Lietuvos Rytas

Uose rūmuose D.Trumpas aukoja savo laisvę

-

Socialinia­me tinkle „Twitter“pasireikšt­i mėgstančia­m D.Trumpui teks išmokti pasirinkti žodžius. Taip pat ir gerai apgalvoti, kada verta pasisakyti, o kada tai situaciją gali tik pabloginti.

„Kartą iždo sekretoriu­s Timas Geithneris sakė kalbą apie finansinę krizę. Rinkos rodikliai pradėjo kristi jam kalbant, – tvirtino D.Pfeifferis. – Kai dirbi rinkimų kampanijos metu arba Kapitoliju­je, padarius klaidą tave aprėkia šefas arba kelias dienas esi koneveikia­mas žiniasklai­doje, bet tau netenka stebėti, kaip gyvai eteryje pranyksta milijardai dolerių.

Greitai išmoksti, kad kalbas ir pranešimus verta daryti po to, kai biržos užsidaro.“

Pareiškima­is „Twitter“D.Trumpas jau yra privertęs smarkiai nukristi įtakingų įmonių – BMW, „Boeing“, „Toyota“– akcijų kursus. Tad šis patarimas jam – tiesiogine prasme auksinis. gavau, – kad svarbu nuolatos turėti išmanųjį telefoną, nes dauguma sprendimų priimami staigiai ir elektronin­iais laiškais, – tvirtino D.Pfeifferis. – Jei ką nors pražiopsai, reikia visą dieną skirti blogiems sprendimam­s atitaisyti.“

Žioplystės prezidento komandai turi skausmingų pasekmių – viena klaida, ir pasipila priekaišta­i.

„Jei prezidenta­s keliauja į kokią nors vietovę, yra griežtas nurodymas užtikrinti, kad tos vietovės pareigūnai tai žinotų, – aiškino B.Obamos padėjėjas Yohannesas Abrahamas. – Per vieną pirmųjų kelionių nesuvokiau, kad būtent man reikėjo pranešti apie jo atvykimą vienam valdžios pareigūnui. To nepadariau ir jis pasmerkė prezidentą ir Baltuosius rūmus žiniasklai­doje. Pasijutau taip, tarsi būtų pasaulio pabaiga.“

Sudėtingia­usias dalykas, kurį D.Trumpas turės pripažinti, – kad jam nepavyks išpildyti visų savo rinkimų pažadų.

Net jeigu prezidento užmojai dideli, jo darbuotoja­i yra žmonės, o ne nepailstan­tys robotai. Dėl to D.Trumpas privalės išmokti būti supratinga­s, kai jo ketinimai subliūkš arba rezultatas bus netobulas. Byrantys planai – politikos realybė.

„Visada galima rasti priežasčių dirbti per naktį, kiekvieną naktį, nes visada bus ką daryti, – Baltųjų rūmų tikrovę atskleidė B.Rhodesas. – Tačiau jūs niekada neištuštin­site savo elektronin­io pašto dėžutės, neatsakysi­te į kiekvieną skambutį ir neperskait­ysite kiekvieno dokumento. Jei visa tai padarytumė­te, blogiau atliktumėt­e savo pareigas – nukentėtų šeiminis gyvenimas, susiaurėtų jūsų akiratis.“

Atlikti darbą kokybiškai reikia nuolatinių pastangų, bet per greitas tempas ir per dideli užmojai gali visiškai demoralizu­oti koman- dą, kurią D.Trumpas atsives į Baltuosius rūmus.

Dėl to svarbu kolegoms priminti, kad komanda negali paaukoti viso savo gyvenimo dėl prezidento svajų ir privalo rūpintis savo asmeniniu gyvenimu. Mat tai reikš ir kokybiškes­nį darbą Baltuosiuo­se rūmuose.

„Būtina sąmoningai bendrauti su žmonėmis, kurie yra už „burbulo“, kuriame dirbate, ribų, – tikino vyresnysis B.Obamos patarėjas Brianas Deese’as. – Darbas toks intensyvus, kad įmanoma ištisus mėnesius neturėti jokio reikšmingo ryšio su žmonėmis. Aukodami svarbius santykius savo pareigų gerai neatliksit­e.“

Vis dėlto ne tik prezidenta­s rūpinasi savo komanda, yra ir žmonių, kurie rūpinasi kasdienėmi­s prezidento ir jo šeimos gyvenimo detalėmis.

B.Obama neteko žado, kai pirmą kartą suvokė, kiek žmonių reikia, kad Baltieji rūmai sklandžiai veiktų: jis susipažino su šimtu tarnaičių, liokajų, virėjų, sodininkų ir kitų asmenų.

Nenuostabu, kad reikia tiek daug pagalbinin­kų, nes Baltieji rūmai – didesni, negu atrodo iš pirmo žvilgsnio. Rezidencij­a net šešių aukštų, du iš jų – po žeme. Tiesa, visa tai gali pasirodyti kiek skurdoka D.Trumpui ir jo šeimai, kurie įpratę prie prabangaus ir erdvaus gyvenimo dangoraižy­je.

Baltuosiuo­se rūmuose svarbu ne tik personalas, bet ir tradicijos. Tad daug kas buvo nustebęs, kad savo vyro inauguraci­jos dieną Michelle Obama buvusiai pirmajai poniai Laurai Bush įteikė dienoraštį – tai nebuvo protokolo dalis.

Be to, prezidenta­s nėra visagalis ir dalis tradicijų gali sukelti nepatogumų.

B.Obama norėjo užmūryti sieną savo dukros Malios kambaryje, kad ji turėtų daugiau privatumo. Bet tokiam pokyčiui Baltuosiuo­se rūmuose reikia leidimo, kurio turi laukti net galingiaus­ios pasaulyje šalies lyderis.

Sunku atprasti ir nuo kai kurių šeimos tradicijų.

Kai JAV valdė B.Clintonas, kartą jis įširdo ant darbuotojo, kuris papuošė Kalėdų eglutę. Mat prezidenta­s tai norėjo padaryti su savo dukra Chelsea.

Susierzino ir H.Clinton, kuri, susirgus Chelsea, norėjo jai paruoš-

„Jūs įeinate į savo kabinetą ir randate kompiuterį, ant kurio prilipinta­s lapelis su slaptažodž­iu. Ir staiga jūs valdote valstybę.“

D.Pfeifferis

ti tokio maisto kaip senais laikais. Kai liokajus pareiškė, kad kiaušinien­ės jis sergančiai merginai atneš iš Baltųjų rūmų virtuvės, pirmosios ponios kantrybė trūko: „Ne, aš noriu ją pamaitinti maistu, kurį galėčiau paruošti gyvendama bet kur Amerikoje.“

Vis dėlto, kad ir kaip kartais Baltuosiuo­se rūmuose būtų sunku, prezidenta­s, jo šeima ir komanda privalo prisiminti, jog jie aukojasi dėl visos Amerikos.

„Bus akimirkų, kai jausitės visiškai priblokšti ir nelaimingi. Tačiau kad ir kokie jaustumėtė­s sužlugdyti, žinokite, jog ilgėsitės savo darbo, kai išeisite, – išmintimi dalijosi buvęs nacionalin­io saugumo atstovas Tommy Vietoris. – Kai esate čia, jūs tampate dalimi kažko didesnio nei jūs patys. Tai – tik kartą gyvenime pasitaikan­ti galimybė. Mėgaukitės ja.“

 ??  ?? Į D.Trumpo šventę susirinko mažiau žmonių nei į jo pirmtako prieš 4 metus.
Į D.Trumpo šventę susirinko mažiau žmonių nei į jo pirmtako prieš 4 metus.

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania