Auto Review

Brainfreez­e

We zijn in de vakantiest­emming tijdens het testen van de nieuwe Mercedes C-klasse Cabriolet en letten bij het uitkiezen van de testauto niet op de prijslijst. Wat is een paar euro meer of minder als je het ervan neemt? We hebben zin in een V6 of een V8.

- Tekst: Bart Smakman

De Mercedes C-klasse is als een gezin met alleen maar knappe dochters: ze zijn allemaal mooi. Na de prachtige Limousine, de fraaie Estate en de oogverblin­dende Coupé, komt binnenkort de Cabriolet op de markt. Dankzij het open dak is hij de meest begeerlijk­e van het stel. Het onderstel van de cabrio is met 15 mm verlaagd ten opzichte van de sedan en komt overeen met dat van de coupé. De cabriolet is wel 125 kilo zwaarder dan de coupé. Dit komt grotendeel­s door de verstevigi­ngen die de torsiestij­fheid waarborgen, maar de uitrusting speelt ook een rol. Zo heeft de cabrio standaard led-koplampen en die zijn iets zwaarder dan de halogeenko­plampen van de coupé. In Nederland is weinig vraag naar cabriolets met een dieselmoto­r, dus is het dieselaanb­od bij ons beperkt tot één model: de C 220 d met 170 pk en 400 Nm. De lijst met benzinemot­oren is langer. Daarin staan de verantwoor­de C 180 (156 pk) en C 200 (184 pk), plus de overdadige C 400 met een 333 pk sterke V6. Alle modellen zijn leverbaar met de nieuwe negentraps automaat die onmerkbaar zijn werk doet. De moddervett­e AMG-modellen komen ook naar Nederland. Dat zijn de Mercedes-AMG C 43 4Matic Cabriolet (V6, 367 pk) en de Mercedes-AMG C 63 Cabriolet (V8, 476 pk) waar ook een S-versie met 510 pk van verschijnt.

MEtAALWERK­pLAAts

Toen wij als kind op vakantie gingen, werd het vakantiege­voel uitgedrukt in ijsbolletj­es. Als je drie bolletjes of meer mocht uitkiezen, wist je dat de vakantiest­emming er goed in zat. Dan mocht het geld rollen. Voor onze testrit met de C-klasse Cabriolet kiezen wij een model met acht ‘bolletjes’: de achtcilind­er Mercedes-AMG C 63 S Cabriolet.

Dit blijkt een gevalletje ‘het oog is groter dan de maag’. De 4,0-liter achtcilind­er met twee turbo’s genereert een misselijkm­akend vermogen van 510 pk. De coole sportwagen gebruikt alleen zijn achterwiel­en om in 4,1 seconden van 0 naar 100 km/h te accelerere­n. Hoewel de AMG-cabrio nog bredere achterwiel­en heeft dan de AMG-sedan (Cabriolet: 285/30 R19, Limousine: 265/35 R19), reageert de achterkant vreugdevol. Zodra we het gaspedaal volledig intrappen en de zeventraps AMG-transmissi­e met dubbele koppeling terugschak­elt, voelen we de achterkant een zwieper maken. Dat kun je de C 63 S Cabriolet niet kwalijk nemen, want hij is bedoeld voor het circuit. De V8 hangt in dynamische motorsteun­en, het ESP kan helemaal uit en tussen de achterwiel­en hangt een elektronis­ch geregeld sperdiffer­entieel. Zodoende zijn de sportieve prestaties ongeloofli­jk, maar daar zit je op de openbare weg helemaal niet op te wachten. En wie koopt er nou een cabrio om mee op het circuit te racen? Het geluid wat de sportuitla­at van AMG uitbraakt, bevalt ons wel. Met een druk op de uitlaatkno­p op de middentunn­el, activeren we de klanken van een metaalwerk­plaats. Vervolgens zetten we de C 63 S Cabriolet in de Sport Plus-stand en bepalen we met het gaspedaal het werktempo van de werkplaats. Door hoog in de toeren te klimmen en op het juiste moment op te schakelen met de flippers aan het stuur, horen we hamers op aambeelden vallen en metalen platen in tweeën scheuren. Als kwajongens in de Bendevande­ZwarteHand brengen we complete dorpen aan het schrikken.

BRAAF

In vergelijki­ng met de C 63 S Cabriolet van AMG voelt de Mercedes C 400 4Matic Cabriolet uiterst braaf. De soepele V6 mag dan een stevig vermogen van 333 pk hebben, zo bombastisc­h als de AMG is hij in de verste verre niet. De luidruchti­ge sportuitla­at ontbreekt en de kracht wordt veilig over alle wielen verdeeld. Het resultaat is een comfortabe­le cabriolet met een heerlijke motor die genoeg vermogen en trekkracht (480 Nm)

De Mercedes C-klasse is als een gezin met alleen maar knappe dochters: ze zijn allemaal mooi.

 ??  ??
 ??  ?? Mooie combinatie: wit leer met zwart hout en zilverkleu­rige accenten.
Mooie combinatie: wit leer met zwart hout en zilverkleu­rige accenten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands