Auto Review

Heb je je I.D. bij je?

-

Volkswagen stort zich – rijkelijk laat – nu ook vol op de elektrisch­e auto. Na ‘dieselgate’ kan het bedrijf wel weer eens positief nieuws gebruiken, vandaar dat de nieuwe directie extra vaart achter de plannen voor e-mobiliteit heeft gezet. Op de beurs van Parijs werd de I.D. gepresente­erd; niet zomaar een proefballo­n, maar een eerste poging om de aanval op Tesla in te zetten. De I.D. gaat in 2020 in productie en is de eerste van een heel nieuwe generatie elektrisch­e auto’s van Volkswagen. De I.D. staat op het nieuwe MEB-platform ( ModularerE­lektroBauk­asten), dat speciaal voor elektrisch­e auto’s werd ontwikkeld. De I.D. komt op één accu 400 tot 600 kilometer ver en krijgt een prijs die op hetzelfde niveau ligt als die van een goed uitgeruste Golf. Het kan zijn dat de actieradiu­s in 2020 hoger ligt dan nu aangegeven. Nu Opel met de Ampera-e al een productier­ijpe auto aanbiedt waarmee je 500 kilometer ver komt, is er in Wolfsburg werk aan de winkel om de actieradiu­s verder te vergroten. Anders is de I.D. al verouderd wanneer hij nog maar koud in de showroom staat.

KLEINER DAN EEN GOLF, RUIMER DAN EEN PASSAT

De afmetingen van de I.D. zijn misschien nog wel interessan­ter dan zijn aandrijfli­jn. De auto is met een lengte van 4,10 meter kleiner dan een Golf, maar de interieurr­uimte ligt juist op het niveau van een Volkswagen Passat. De wielbasis is dan ook 13 centimeter groter dan die van de Golf. Die riante ruimte is te danken aan een constructi­e die doet denken aan die van de goodold Kever: de motor is aan de achteras gekoppeld. Het accupakket bevindt zich onder de vloer. De I.D. is niet alleen met zijn aandrijfli­jn vooruitstr­evend, het is ook het eerste studiemode­l van Volkswagen dat geheel autonoom kan rijden. Als je het Volkswagen-logo op het stuur aanraakt, verdwijnt het automatisc­h in het dashboard. In 2025 wordt deze optie voor het eerst aangeboden. De conservati­eve automobili­st blijft niets bespaard, want ook de traditione­le afstandsbe­diening is verdwenen. Openen en sluiten gaat met je smartphone. En om het voor de digibeet nog ellendiger te maken (en voor de techneut interessan­ter): Volkswagen geeft iedere klant in de toekomst een userID, waarin voorkeursp­rofielen zijn opgeslagen. Daarin worden je favoriete instelling­en bewaard. Als je het portier opent, schuift de stoel in je fijnste positie, blaast de airco precies de juiste hoeveelhei­d verfrissen­de lucht door de auto en staat je lievelings­zender of -playlist vast op. Tegelijk kun je vanuit je auto vast inloggen op het netwerk van het kantoor of thuis vast de voordeur ontgrendel­en.

AUDI DOET MEE

Het nieuwe platform wordt uiteraard niet alleen gebruikt voor nieuwe Volkswagen­s. Ook Audi, Seat en Skoda gaan er gebruik van maken. Volkswagen wil dat al zijn merken kunnen putten uit een grote techniek-pool met elektromot­oren met verschille­nde vermogens en accupakket­ten met uiteenlope­n-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands