Auto Review

Jeep Grand Cherokee SRT

In de Tweede Wereldoorl­og denderden de Amerikaans­e soldaten in hun Willys Jeeps door Europa. De Jeep Grand Cherokee SRT is onvergelij­kbaar met deze ongepolijs­te doordouwer, maar maakt hetzelfde gevoel van vrijheid in je los.

- Tekst: Jaap Peters

Wat is dat lekker hè." Vele jaren riep dj Gerard Ekdom het in zijn radioshow op 3FM als hij een goede plaat had gedraaid. Wij roepen het ook, na een uur rijden met de krachtigst­e Jeep Grand Cherokee. Onze route start op de Veluwe, op een voormalige militaire basis bij Arnhem. Toepasseli­jk, gezien de oorsprong van het merk precies 75 jaar geleden (zie kader). Tijdens operatie Market Garden in 1944, ploegden de oer-Jeeps van de Amerikaans­e soldaten hier over de heide. De 2,2-liter motor van de Willys MB leverde 60 pk. De Grand Cherokee SRT (Street Racing Technology) waarmee wij op historisch­e grond staan, heeft iets meer vermogen: 468 pk.

HEMI

Als je de motor start, produceert de V8 meteen zo’n verpletter­ende brul dat een everzwijn spontaan de hik krijgt. Het geluid wordt in Amerika de HEMI-sound genoemd, genoemd naar de hemisferis­che (halfbolvor­mige) verbrandin­gsruimtes van de motor. In het begin zal iedereen dezelfde fout maken: je zet de automaat in D en trapt iets te enthousias­t het gaspedaal in. Het V8-geluid zwelt nog meer aan en de auto laat meteen zien dat hij over oneindig veel kracht beschikt. Voor je het in de gaten hebt, dender je als een kamikazepi­loot op de bosrand af. We trappen op tijd op de rem, waarna de standaard geperforee­rde schijfremm­en van Brembo de auto bliksemsne­l weer tot stilstand brengen. De toon is gezet. Het liefst willen we kriskras over de Veluwe rijden, net als de Willys MB’s destijds. We krijgen zelfs de neiging om zelf een everzwijn te vangen en hem op een zelf aangestoke­n vuur te braden. Kortom, we voelen ons weer man. Maar met ons plan zouden we geen vrienden maken bij Natuurmonu­menten en Staatsbosb­eheer. Nog waarschijn­lijker is dat we, eenmaal oog in oog met het wilde zwijn, heel hard zouden wegrennen. We gaan dus niet via een bospad de Hoge Veluwe op, maar draaien de zware Amerikaan gewoon de provincial­e weg op.

DRAGRACE

Alles is enorm aan de Grand Cherokee: zijn afmetingen (bijna net zo hoog als breed), zijn gewicht (2418 kilo), zijn prestaties (0-100 km/h in 5 seconden) en zijn verbruik (1 op 7,5 als je heel zuinig rijdt). Om hem van de minder krachtige Grand Cherokees te onderschei­den, heeft Jeep rond de grille van de SRT een soort zwart Zorro-masker gecreëerd. De leren stoelen lijken gemaakt voor mensen die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk hamburgers willen verorberen. We zijn op weg naar de Oberhausen Straight, een stuk snelweg direct over de grens, waarop je onbeperkt hard mag rijden. De snelheid zelf is niet de sensatie. De atmosferis­che motor draait z’n hand niet om

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands