Lietuvos Rytas

Į i ij lip s ir sūriai

- Aida MURAUSKAIT­Ė

Didžiausia pasaulio gamykla vadinama Kinija pamažu virsta ir galinga vartojimo jėga. K jai gali pasiūlyti lietuviai

Įsižeidę dėl Tibeto dvasinio lyderio vizito Lietuvos valdžios koridoriuo­se kinai prieš keletą metų buvo pristabdę derybas dėl savo rinkos atvėrimo lietuviški­ems gaminiams.

Pernai ledai buvo pramušti – pieno perdirbėja­i gavo teisę eksportuot­i į Kiniją.

Šią savaitę pradėtas ir pats eksportas, nors ir kuklokas. Pirmoji iš Lietuvos gamintojų Vilkyškių pieninė išplukdė konteinerį su 20 tonu mocarelos, kuri kinus pasieks vasarį.

Prieškelia­sdienaskal­bėdamas Davose Kinijos prezidenta­s Xi Jinpingas, kurio vadovaujam­a šios šalies delegacija buvo didžiausia per visą Pasaulio ekonomikos forumo istoriją, tvirtino, kad pasaulio ekonomika panaši į milžinišką vandenyną, kurio palikti neįmanoma, o beprasided­ančiame prekybos kare laimėtojų nebus.

Lietuva kaip tik siekia su Kinija nesirieti, pasinaudot­i galimybe įsitvirtin­ti šioje rinkoje.

Labai gerai būtų eksportuot­i kūdikių ir vaikų maistą, nes poreikis Kinijoje yra didžiulis.

I.Marčiulion­ytė

– Kaip sekasi mūsų šalies verslui sudominti kinus? – „Lietuvos rytas“pasiteirav­o mūsų šalies ambasadorė­s šioje valstybėje Inos Marčiulion­ytės.

– Iš kitų ES valstybių patirties matome, kad čia įsitvirtin­ti užtrunka, bet kantriai dirbant rezultatai gali būti labai neblogi.

Galime tik pasidžiaug­ti stulbinama­is airių laimėjimai­s – jie Kinijoje labai stiprūs. Pieno rinkoje, į kurią einame, taip pat.

Lietuva jau turi leidimus eksportuot­i pieno produktus, pirmoji sūrių siunta jau keliauja į Kiniją.

Eilės laukia ir mėsos gaminiai. Tačiau įprastose ar elektronin­ėse Kinijos parduotuvė­se jau galima rasti sausų lietuviškų pusryčių, užkandžių, alaus, putojančio vyno, kitų produktų.

Į šią rinką eksportuoj­amos žuvys ir žuvies produktai, tiktai norima gauti leidimą įvežti daugiau rūšių.

Savo atstovus jau turi lietuviško šokolado gamintojai. Labai gerai būtų eksportuot­i kūdikių ir vaikų maistą, nes poreikis Kinijoje yra didžiulis. Beje, čia paklausūs ir produktai bei paslaugos seniems žmonėms.

– Kalbate daugiausia apie maistą, o kaip dėl kitokių gaminių ar paslaugų?

– Visai neprastai. Su kinų kompanijom­is pradeda dirbti Lietuvos dizaineria­i. Žinome, kad visai neblogai sekasi vaikams skirtų lietuviškų lipynių gamintojam­s. Yra ir lietuvių, gyvenančių Kinijoje, kurie ketina atidaryti lietuviškų produktų parduotuve­s.

Į šią rinką vis tvirčiau eina Lietuvos lazerių gamintojai. Antai praėjusių metų pabaigoje įmonė „Šviesos konversija“atidarė savo filialą Šendžene. O Henano provincijo­je lietuviška ilgalaikės orlaivių nuomos bendrovė „AviaAM Leasing“kartu su kinų partneriai­s įkūrė bendrą įmonę.

Patys kinai ieško naujų krypčių į Europą, buvo ir bandomųjų traukinių į Lietuvą. Tačiau kol kas didžiausia bėda, kad sunku rasti krovinių kelionei iš Europos į Kiniją.

Kita vertus, kinai vis labiau ieško, kur įkurti savo logistikos centrus mūsų žemyne, nes elektronin­ė prekyba nuolat plečiasi.

– Turtėjanty­s Kinijos gyventojai vis dažniau leidžiasi į keliones po pasaulį. Ar yra galimybių iš to užsidirbti ir mūsų turizmo sektoriui?

– Šįmet tikrai tikimės proveržio. Nuo pernai rengiamas projektas su didžiausia kinų turizmo kompanija „Ctrip“, todėl netrukus kinai apie Lietuvą išgirs daug.

Dabar į Vilniuje vykstančią turizmo parodą „Adventur“irgi išvyko Kinijos turizmo aso- ciacijos, turizmo agentūrų atstovai. Praėjusių metų duomenimis, turistų iš Kinijos skaičius per 11 mėnesių buvo išaugęs 21 proc., bet vis tiek tai dar žemas rodiklis. Galime priimti daug daugiau kinų.

Vertėtų prisiminti ir jų tradicinės (mūsų vadinamos netradicin­e) medicinos galimybes. Portugalij­oje ir kai kuriose kitose ES šalyse kinai yra įsigiję ligoninių, nes investuoja ir į šią sritį. Dabar kalbamės su partneriai­s, kurie mielai investuotų į Lietuvos privačias akių klinikas, jei atsirastų norinčiųjų.

Taip pat kalbama apie medicinos turizmą – gydymą Lietuvoje. Manyčiau, kad plastikos chirurgams galima privilioti daug potenciali­ų klientų, nes tai labai populiari Kinijoje paslauga.

 ??  ?? Sostinės bendrovė   Šviesos konversija   pernai atidarė savo filial   Šendžene.
Sostinės bendrovė Šviesos konversija pernai atidarė savo filial Šendžene.
 ??  ??

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania