Lietuvos Rytas

ados kei iasi rei iau ei ma i am ius

- Ilona STEPONĖNĖ

Lietuvos keliuose važinėja daugiau kaip milijonas įvairių modelių automobili­ų. Atlikta išsami mūsų šalies automobili­ų parko analizė rodo vairuotojų pomėgiai bėgant laikui kinta.

Šią savaitę Lietuvos autoversli­ninkų asociacija (LAA), tyrimų bendrovė „Datacenter“ir „Regitra“pristatė detalius duomenis apie Lietuvoje įregistruo­tus automobili­us.

2017 metus Lietuvos vairuotoja­i pradėjo turėdami net 1 238 210 eksploatuo­jamų (su galiojanči­u privalomuo­ju draudimu ir technine apžiūra) automobili­ų. Jau trečius metus iš eilės vidutinis mūsų šalies automobili­ų parko amžius nesikeičia – 15 metų.

Pirmą kartą Lietuvoje įregistruo­tų naudotų automobili­ų amžius taip pat nepasikeit­ė ir išliko 12 metų.

Tačiau naujų automobili­ų dalis ryškiai padidėjo ir pernai tūkstančiu­i gyventojų teko 7,9 naujo automobili­o. 2015-aisiais šis skaičius siekė 6,7, o 2013 metais – vos 4,1.

„Tai mus džiugina, nes, nors ir lėtai, Lietuvos automobili­ų parkas sveiksta“, – teigė LAA direktoriu­s Rokas Knyva.

„Regitra“ir bendrovė „Datacenter“sudarė 15 Lietuvoje populiaria­usių automobili­ų markių sąrašą, kuriame atsispindi, kiek ir kuriais metais pagamintų automobili­ų yra registruot­a mūsų šalyje. Į šią lentelę įtraukti ir iš lietuviškų salonų pirkti automobili­ai, ir įvežti naudoti modeliai.

„Datacenter“vadovas Gražvydas Davidaviči­us atkreipė dėmesį, kad ir tarp naujesnių, ir tarp gerokai panaudotų automobili­ų Lietuvoje yra vienas aiškus lyderis – „Volkswagen“.

Vertinant pagal amžių „Volkswagen“markę tik tarp 2007-aisiais pagamintų automobili­ų lenkia „Toyota“.

Vokiečių gamintojas tvirtai pirmauja ir pažvelgus į populiaria­usius modelis: pirmąją vietą Lietuvoje užima „Passat“(registruot­a 85 033), antrąją – „Golf“(55 974).

Antroji pagal populiarum­ą markė Lietuvoje – „Audi“, jų registruot­a daugiau nei 150 tūkst. Bet net 92 proc. šios markės automobili­ų senesni nei 10 metų.

Tokio didelio skirtumo nėra tarp skirtingo amžiaus kitų dviejų vokiškų markių – BMW ir „Mercedes-Benz“automobili­ų.JieLietuvo­je pagal populiarum­ą užima atitinkama­i 7 ir 9 vietas, o senesnių nei 10 metų automobili­ų dalis tarp jų sudaro atitinkama­i 79 bei 78 proc. ir nenukrypst­a nuo šalies vidurkio.

Tai galima paaiškinti lietuvių įpročiais ir nuo seno susiklosči­usia padėtimi – „Audi“automobi- liai laikomi gana praktiškai­s ir prieš porą dešimtmeči­ų buvo pigesni už panašius „premium“segmento naudotus automobili­us.

Todėl daug šiuo metu jau senstelėju­sių „Audi“yra Lietuvoje registruot­os daug metų, bet jų vairuotoja­i nemato reikalo keisti dar teberiedan­čių automobili­ų.

„Audi A6“ir A4 pagal populiarum­ą tarp modelių Lietuvoje užima trečiąją ir ketvirtąją vietas, jų registruot­a atitinkama­i 43 049 ir 40 049, bet naujesnius automobili­us besirenkan­tys vairuotoja­i nebeteikia pirmenybės šiai markei.

Priešinga tendencija matoma tarp „Nissan“ir „Škoda“pirkėjų. Tik 67 proc. „Nissan“markės automobili­ų Lietuvoje yra senesni nei 10 metų, o tarp „Škoda“modelių jų dalis sudaro tik 43 proc.

Tai reiškia, jog lietuviai nepraleidž­ia pro ausis rinkos tendencijų ir jau pastebėjo, kad per pastarąjį dešimtmetį šie du gamintojai išleido ne vieną sėkmingą, racionalia­i įkainotą modelį.

te i aujie as

Analizuoja­nt kiekvienų metų duomenis akivaizdu, kad vairuo- tojai seka net naujų modelių pasirodymo datas.

Antai „Nissan“populiarum­as smarkiai pakilo 2014-aisiais, kai pasirodė naujos kartos miesto visureigis „Qashqai“, o „Toyota“paklausa didėjo pernai ir užpernai gamintojui atnaujinus net kelis populiaria­usius modelius.

Naujas tendencija­s atspindi ir lietuvių požiūris į elektromob­ilius. 2014-aisiais jų į Lietuvą buvo įvežta 63, 2015-aisiais – jau 160, o praėjusiai­s metis naujai registruot­ų elektromob­ilių skaičius pasiekė 350.

„Audi“Lietuvoje įregistruo­ta daugiau nei 150 tūkstančių, bet net 92 proc. šios markės automobili­ų senesni nei 10 metų.

 ??  ??

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania