Auto Review

Volvo V90

Volvo’s zijn nooit ordinair of overdadig, eerder ingetogen. Zo’n huisstijl kan geestdoden­de auto’s opleveren, maar ook meesterwer­ken. De wonderscho­ne V90 valt wat ons betreft in de laatste categorie.

- Tekst: Jaap Peters • Foto’s: Igor Stuifzand

Vraag een Belg wat hem het meest opvalt als hij in Nederland is en geheide kans dat hij de uitstekend­e wegen, het matige eten en de hoeveelhei­d Volvo’s in het straatbeel­d noemt. Een Volvo voldoet precies aan het cliché van de Nederlande­r, die gewoon al gek genoeg vindt. BMW’s zijn al snel ordinair, patsers rijden in een Mercedes en een Audi is van alles net niets. Een Volvo geeft status, verpakt in soberheid. De Volvo-rijder heeft geld, maar gaat niet naast zijn schoenen lopen. Hij geeft gul aan goede doelen, heeft een degelijke ochtendkra­nt en weet niet wat Flitsmeist­er is, omdat hij nooit te hard rijdt. De woonwijken waarin je ze het meest aantreft, zijn de mooiste van de stad: ga maar eens Volvo’s tellen in de Watergraaf­smeer in Amsterdam, Kralingen in Rotterdam, Wittevrouw­en in Utrecht en Hengstdal in Nijmegen. Het gaat dan niet eens altijd om de nieuwste modellen, juist de auto’s uit Volvo’s vierkante jaren (240, 740, 940) staan nog rijendik in de lommerrijk­e lanen. Waarom zou je iets goeds weg doen als het nog werkt? Dat soort gedrag past niet bij de Volvo-rijder.

NIETS IS OVERBODIG

Dikke kans dat de Volvo V90 over een jaar of twintig de plek heeft ingenomen van de vierkante modellen. Hij is de directe opvolger van de V70, die sinds 1996 in drie gedaanten verscheen. De laatste V70 bleef – geheel in Volvo-traditie – bijna 10 jaar in productie. Die tijd hebben ze in Göteborg nuttig gebruikt, want de V90 is wat ons betreft een juweel. Het is een echte Volvo, maar zonder de oubollighe­id waarvan je de vierkante modellen nog kunt betichten. De ontwerpers leverden een topprestat­ie door geen enkele overbodige lijn te trekken. Grootste veranderin­g is dat de achterklep niet meer loodrecht op het dak staat, maar iets schuiner is geplaatst. De led-koplampen met T-vormige dagrijverl­ichting behoren tot de designkenm­erken van de moderne Volvo. De V90 is al met al strakker en vlotter dan de V70, maar nog steeds ineveryinc­haVolvo. Ook binnenin is er geen knop te veel aangebrach­t. Je hoeft de Zweden niet te vertellen hoe je een stijlvol onderkomen kunt creëren met een minimum aan opsmuk. Het grote verticale scherm, dat in de XC90 debuteerde, domineert de middencons­ole. Hoe groot en indrukwekk­end ook, alle functies zijn zelfs voor de niet-geoefende puzzelaar pijlsnel te vinden via een uitstekend werkend touchscree­n. Van het aluminium op het dashboard en de middentunn­el moet je houden, wij zien liever de subtiele strookjes hout waarmee de auto ook geleverd kan worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands