Auto Review

Simply the best

Als Kia de nieuwe Picanto aankondigt, staan al onze zintuigen op scherp. Het merk is inmiddels zo goed bezig, dat we er van tevoren stiekem al een beetje van uitgaan dat dit de beste auto wordt in zijn segment.

- Tekst: Jaap Peters

Tien jaar geleden werd je niet helemaal serieus genomen als je de Kia Picanto de beste compacte auto zou noemen. Je vrienden zouden je meewarig aankijken en vragen of je nog een biertje lustte en op familiefee­stjes was je het mikpunt van alle hoon geweest. Maar de Hyundai Motor Group, waar Kia onder valt, maakt snel progressie. De omloopsnel­heid van de producten is korter dan bij de andere merken: na vijf tot zes jaar worden de auto’s al compleet vervangen. Met de vorige Picanto, die sinds 2011 leverbaar was, maakte Kia de grote sprong voorwaarts. Het was een volwaardig alternatie­f voor de gevestigde orde, in plaats van de prijsknall­er die je gratis meekrijgt bij de aankoop van drie potten Nutella. Twee jaar later was de Hyundai i10 de eerste Koreaanse auto die de gevestigde Europese en Japanse orde het nakijken gaf. Hij verslaat sinds zijn komst in vrijwel elke vergelijke­nde test zijn concurrent­en. De Koreanen hebben de top van de Olympus bereikt.

CONSEQUENT

De Kia Picanto is moderner dan de toch al uitblinken­de Hyundai i10 en dat schept hoge verwachtin­gen. Hij staat op een nieuw onderstel, waarover de Hyundai i10 pas later de beschikkin­g krijgt. Maar laten we niet op de techniek vooruitlop­en en eerst maar eens naar het uiterlijk kijken. Heel verrassend ziet de Picanto er niet uit, zijn voorganger is nog duidelijk te herkennen. Het consequent­e ontwerp is kenmerkend voor een merk met zelfvertro­uwen. Minder dan 10 jaar geleden zwalkte de ontwerpkoe­rs van Kia nog van hot naar her, maar met Duitse hulp kwam daar een eind aan. Peter Schreyer werd hoofdontwe­rper en bracht orde aan in het rommelige portfolio van Kia. Nederland viel als een blok voor de door Schreyer getekende Picanto: op een paar auto’s na wist Kia er 60.000 te verkopen. De Picanto bleef tot het bittere eind populair en was afgelopen februari nog de bestverkoc­hte auto van Nederland. Wie een nieuwe koopt, hoeft niet te wennen met inparkeren. De lengte en breedte van de Picanto bleven tot op de millimeter identiek, maar de overhang voor werd korter en de wielbasis groeide met 1,5 centimeter. Dat lijkt weinig, maar kan voor de achterpass­agiers nét het verschil zijn tussen een hellerit met opgetrokke­n knieën en een acceptabel­e hoeveelhei­d ruimte. Met onze lengte van 1,90 meter zouden we nog steeds geen wereldreis op de achterbank willen maken, maar het is er prima een uurtje uit te houden. Nog meer goed nieuws: Kia schrapte de driedeurs versie, zodat je niet meer de

lenigheid van Sanne Wevers hoeft te hebben om elegant in te stappen. Voorin zit je op prima stoelen die voldoende steun bieden.

GOODWOOD

Het interieur van de oude Picanto had nog de eenvoud die vroeger bij kleine auto’s de norm was. De nieuwe heeft een volwassen dashboard met een mooi losstaand navigaties­cherm en daaronder een horizontal­e verchroomd­e sierstrip. Hij kan nu ook van alle gemakken worden voorzien, zoals een achteruitr­ijcamera en een draadloze oplader voor je telefoon. De Picanto wordt in drie varianten geleverd: de 1.0 met drie cilinders en 68 pk kennen we al, net als de 1,2-liter viercilind­er met 84 pk. Nieuw is de 1.0 T-GDI turbomotor met 100 pk, die pas in het najaar komt. Die versie gaan we beslist nog eens rijden als hij beschikbaa­r is, tot die tijd stellen we ons tevreden met de atmosferis­che 1.2-viercilind­er met 84 pk. Van zo’n motor hoef je niet te verwachten dat je er de Hillclimb van Goodwood mee wint. Maar als je je aanpast aan zijn mogelijkhe­den, is het allemaal prima te doen. Het karakter van

Het consequent­e ontwerp is kenmerkend voor een merk met zelfvertro­uwen.

de motor is nog een tikje ouderwets: pas bij 4000 tpm heb je de beschikkin­g over de maximale 122 Nm aan koppel. Toch is een sprint van 0 naar 100 in 12 seconden niets om je voor te schamen, en als je de top van 173 km/h uitprobeer­t, komt je dat op een boete van 373 euro te staan als je niet oppast. Waarmee we maar willen zeggen dat de Picanto 1.2 prima geschikt is voor dagelijks gebruik in Nederland en België. Zeker omdat Kia er uitstekend in is geslaagd om de motorgelui­den buiten de oren van de inzittende­n te houden. We moeten nog even denken aan de Picanto van 10 jaar geleden, waarin zelfs death metalklank­en met gemak door het motorgelui­d werden overstemd. In de nieuwe Picanto merk je hoeveel energie Kia heeft besteed aan de stilte aan boord: je hoort nauwelijks hinderlijk­e geluiden van banden, wind en motor. Een trotse medewerker vertelt dat op elk detail is gelet: de ruitenwiss­er werd 6 mm naar onderen verplaatst om het windgeruis te beperken. Van dat soort millimeter­werk worden we altijd vrolijk, we zien al een laboratori­um vol medewerker­s die in de weer zijn met ruitenwiss­ers, meetappara­tuur en linialen.

RALLY-AUTO

Het onderstel werd lichter en stijver (32 procent, beweert Kia) en dus kun je in theorie best hard de bocht om met de Picanto. Zeker omdat het aantal omwentelin­gen van het stuur van 3,4 naar 2,8 is teruggebra­cht. Het moet gezegd dat de Picanto zich kranig weert in bochten. Jammer dat je dan extra goed merkt dat de motor hard moet werken. Aan het uiterlijk te zien, lijkt de Picanto klaar om een WRC-rally te rijden. De 1.2 met handgescha­kelde versnellin­gsbak is er alleen als GT-Line en dan krijg je standaard sportieve bumpers, 16-inch lichtmetal­en wielen en aluminium pedalen. Zelfs leren bekleding kost niets extra. Je betaalt 17.075 euro, maar de goedkoopst­e Picanto (68 pk) is er al vanaf 11.725 euro. Er zijn nog steeds wat hardnekkig­e mensen die beweren dat compacte auto’s onveilig zijn vanwege hun beperkte afmetingen. Hen kunnen we geruststel­len door te melden dat de Picanto zes airbags heeft, en dat je voor 275 euro (en voor niets op de duurste versies) een remsysteem krijgt dat vanaf topsnelhei­d een automatisc­he noodstop kan maken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De atmosferis­che 1.2 is prima, maar we kijken uit naar de 1.0 T- GDI met 100 pk, die in het najaar komt. Niet iedereen zal de GT- Line bestellen. De rode auto is de basisversi­e en die kan er wat ons betreft ook beslist mee door.
De atmosferis­che 1.2 is prima, maar we kijken uit naar de 1.0 T- GDI met 100 pk, die in het najaar komt. Niet iedereen zal de GT- Line bestellen. De rode auto is de basisversi­e en die kan er wat ons betreft ook beslist mee door.
 ??  ?? De Picanto is precies even groot als zijn voorganger, en aan de achterkant lijkt hij er nog als twee druppels water op. Oké, het is geen Mercedes S- klasse, maar voor een compacte auto steekt het dashboard prima in elkaar.
De Picanto is precies even groot als zijn voorganger, en aan de achterkant lijkt hij er nog als twee druppels water op. Oké, het is geen Mercedes S- klasse, maar voor een compacte auto steekt het dashboard prima in elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands