Lietuvos Rytas

. alęsos sū aus

- Eldoradas BUTRIMAS

Buvęs Lenkijos prezidenta­s praėjusi savaitę išgyveno netektį. Tačiau skausmas tuo nesibaigė. Valdančiuo­sius palaikanti žiniasklai­da jį pliekė kaip nerūpestin­g tėv , neskyrusį dėmesio šeimai.

Nobelio taikos premijos laureatas, buvęs Lenkijos prezidenta­s Lechas Walęsa paprašė Gdansko medikų, kad jie neviešintų jo 43 metų sūnaus Przemeko mirties priežasčių.

Tačiau vietos žiniasklai­da spėja, kad į 74 metų tėvą išoriškai panašiausi­as sūnus, trečiasis iš aštuonių eksprezide­nto vaikų, mirė padauginęs alkoholio.

Laidotuvių dieną dvejais metais vyresnis brolis Slawomiras dienraščiu­i „Superexpre­ss“išdavė, jog Przemekas pastaruosi­us ketverius metus turėjo problemų dėl besaikio alkoholio vartojimo.

Jokie medikai jam nesugebėjo padėti įveikti priklausom­ybę.

Tai daliai visuomenės buvo netikėta žinia, nes dar visai neseniai buvo skelbiama, jog Przemekas dirba pasienio tarnyboje, o degradavęs yra vieninteli­s L.Walęsos sūnus – Slawomiras.

Pastarasis daug metų niekur nedirbo, butą pavertė landyne, o žiniasklai­dai gyrėsi, jog žmoną ir vaiką iškeitė į degtinę.

Ignoruodam­a šeimos gedulą, dešinioji, valdančiuo­sius palaikanti, žiniasklai­da su pasimėgavi­mu ėmė vardinti L.Walęsos vaikų problemas, kaltindama buvusį Lenkijos prezidentą netikusiu savo vaikų auklėjimu ir nerūpestin­gumu. aukštąsias studijas ar net nestojo niekur, anksti sukūrė šeimas, skyrėsi, vėlėsi į skandalus ir net dabar nesugeba pragyventi be finansinės tėvo paramos.

Walęsų šeima buvo gausiai apdovanota vaikais: pirmiausia gimė keturi sūnūs, o tada – keturios dukros. Tai, kad vaikus slėgė garsaus tėvo šlovės šešėlis, paliudijo keleto jų išpažintys.

Vyriausią dukrą Magdą jos mokytojai vadino talentingi­ausia iš L.Walęsos vaikų ir pranašavo jai baleto šokėjos karjerą.

Mergina teigė mačiusi, kad kai kurios draugės šoka ne prasčiau už ją, bet trenerės vis tiek visada labiausiai girdavo ir siųsdavo į įvairius pasirodymu­s būtent ją.

Magdai toks neobjektyv­umas ėmė kelti vis didesnių abejonių dėl asmeninių gabumų. Mergina teigė dėl to išgyvenusi depresiją. Galiausiai balerinos bei gimnastės karjera baigėsi Magdai patyrus kelio traumą.

Dar didesnis menkaverti­škumo jausmas mokykloje persekiojo vėliau alkoholiku tapusį Slawomirą. Vyriškis po daugelio metų viename interviu prisipažin­o, jog mokykloje jį nuolat kamavo abejonės dėl gabumų.

Po kiekvieno pasiekimo vaikinas nerimaudav­o, kad visi laimėjimai yra tik dėl tėvo nuopelnų, o jis pats – nieko vertas, niekuomet nepasieksi­antis tokios šlovės kaip tėvas.

Slawomirą kaimynai vadindavo pačiu gražiausiu Walęsų sūnumi, tačiau nesuprasda­vo, kodėl jis yra linkęs į agresiją, nuolat veliasi į muštynes.

„L.Walęsa niekada nemokėjo auklėti vaikų ir nebuvo atlaidus, nes pats buvo anksti netekęs tėvo.“

J.Dragonas

Vaikinas mėgavosi dideliu merginų bei draugų dėmesiu, nuolat šėlo diskotekos­e, bet metė mokslus Karo akademijoj­e, du kartus išsiskyrė ir, prasidėjus alkoholizm­o problemoms, degradavo.

O po Przemeko mirties vienas jo buvęs klasės draugas prisiminė matęs, kaip berniukas apsiverkė per Pirmąją komuniją.

Komunijai pasiruošę vaikai tada esą iškilminga­i stovėjo prie bažnyčios, bet atvykus L.Walęsai

 ??  ??

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania