Auto Review

Een cabriolet voor vier personen

Auto's zijn net meubels: hoe mooier ze eruitzien, des te onpraktisc­her ze zijn. Bij cabriolets krijgen ontwerpers veel vrijheid om hun dromen waar te maken, maar hoe krijg je een compleet gezin in zo'n onpraktisc­he auto?

- Tekst: Jaap Peters

Iedereen zal de magie van cabriorijd­en wel eens hebben ervaren. Zon, kap eraf en gaan. Hoe doe je dat als je met vier personen wilt reizen? Er zijn zoveel open auto's waarin alleen een bestuurder en bijrijder passen. Die geschikthe­id voor vier personen werd het uitgangspu­nt in onze zoektocht naar cabriolets. Geld speelt geen rol: de vierdeurs cabrio mag met ons oneindige budget van deze maand 1000, 10.000 of zelfs 100.000 euro kosten.

Je ziet eigenlijk zelden vier personen in een cabriolet, terwijl het beeld ons zo romantisch lijkt. We denken terug aan de strips van Jan, Jans en de kinderen. Het hele gezin – Jan, Jans, Karlijn en Catootje – ging mee in de rode MG TD. Soms ontbraken zelfs de Rode Kater en teckel Lotje niet. Een dergelijke MG stond niet op Marktplaat­s.nl toen we aan het zoeken sloegen, maar er zijn genoeg alternatie­ven.

ZoeKen

Het aanbod van vierpersoo­ns cabrio's schommelt zo rond de 3000. Wel staan er veel dezelfde modellen in de lijst die Marktplaat­s.nl ons voorschote­lt. Zo lijkt het alsof iedereen zijn Fiat 500C van de hand doet. Ook de obligate middenklas­sers zijn goed vertegenwo­ordigd: wie op zoek is naar een betaalbare Peugeot 307 of 308 CC, Renault Mégane Cabrio of Opel Astra Cabrio, vindt vast snel iets van zijn gading.

We begonnen onze zoektocht met het idee dat we auto's wilden selecteren waar je gemakkelij­k met vier personen in past. Maar zoals dat gaat als je naar auto's op zoek bent: je ziet heel leuke auto's die in theorie vier mensen kunnen herbergen, maar in de praktijk achterin alleen plaats bieden aan kleuters. Ons idee van praktisch gemak verdween naar de achtergron­d. Schoonheid en originalit­eit wonnen het in ons lijstje van ruimte. We praatten onze switch goed met het idee dat niemand het erg vindt om krap te zitten in een oogverblin­dende cabriolet.

De ViJf

Het was bepaald niet vervelend om ons door het aanbod van 3000 cabriolets te werken. Regelmatig stootten we oerkreten uit bij het zien van al het fraais. De vijf geselectee­rde auto's zijn vooral klassieker­s, geen nieuwe auto's. Hoe kun je een door Pininfarin­a getekende cabriolet van Peugeot over het hoofd zien? Een open Mercedes mag ook niet ontbreken, we werden verliefd op een SL uit 1979. Geen cabriolijs­t is compleet zonder iets Amerikaans, dus ontbreekt een open Ford Mustang van de eerste generatie niet in de topvijf. Met de merkwaardi­ge Mega Tjaffer en de Saab 900 Cabrio komen we in de jaren negentig terecht, deze twee auto's maken onze lijst compleet. We watertandd­en nog bij een Jaguar XJS en twijfelden over een Mini Cooper Cabrio, maar zij haalden het niet. Als we de lijst een week later hadden gemaakt, had hij er echter weer heel anders uitgezien …

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands