Lietuvos Rytas

ili onų vertos Krep inio namų

- Remigijus KAZILIONIS

Jei idėja išties kilni ir skaidri, kam reikia ją stumti tylomis ir paskubomis Ką siekia nuslėpti Lietuvos krepšinio federacijo­s vadovybė, sumaniusi viešajai įstai ai perleisti Kaune kylančių Krepšinio namų valdymą

Pirmadienį, balandžio 23-iąją, vyksiančio­je Lietuvos krepšinio federacijo­s (LKF) konferenci­joje delegatų balsavimui turėtų būti pateiktas federacijo­s viršūnėse subrandint­as nutarimas: specialiai įkurtai viešajai įstaigai „Krepšinio namai“perduoti būsimų Krepšinio namų valdymą.

Krepšinio namai Kauno Santakos parko pašonėje apims krepšinio muziejų, renginių ir konferenci­jų sales, suvenyrų parduotuvę, kavinę su lauko terasa, kino salę, interaktyv­ias pramogas bei administra­cines patalpas.

Juose įsikurs ir LKF būstinė. Tačiau suplanuota, kad net Krepšinio federacija, savo lėšomis plėtojanti šį projektą, irgi bus tik Krepšinio namų nuomininkė – už patalpų naudojimą mokės viešajai įstaigai „Krepšinio namai“.

Klausimai be atsak mų

Pernai birželio pabaigoje, dalyvaujan­t Kauno merui Visvaldui Matijošaič­iui ir LKF prezidentu­i Arvydui Saboniui, simbolinės kapsulės įkasimu buvo duotas oficialus Krepšnio namų statybos startas.

Teigiama, kad objektui LKF skirs apie 2 mln. eurų, o kitą dalį – kol kas neįvardyti „potencialū­s partneriai ir rėmėjai“.

Vieninteli­s nekomercin­is šio projekto aspektas – Krepšinio muziejus. Ir tai santykinai – lankytojai juk turės pirkti bilietus.

O visa kita – grynai komercinis objektas puikioje Kauno vietoje, kurio valdytojai turėtų stabilias pajamas. Prestižini­s verslo centras, vieninteli­s toks Lietuvoje, nes jis apgaubtas šventos krepšinio aureolės.

Ar gali būti taip, kad slapta sukūrę Krepšinio namų valdymo modelį, garantuosi­antį ilgalaikę finansinę grąžą, kai kurie įtakingi LKF veikėjai skubiai dėlioja visus saugiklius, kad po poros metų net ir pasikeitus federacijo­s vadovybei Krepšinio namai, vadinasi, ir pinigų srautai, liktų tose pačiose rankose?

„Lietuvos rytą“konsultavu­sių teisininkų nuomone, visiškai realu, kad dabar LKF priklausan­čios viešosios įstaigos „Krepšinio namai“dalys ateityje atsidurs privačiose rankose (pavyzdžiui, krepšinio pasaulyje neginčijam­ą autoritetą turinčio žmogaus). O tada jau tik nuo jo priklausys, ką valdant Krepšinio namus imti į verslo partnerius. Ir tarp tokių tikrai nebūtinai bus LKF.

Bet gal Krepšinio namų idėjoje tikrai nėra jokių asmeninių interesų ir viskas daroma dėl to Lietuvos krepšinio? Tada kam tokioje visuomenin­ėje organizaci­joje kaip Krepšinio federacija reikia slaptumo, kai kalba pasisuka pirmiausia apie Krepšinio namų projektą?

Nurod ta užsisiūti burnas

„Konfidenci­alumo ir interesų konflikto vengimo deklaracij­a“– taip pavadintą dokumentą pasirašo ne kokių nors slaptųjų tarnybų pareigūnai, o Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigais finansuoja­mos šalies Krepšinio federacijo­s Vykdomojo komiteto (VK) nariai prieš kiekvieną posėdį.

„Aš, būdamas Lietuvos krepšinio federacijo­s Vykdomojo komiteto narys, ir atsižvelgd­amas į tai, kad:

pagal LKF VK posėdžių vykdymo tvarkos taisykles LKF VK rengiami posėdžiai yra uždari ir juose turi teisę dalyvauti tiktai VK nariai bei asmenys, kuriems LKF įstatuose arba kituose LKF norminiuos­e aktuose numatoma teisė dalyvauti posėdžiuos­e, ir kviestieji asmenys, su kuriais susijęs nagrinėjam­as klausimas;

man, kaip LKF VK nariui, dėl mano atliekamų funkcijų yra prieinama informacij­a, tiesiogiai susijusi su LKF VK priimamais sprendimai­s ar kitomis vykdomomis funkcijomi­s, kurią LKF laiko konfidenci­alia;

siekdamas užtikrinti konfidenci­alios informacij­os apsaugą bei teisėtų LKF ir bet kokių kitų interesų nebuvimą, deklaruoju, kad:

protingai ir apdairiai neterminuo­tą laiko tarpą saugosiu ir raštu bei žodžiu ar bet kokiu būdu neatskleis­iu jokiems tretiesiem­s asmenims informacij­os, nurodytos šios deklaracij­os preambulės B punkte, nebent LKF VK ar kitas atitinkama­s kompetetin­gas LKF organas nuspręstų kitaip;

vengsiu teisėtų ir bet kokių kitų interesų konflikto.“

O toliau – parašų serija. Kaip nepasirašy­si, jei patys pirmieji tą padaro LKF prezidenta­s Arvydas Sabonis ir LKF direktoriu­s bei generalini­s sekretoriu­s Mindaugas Špokas.

Bet, „Lietuvos ryto“žiniomis, maištinink­ų yra pasitaikę: per vieną VK posėdžių šį nelogišką dokumentą pasirašyti atsisakė Tomas Pačėsas.

Regionų krepšinio lygos viceprezid­entas nesuprato, kaip gali neinformuo­ti jį į VK delegavusi­ų klubų apie tai, kas kalbama ne kokios nors privačios verslo struktūros, o visuomenin­ės organizaci­jos posėdžiuos­e.

Kitų lygų ir organizaci­jų atstovams (įskaitant ir Lietuvos krepšinio lygą) iki šiol atrodo visiškai normalu, kad jų atstovauja­mai krepšinio bendruomen­ės daliai uždrausta žinoti, kuo, kaip ir už ką gyvena Lietuvos krepšinis.

Beje, paklusnumą LKF vadovai ėmė užsitikrin­ti dar prieš keletąmetų, kai sumažino VK narių skaičių.

Pavyzdžiui, LKL turėjo tris narius, tačiau po to, kai jie per posėdžius ėmė kelti nepatogius klausimus, svarbiausi­ai šalies lygai atstovauti paliktas vienas žmogus – lygiai kaip ir tokiems nišiniams dariniams kaip moterų antroji lyga ar veteranų lyga.

Tas LKL atstovas – lygos prezidenta­s Remigijus Milašius. Jis per VK posėdžius anksčiau irgi nebijodavo oponuoti federacijo­s vadovams, bet pamažu ėmė juos besąlygišk­ai palaikyti.

Tai aiškinama vieša paslaptimi krepšinio užkulisiuo­se – esą A.Sabonis jau apsisprend­ė nekandidat­uoti į LKF prezidentu­s per kitus rinkimus ir žadėjo visokeriop­ą paramą LKL vadovui R.Milašiui siekiant šio posto.

Kodėl reikė o skubėti

R.Milašius ir visi kiti pastarojo LKF Vydomojo komiteto neeilinio posėdžio, vykusio balandžio 3 dieną, dalyviai pasirašė KGB laikus primenanči­ą konfidenci­alumo deklaracij­ą.

Pasirašyti – jau nieko nauja. Įdomiau tai, dėl ko prireikė neeilinio posėdžio.

Juk visai neseniai, kovo 13-ąją, surengtas eilinis LKF VK posėdis, kuriame buvo patvirtint­as pagrindini­s dokumentas – balandžio 23-iąją vyksiančio­s LKF metinės konferenci­jos darbotvark­ė.

Tuo tarpu neeilinio VK posėdžio darbotvark­ėje – trys nauji klausimai. Pirmieji du – skubūs: vietoj į Kiniją išvykstanč­io Gintaro Krapiko šalies jaunimo (iki 20 m.) treneriu paskiriama­s Arvydas Gronskis ir pritariama naujam Lietuvos moterų krepšinio čempionato projektui.

LKF mikliai išplatino pranešimą žiniasklai­dai apie abu pastaruosi­us nutarimus.

Bet neeilinio VK posėdžio darbotvark­ėje buvo ir trečias klausimas, lyg ir nevertas jokios skubos: „Esamos situacijos dėl Krepšinio namų apžvalga“. Apie tai, kas buvo kalbėta šiuo reikalu, pranešime žiniasklai­dai – nė užuominos.

„Lietuvos rytas“nusiuntė tokį paklausimą LKF Viešųjų ryšių vadovui Vaidotui Zajarskui: „Pranešime pasigedome informacij­os apie neeilinio posėdžio dienotvark­ėje buvusį punktą dėl Krepšinio namų projekto vystymo eigos.

Šis nuo viešumos kruopščiai slepiamas procesas domina krepšinio visuomenę, todėl tikimės, kad ir mokesčių mokėtojų pinigais finansuoja­ma (o tuo pat metu dėl lėšųstygia­usnuolat besiskundž­ianti LKF) paviešins, kaip leidžiami šalies krepšinio vystymui paskirti pinigai.“

Sulaukėme tokio atsakymo: „Visa eiga bus pristatyta balandžio 23 d. per LKF metinę konferenci­ją, kuri bus atvira ir žiniasklai­dai.“

Slaptųjų tarnybų lygio uždarumas LKF veikloje ėmė įsigalėti nuo tada, kai į gyvenimą buvo paleista Krepšinio namų idėja.

žeidė krep inio bendruomen

„Lietuvos rytui“pavyko sužinoti, kad tame paslapting­ame LKF VK neeiliniam­e posėdyje buvo pristatyti du Krepšinio namų valdymo variantai.

Juos dalyviams pristatė LKF interesus ginančios brangiausi­ai Lietuvoje apmokamos teisininkų bendrovės „Ellex Valiūnas ir partneriai“atstovė Jevgenija Vienažindy­tė. Ji reziumavo: vienas variantas – ekonomiška­i naudingesn­is, kitas – saugesnis. Ir pasiūlė, kad abu variantai būtų pateikti balsuojant metinėje konferenci­joje.

Tada savo požiūrį į visos Lietuvos krepšinio bendruomen­ę, kuriai lyg ir turėtų atstovauti LKF VK nariai, pademonstr­avo vienas aukštesnių federacijo­s vadovų.

Jis mestelėjo frazę su nenorminės leksikos žodžiu apie tai, kad konferenci­jos dalyviai – nieko nesupranta­ntys kaimiečiai, tad reikia pateikti vienintelį variantą, už kurį visi ir balsuos.

Nuolankiai dairydamie­si į A.Sabonį su M.Špoku VK nariai bendrai pritarė LKF ir viešosios įstaigos (VšĮ) „Krepšinio namai“pagrindini­am bendradarb­iavimo modeliui, kuris ir bus teikiamas tvirtinti LKF konferenci­jos nariams.

Kitaip tariant, balsuoti būtent tiems, perfrazuoj­ant vieną LKF vadovų, neišmanėli­ams, kurie nesugeba mąstyti savo galva.

Tarp ekonomiška­i naudingesn­io ir saugesnio varianto VK pasirinko pastarąjį. Saugesnis dabartinės LKF vadovams jis yra todėl, kad po patvirtini­mo konferenci­joje užkirstų visus kelius galimiems kitiems pretendent­ams į viešosios įstaigos „Krepšinio namai“dalis.

Nes kitaip negali garantuoti, kad krepšinio bendruomen­ėje neatsiras ir kitų, norinčių prisidėti prie VšĮ „Krepšinio namai“deklaruoja­mo pagrindini­o veiklos tikslo – tenkinti viešuosius interesus kultūros, švietimo ir sporto srityse.

ro ektas i nežinom bės

LKF vadovai turi patirties, kaip pastatyti vežimą prieš arklį ir lengvai manipuliuo­ti LKF konferenci­jos dalyviais.

Šalies krepšinio visuomenė apie jokius Krepšinio namus nebuvo girdėjusi iki 2015 metų balandžio 28-osios, kai Kaune buvo surengta LKF metinė konferenci­ja.

Dalyviams išplatinto­je darbotvark­ėje nebuvo nė žodžio apie šį projektą, nors tada jam numatyta išleisti pusantro milijono eurų suma buvo kone dvigubai didesnė, nei Krepšinio federacija buvo gavusi iš valstybės biudžeto per 2014-uosius (872 318 eurų).

Dauguma konferenci­jos dalyvių po keletą valandų trukusių įprastų kalbų ir įvairių balsavimų laukdami renginio finišo jau pradėjo žvalgytis į duris.

Kaip tik tuo metu LKF prezidenta­s A.Sabonis pateikė staigmeną: po paskutiniu darbotvark­ės punktu „Einamieji klausimai“tarsi eilinė smulkmena buvo užšifruota­s Krepšinio namų pristatyma­s.

A.Sabonis paaiškino, kad antrajai šalies religijai įamžinti Kauno valdžia jau skyrė ir suteikė ilgam terminui naudotis 30 arų sklypą, kurio vertė – apie 867 tūkst. eurų.

Garsaus architekto G.Natkevičia­us modernus projektas, gražios skaidrės, užburianti vizija, LKF prezidento autoriteta­s – susidėjo viskas.

Be to, ir vėluojanči­ais pietumis susirūpinu­si LKF konferenci­jos dalyvių dauguma apsisprend­ė akimirksni­u – 69 pakėlė ranką „už“. Tik 6 susilaikė, o 22 išvis nebalsavo.

Absoliučia­i daugumai nekilo klausimų, kodėl Krepšinio namų idėja nebuvo pateikta svarstyti visuomenei. Ir netgi uždaram LKF Vykdomajam komitetui, kuriame kartais susiginčij­ama net dėl tokių menkniekių, kiek porų sportbačių skirti kuriai nors jaunučių rinktinei.

adovė K administra­torė

Krepšinio namų projektui Kauno senamiesty­je, Santakos g. 11, plėtoti pernai birželio 29-ąją buvo įkurta viešoji įstaiga „Krepšinio namai“.

Steigėjai – du, o jų turtiniai įnašai tokie: Kauno miesto savivaldyb­ė – 1 euras, LKF – 5 eurai.

Tai galėtų reikšti, kad savivaldyb­ei priklauso šios VšĮ viena dalis, federacija­i – penkios.

Daugiamili­joniniu projektu užsiimanči­ai viešajai įstaigai, kurioje dirba du darbuotoja­i, vadovauja 27-erių Živilė Belejevait­ė.

Mergina iš Jonavos tuo pat metu yra Lietuvos krepšinio federacijo­s administra­torė.

Pačios VšĮ „Krepšinio namų“registraci­jos adresas nesusijęs nei su Kauno savivaldyb­e, nei su LKF: Jogailos g. 9, Vilnius. Lygiai ten pat, kur įsikūrę federacija­i atstovauja­ntys teisininka­i „Ellex Valiūnas ir partneriai“(beje, per 2018-uosius teisinėms paslaugoms LKF numačiusi skirti beveik 23 tūkst. eurų).

LKF turėtų tapti ir vienintele „Krepšinio namų“dalininke: už savivaldyb­ės lėšas baigus pradinius statybos darbus miestas perduoda savo dalį federacija­i.

„Mes apmokėsime pradinį etapą, kuris būtų inventoriz­uotinas ir galimas įnešti mūsų į tą viešąją įstaigą, kurią toliau finansuos federacija ir užbaigs visą projektą iki

 ??  ??

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania