Guna aplikasi dibangunkan Mosti

MyCuaca boleh dimuat turun ke telefon pintar

Utusan Borneo (Sabah) - - Nasional - Bergambar bersama penerima penghargaan Nice 2017.

PUTRAJAYA: Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Wilfred Madius Tangau mahu warga Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) menggunakan aplikasi yang dibangunkan oleh agensi dan jabatan kementerian berkenaan.

Beliau berkata bahawa ia adalah sesuai bagi warga Mosti menggunakan sendiri aplikasi bukan hanya untuk meningkatkan penggunaan tetapi juga menggalakkan lebih ramai orang menggunakannya juga.

Katanya, aplikasi - MyCuaca yang dibangunkan oleh Jabatan Perkhidmatan Meteorologi dan iDengue, kerjasama antara Agensi Remote Sensing Malaysia (ARSM) dan Kementerian Kesihatan boleh dimuat turun ke telefon pintar.

“Terpulang kepada warga Mosti untuk membuktikan kepada orang ramai terutama pengkritik yang mendakwa permohonan itu tidak berguna dan ia tidak bebas.

“Kami perlu memberitahu orang ramai bahawa aplikasi itu telah dibangunkan untuk menyebarkan maklumat penting ,” katanya dalam ucapan Perhimpunan Bulanan Mosti, di Dewan Seri Siantan di sini.

Beliau mengulangi maklumat disampaikan oleh aplikasi MyCuaca yang amat berguna kepada Malaysia pada masa kini bagi menghadapi musim hujan.

“MyCuaca menyediakan maklumat terkini mengenai cuaca dan amaran yang dikeluarkan pada waktu itu, melengkapkan usaha yang dilakukan oleh agensi kerajaan lain,” katanya.

Madius berkata, orang ramai juga digalakkan untuk memuat turun aplikasi iDengue kerana teknologi ARSM dengan input data dari Kementerian Kesihatan akan dapat mengenal pasti tempat yang mempunyai kes denggi yang tinggi.

“Dengan maklumat ini, langkah berjaga-jaga boleh diambil oleh orang ramai apabila berada di dalam zon risiko yang tinggi dan pada masa yang sama usaha untuk menghapuskan risiko di kawasan tertentu boleh meningkat dua kali ganda,” katanya.

Sementara itu, beliau menggesa warga MOSTI untuk terus berada di tahap yang baik dan memastikan integriti yang tinggi.

“Mengekalkan tahap integriti yang tinggi adalah penting agar rakyat terus yakin dengan kementerian kita,” katanya.

Madius juga memuji sekretariat penganjuran Inovasi dan Ekonomi Kreatif Kebangsaan (Nice) 2017 serta semua agensi dan jabatan yang terlibat dalam memastikan kejayaannya.

Kira-kira 300,000 orang telah direkodkan melawat gerai Nice 2017 dan lebih 200,000 di telah didaftarkan di media sosial.

MADIUS

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.