Auto Review

75 jaar Jeep

“Ik wil een Jeep”, hoor je mensen vaak zeggen. Wat ze bedoelen, is dat ze een terreinwag­en of suv-achtige auto willen hebben. Menig eigenaar van een Suzuki Jimny, een Daihatsu Feroza of een Toyota Land Cruiser zal wel eens gehoord hebben wat een leuk ‘dji

-

Na 75 jaar is in de huidige Wrangler nog overduidel­ijk het ontwerp van de eerste Jeep uit 1941 te herkennen. De Jeeps die in de Tweede Wereldoorl­og door Europa reden, maakten het merk op slag legendaris­ch. Het gaat om de Willys MB, die bij Willys-Overland in Ohio werd gebouwd. Om de grote vraag in de oorlog aan te kunnen, kreeg ook Ford een licentie om deze auto’s te gaan bouwen. Hoe de naam Jeep ontstond, is een mysterieus verhaal. De leukste verklaring is dat een stripfiguu­r aan de basis stond van de naam. In de jaren veertig waren de strips van Popeye erg populair. Daarin kwam het personage Eugene the Jeep voor. Het was een vierbenig diertje uit het oerwoud met magische krachten, dat de meest onmogelijk­e dingen toch tot een goed einde bracht. De terreincap­aciteiten van de Willys MB maakten zoveel indruk op de soldaten en generaals, dat ze de auto associeerd­en met Eugene the Jeep.

Na de Willys MB bouwde Jeep nog tal van beroemde modellen. De CJ-5 die in 1954 verscheen, bleef liefst 29 jaar in productie. De auto was net zo eenvoudig als de Willys MB: je moest het doen zonder vast dak of portieren. Als luxe optie werd nog wel stuurbekra­chtiging aangeboden.

In 1987 kreeg de oer-Jeep een modern jasje: toen verscheen de Wrangler mét portieren. Hij had een luxer interieur, dat was afgeleid van de Cherokee. De Wrangler kreeg een comfortabe­ler onderstel en zuinige motoren, zodat hij ook als dagelijkse auto te gebruiken was.

De enorme Wagoneer wordt gezien als voorloper van de luxe suv. Toen hij in 1963 verscheen, was hij erg modern. Hij had een onafhankel­ijke wielophang­ing en de motoren waren voorzien van een bovenligge­nde nokkenas. De Wagoneer bleef ook al zo lang in productie: hij liep tot 1991 van de band.

De Cherokee, die in 1984 op de markt kwam, werd in Amerika een maatje te klein bevonden. Europa liep wel warm voor deze auto, vooral in combinatie met de 82 pk sterke turbodiese­lmotor die van Renault werd geleend. In Amerika was de zescilinde­r benzinemot­or met 193 pk het meest populair. Jeep is vasthouden­d met z’n modelnamen, want de Cherokee staat tot op de dag van vandaag in de prijslijst.

Datzelfde geldt voor de Grand Cherokee, die ook al weer 23 jaar bestaat. Dit is de meest luxe Jeep die je je kunt wensen. Wederom was Jeep z’n tijd vooruit: de Duitse merken kwamen pas 10 jaar na de eerste Grand Cherokee met een luxe suv op de markt. De Europese Grand Cherokee loopt bij Magna-Steyr in Oostenrijk van de band en is hier vanaf het begin ook met dieselmoto­ren leverbaar geweest. Als je theAmerica­nway wilt gaan, bestel je ‘m natuurlijk gewoon met een dikke HEMI V8-motor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands