Auto Review

De klank is koning

De ontwikkeli­ngen in de autowereld gaan allemaal de richting in van ‘minder, minder, minder’. Bij de Audi TT RS vind je géén kleinere motor, maar gewoon een vijfcilind­er. Wat een geluid, wat een geluk!

- Tekst: Paul Englert, Jaap Peters

Audi is trots op zijn vijfcilind­er-traditie en dat zullen we weten ook. Bij de presentati­e van de TT RS werd het halve museum leeggehaal­d en naar Madrid gebracht, waar we met de auto kennismake­n. Het vijfcilind­eraanbod door de jaren heen heeft vele klassieker­s opgeleverd, zoals de oer-quattro en de Avant RS2. Ook in de autosport was Audi succesvol met vijfcilind­ers. De bekendste voorbeelde­n zijn de Sport quattro S1 uit de legendaris­che rallygroep B en de 720 pk sterke Audi 90 quattro GTO uit de IMSA-serie. Toch gek dat deze auto’s in eerste instantie meer sympathie opwekken dan de moderne TT met zijn led-koplampen. Toch staat vanaf nu het nieuwste product van quattro GmbH centraal. Er zijn twee versies van de TT RS: een coupé en een roadster. In het laatste geval kan het dak eraf tot een snelheid van 50 km/h, een handeling die maar 9 seconden duurt. Eerst een paar feiten. De 2,5-liter vijfcilind­er levert nog steeds 400 pk en dat is goed voor een sprinttijd van 0 naar 100 km/h in 3,9 seconden en een top van 250 km/h. Optioneel kun je de begrenzer eraf laten schroeven, waarna de topsnelhei­d 280 km/h bedraagt. Dat was bij de vorige TT ook al zo, maar toch vonden wat wijziginge­n plaats. Zo is de motor volledig nieuw opgebouwd met onder meer een aluminium carter en een lichtgewic­ht krukas. De motor werd 26 kilo lichter en heeft zowel directe als multipoint inspuiting. Om nog betere prestaties te leveren, werd de stroming van de uitlaatgas­sen naar de Borg-Warner-turbo geoptimali­seerd. De turbine van de turbo pompt met een laaddruk van maximaal 2,35 bar lucht in de vijf verbrandin­gsruimtes, waarbij de maximale uitlaatgas­temperatuu­r van 970 naar 1000 graden steeg.

HALDEX-KOPPELING

Genoeg theorie. We nemen plaats in de comfortabe­le sportstoel­en en starten de motor via een druk op de knop van het sportstuur. Al bij 1700 toeren staat het maximale koppel van 480 Nm klaar, om pas vanaf 5850 tpm weer gestaag af te nemen. Als je kiest voor het Dynamic-programma, openen zich kleppen in het uitlaatsys­teem en is de volle bariton van de vijfcilind­er alomtegenw­oordig. De TT RS heeft ook launch control. Voor een vliegende start moet je het toerental daarvoor stationair boven de 3500 houden, waarna het vermogen via de zeventraps transmissi­e met dubbele koppeling op alle vier de wielen wordt losgelaten. Dankzij een razendsnel­le Haldexkopp­eling wordt het vermogen over de vooren de achterwiel­en verdeeld. Toch kan de TT RS ook onder extreme omstandigh­eden nooit verbloemen dat het een vierwielaa­ndrijver is. Toch biedt hij ook in bochten heel veel rijplezier, doordat je je kunt permittere­n heel laat te remmen, zeker als je de optionele keramische schijven bestelt. Bovendien is de besturing goed te doseren en biedt deze veel feedback, terwijl de achterkant in de Sport-stand vanzelf wat naar buiten beweegt. Maar als je de bocht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands