Auto Review

Route Napoléon

(Frankrijk)

-

Als Napoleon nu geleefd had, had hij zich vast ingeschrev­en voor de honderdste Vierdaagse van Nijmegen. Voor een eind wandelen draaide de kleine Franse keizer zijn hand niet om. In 1815 was hij vanuit het eiland Elba ontsnapt. Hij zette voet aan wal in het dorp Golfe-Juan, vlakbij Cannes, en liep met zijn volgelinge­n naar Grenoble in een poging om opnieuw de macht over Frankrijk te grijpen.

De route die hij aflegde, werd in 1932 omgedoopt tot de toeristisc­he Route Napoléon. Hij loopt van Cannes naar Grenoble en gaat onder meer langs Grasse, Digne en Gap. Ik herinner me ritten met een Ford Focus ST en een Peugeot 208 GTi, maar heb er ook met minder spectacula­ire auto's gereden.

Vanuit Cannes weet ik niet hoe snel ik de kust moet verlaten: ik vind de volgepropt­e Côte d'Azur nogal overschat, met z'n overvolle stranden, z'n files en hotels die hun grandeur al lang hebben verloren. Maar de rotswegen richting het noorden zijn adembeneme­nd. Mocht je de route gaan rijden, wijk dan bij Castellane van de route af voor de Gorges du Verdon, een 25 kilometer lange kloof waarin je op sommige punten 700 meter diep het ravijn in kijkt. Natuurlijk gaat het niet alleen om de geweldige bochten en de magistrale uitzichten. Als je van wijnen, kazen en die typische Franse sfeer houdt, kun je je in stadjes als Grasse, Le Cannet en Castellane laven aan alles wat de Fransen onder joiedevivr­e verstaan. Al weet ik uit ervaring dat je het na alle bochten met de wijn misschien wat rustig aan moet doen. Jaap Peters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands