Mix, match ... set!

This home has fur­ni­ture and art­work that please the owner, not any de­sign theme. And it still works.

The Star Malaysia - Star2 - - SPACES - By NAtASHA ANN ZACHARIAH

AS an in­te­rior de­signer, Stan­ley Tham’s job is to cre­ate a look ac­cord­ing to the theme his client wants.

But when it came to his own home, the 39- year- old did not care about fol­low­ing a par­tic­u­lar style or theme. In­stead, he put in fur­ni­ture that caught his fancy and ur­ban art he had col­lected over the years.

There are whim­si­cal fix­tures such as a bird­cage ceil­ing lamp he em­bel­lished with a branch and a fake bird; retro touches such as a neon sign that says “Open”, a familiar sight at many Amer­i­can petrol sta­tions and small bars; and strik­ing el­e­ments such as a wall de­cal of a cave­man car­ry­ing fast food, an im­age by Bri­tish graf­fiti artist Banksy.

It sounds like a hotch­potch of things and styles, but they all come to­gether in Tham’s 85sqm con­do­minium unit in Sin­ga­pore.

The co- founder of 12- year- old in­te­rior de­sign firm KNQ As­so­ci­ates says: “I don’t get this kind of free­dom with clients’ homes. Many may not be re­cep­tive to this look.

“But I don’t care if it works. It speaks to me and I come home to things I like. There was no pre­con­ceived con­cept – I just pulled things to­gether.”

He is mar­ried to home­maker Se­lene Wee, who is in her 30s. The cou­ple, who have no chil­dren, moved in last July af­ter a month of ren­o­va­tion that cost about S$ 30,000 ( RM87,000).

The apart­ment has two bed­rooms and a study. The open- con­cept kitchen and liv­ing room open up to a bal­cony that over­looks the pool.

While the fur­nish­ings may be a mixed bag, one com­mon de­sign el­e­ment in the home is the use of geo­met­ric shapes and pat­terns.

The car­pet in the liv­ing room is a patch­work of squares with dif­fer­ent grey gra­di­ent slants and the cus­tomised all- white shoe cab­i­net at the en­trance wears a tri­an­gle mo­saic pat­tern.

Af­ter re­mov­ing the orig­i­nal kitchen counter and in­stalling a “float­ing” ta­ble with no legs, Tham dec­o­rated the ta­ble top with ce­ramic tiles – also in a geo­met­ric pat­tern – usu­ally used for floors. The tiles were then cov­ered with a tem­pered glass top.

In the liv­ing room, the tele­vi­sion set is mounted on a fea­ture wall cov­ered in a thick foam- like wall­pa­per and pat­terned with tri­an­gles and di­a­monds. The black Rosace wall­pa­per from Bel­gium brand Arte is not just sleek, but it also does dou­ble duty by en­hanc­ing the sound qual­ity.

And in a move that will be the envy of many hus­bands, Wee sug­gested con­vert­ing the sec­ond bed­room into a man­cave.

To take ad­van­tage of the high ceil­ing in the room, the cou­ple asked the con­do­minium’s de­vel­oper to in­stall a deck, creat­ing a loft­like space. The deck, fur­nished with a small sofa and a tele­vi­sion set, acts as a chill- out spot.

Tham also had a wardrobe that was orig­i­nally built into the room re­moved. He de­signed a work­sta­tion un­der the deck.

Wee says: “I thought it would be a more re­lax­ing space for him to work if he’s at home or to just chill. I don’t mind it’s a room just for him, as my space is the kitchen. I love cook­ing, so that’s where I am most of the time.”

Art is a big fix­ture in the apart­ment. A print ti­tled The Un­veil­ing by Ir­ish- born street and graf­fiti artist Conor Har­ring­ton greets guests as they en­ter the apart­ment, while a black- and- white print of a lone deer in a field of ar­rows by Pe­jac, a pseu­do­nym of a Span­ish artist, hangs in the mas­ter bed­room.

To cre­ate the feel of an art gallery, Tham had art tracks in­stalled in his man­cave and the liv­ing room to sus­pend art­work. It al­lows him to be flex­i­ble with the dis­play as he can re­move or add pieces any time.

The cou­ple does not ex­pect the look of their apart­ment to re­main the same over time, es­pe­cially if chil­dren come along.

Tham says: “A house should evolve, as your life changes, but it should al­ways keep sparks of your per­son­al­ity.” – Straits Times/ Asia News Net­work

— Photo: straits Times

Colour play: An art­work and bright cush­ions in­ject pops of colour into the liv­ing room. no­tice the sub­tle use of geo­met­ric pat­terns to tie ev­ery­thing to­gether.

— Photo: STAN­LEY THAM

The open lay­out of the apart­ment.

Tham’s man­cave has a deck fur­nished with a small sofa and tele­vi­sion set. — Photo: sTAn­LEy ThAM

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.