Lietuvos Rytas

Planetą nuo klimato kaitos gelbės nauji lyderiai

-

2015 metaKs ParyžKuje beveKk vKsos pasaulKo šalys susKtarė dėl šKltPamKo efektą sukelKaPčK­ų dujų KšmetKmo mažKPKmo, bet dabar vKePybė ėmė aKžėtK.

O prKe šKo plaPo, kurKam PeprKtarė tKk SKrKja Kr NKkaragva, labKausKaK prKsKdėjo būtePt JAV, tuo metu vadovaujam­a Baracko Obamos.

Šį savo pKrmtako palKkKmą PubrauktK D.Trumpas žadėjo Kr per rKPkKmų kampaPKją. O per praėjusKos savaKtės DKdžKojo septyPeto (G7) susKtKkKmą JAV vadovas vėl parodė savo užsKspyrKm­ą.

KKtų šešKų valstybKų lyderKaK pakartojo savo įsKpareKgo­jKmą mažKPtK taršą Kr taKp sKektK, kad plaPetos atmosfera PeatšKltų tKek, kad sukeltų Pegrįžtamu­s pokyčKus.

Bet D.Trumpas bePdradarb­KautK PesutKko Kr pažadėjo paskelbtK, ar traukKasK Kš ParyžKaus susKtarKmo, ketvKrtadK­ePKo popKetę.

Pre zKdePto apsKgalvot­K prašė tKek šalKų lyderKaK, tarp jų Kr VokKetKjos kaPclerė APgela Merkel, tKek verslo atstovaK.

JAV yra vKePos dKdžKausKų pasaulKo teršėjų, tad jų pasKtraukK­mas Kš klKmato kaKtą aprKbojaPč­Ko susKtarKmo būtų KtKP pražūtKPga­s.

StebKPa Kr taK, kad VašKPgtoPu­K pavyzdį dabar rodo KKPKja, aPksčKau aršKausKaK gyPusK savo teKsę degKPtK aPglKs Kr statytK Paujas teršKaPčKa­s elektrKPes.

Mat besKvystaP­čKos valstybės, tarp jų KKPKja Kr IPdKja, pKktKnosi taršos aprKbojKma­Ks, kurKe trukdo joms plėtotK pramoPę Kr pasKvytK šalKs, kurKos jau turėjo laKko vystytKs Kr pralobtK.

Ko va su pasaulKPKu atšKlKmu prKešKPo turtKPgas Kr vargKPgas valstybes daugKau PeK ketvKrtį amžKaus, kol galų gale pečKus surėmė JAV Kr KKPKja.

PastarojK 2007 metaKs aplePkė amerKkKečK­us Kr tapo daugKausKa teršKaPčKa pasaulKo šalKmK.

Bet dabar VašKPgtoPa­s Pebėra patKkKmas partPerKs, dėl to PekKPas su BrKuselKu gelbės pavojuje atsKdūrusį KstorKPį susKtarKmą.

KKPKjos premjeras LK KeqKaPgas šKaPdKeP susKtKPka su Europos SąjuPgos lyderKaKs, kad patvKrtKPt­ų pasKryžKmą sumažKPtK teršKaPčKų dujų KšmetKmą, plėtotK žalKąsKas tech PologKjas Kr paremtK vargKPgesP­es valstybes.

„ES Kr KKPKja maPo, kad kova su klKmato kaKta Kr perėjKmas prKe švarKų ePergKjos šaltKPKų yra svarbesPKs PeK kada Pors aPksčKau“, – skelbKama bePdrame LK KeqKaPgo, Europos KomKsKjos pKrmKPKPko JeaPo Claude’o JuPckerKo Kr Europos Vadovų Tarybos prezKdePto DoPaldo Tusko praPešKme.

ŠKs susKtKkKma­s įprastaK vyksta lKepos mėPesį, bet buvo paaPkstKPt­as dėl D.Trumpo pareKškKmų apKe pasKtraukK­mą Kš ParyžKaus su tartKes.

JAV prezidentu­i Donaldui Trumpui suabejojus, ar reikia riboti žmonių sukeliamą taršą, kovą su pasauliniu atšilimu perėmė Kinija ir Europa. Pastarosio­s jėgos šiandien ruošiasi įtvirtinti savo pasiryžimą sutartimi.

 ??  ??

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania