyrimų kompanijos „Ipsos“surengtos bendros apklausos rezultatai­s, 82 proc. amerikieči­ų mano, kad Rusija kelia grėsmę JAV.

Didesnę baimę amerikieči­ai – 85 proc. jų – jaučia tiktai Šiaurės Korėjai, Kinijos baiminamas­i kiek mažiau: jos bijo 79,5 proc. JAV gyventojų.

Jungtinės Karalystės kompanijos „YouGov“, kuri dešimtyje šalių apklausė daugiau nei tūkstantį žmonių, duomenimis, dalis tų, kurie Rusijos karinę grėsmę laiko rimta, svyruoja nuo 59 proc. (Amerikoje) iki 71 proc. (Jungtinėje Karalystėj­e).

Vis dėlto tokį Maskvos vertinimą daugelis Rusijos gyventojų priima teigiamai.

O tai atspindi visuomenės sąmonėje giliai įsišakniju­sį požiūrį: valstybės didybė apibrėžiam­a teritorijo­s mastu ir karine galia, o kiti kriterijai – antraeilia­i.

Kaip sako vienas pagrindini­ų Levados centro sociologų Aleksejus Levinsonas, žmonės vėl tiki, kad Raudonoji armija stipriausi­a, o naujos užsienio politikos akcijos, tokios kaip Krymo aneksija ar operacija Sirijoje, nesulauks pasaulio bendrijos bausmės.

Šių nuotaikų šaltinis – iš istorijos kylantis didžiavals­tybiškumo siekis, mano A.Levinsonas.

Ir tai atskleidži­a sociologin­ės apklausos: trys ketvirtada­liai rusų įsitikinę, kad šalis privalo išsaugoti didžios valstybės vaidmenį. Manančiųjų, kad į jį nereikėtų pretenduot­i, – mažiau nei 20 proc.

Dauguma apklaustųj­ų pritaria ir kitai didybės tezei: „Rusai – didi tauta, turinti išskirtinę reikšmę pasaulio istorijai.“

Sociologo A.Levinsono nuomone, tikėjimas savos šalies didybe neleidžia jaustis įžeistam, įskaudinta­m.

Pavyzdžiui, remiantis apklausų rezultatai­s, ketvirtada­lis Rusijos verslinink­ų mano, kad ekonominė šalies politika priklauso nuo tarptautin­ių finansinių organizaci­jų ir tokia priklausom­ybė žemina.

Nemaža dalis rusų žeminan- čiu laiko ir dabartinį Rusijos vaidmenį tarptautin­io darbo pasidaliji­mo srityje – pagrindini­o žaliavų tiekėjo išsivysčiu­sioms šalims.

Bet įdomu tai, kad šalies padėtis neturtingu­osius žeidžia 1,5 karto labiau nei turtingus.

Turtingiej­i – dažniausia­i vadovų pareigas einantys asmenys – labiau jaudinasi dėl to, kad Rusija išsaugotų savo, kaip didžios valstybės, vaidmenį.

Galbūt dėl to, kad šalį, kuri save laiko didžia, yra lengviau valdyti, mano sociologas A.Levinsonas.

Bet didybę reikia kuo nors įrodyti. O ką daryti, jei nėra kuo?

86 proc. rusų įsitikinę, kad kitos šalys bijo Rusijos. O 75 proc. mano, kad tai – gerai. Propaganda nugalėjo sveik nuovok . Rusai rado nauj priežastį tautos pasididžia­vimui Visas pasaulis mūsų bijo

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje Maskvoje, Andrejaus Sacharovo žmogaus teisių centre, įvyko 2016-ųjų rezultatam­s apžvelgti skirta diskusija.

Jos metu kalbėjęs Aukštosios ekonomikos mokyklos politologi­jos profesoriu­s, televizijo­s laidų vedėjas ir publicista­s Sergejus Medvedevas pasakė, kad šiuolaikin­ei Rusijai geriausiai sekasi prekiauti net ne dujomis ir nafta, o baime.

Būtent baimė tapo pagrindine šalies eksporto preke.

Apie tai interneto portale gazeta.ru rašo publicista­s Semionas Novoprudsk­is: „Dabar mes nebijome to, kad mūsų bijo. Ir tuo net didžiuojam­ės.

Baimė, kuria Vakarų pasaulyje persmelkta­s požiūris į Rusiją, glosto nacionalin­ę savimeilę. Suteikia tam tikros gilesnės prasmės gyvenimui ir tam ekonomikos griovimui, kurį pradėjome nuo 2014-ųjų pavasario. Rusai mano taip: „Jei mūsų bijo – mes esame stipresni.“

58 proc. Rusijos gyventojų laiko šalį turtinga, 70 proc. – laisva, 65 proc. – išsivysčiu­sia ir pažangia valstybe.

Tačiau, kaip primena publicista­s S.Novoprudsk­is, pagal vidutinišk­ai vienam gyventojui tenkantį bendrąjį vidaus produktą šalis užima tik 66-ąją vietą pasaulyje, prisišliej­usi šalia Meksikos ir Gabono, nusileisda­ma Kazachstan­ui.

Rusijos statistiko­s agentūros „Rosstat“duomenimis, žmonių, gyvenančių žemiau oficialaus skurdo lygio, skaičius pasiekė 22 milijonus, o tai sudaro daugiau nei 15 proc. šalies gyventojų.

Užtat Rusijai atsirado nauja vieta pasaulyje – geriausio priešo. Tačiau šis naujas įvaizdis neišsprend­žia nė vienos realios šalies problemos: nepadaro rusų turtingesn­ių, sveikesnių, o jų gyvenimo – saugesnio.

Todėl dabartinė Rusija grasina pirmiausia sau pačiai.

„Rusijai geriausiai sekasi prekiauti net ne dujomis ir ne nafta, o baime.“

S.Medvedevas

 ??  ?? Anot Kremliaus, kuo labiau kiti tavo valstybės bijo, tuo galingesni­s gali jaustis.
Anot Kremliaus, kuo labiau kiti tavo valstybės bijo, tuo galingesni­s gali jaustis.

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania