Auto Review

Maserati GranTurism­o MC Stradale

Het begrip ‘gran turismo’ heeft zijn glans verloren. Automerken plakken de term zonder blikken of blozen op auto’s die de prestigieu­ze aanduiding eigenlijk niet verdienen. Het wordt tijd om orde op zaken te stellen.

- Tekst: Johannes Riegsinger, Bart Smakman · Foto’s: Aleksander Perkovic

MASERATI HEEFT HET VOLSTE RECHT OM EEN AUTO EEN GRAN TURISMO TE NOEMEN.

Van Dale heeft geen flauw benul wat een gran turismo is, maar de automerken zouden toch beter moeten weten. Van oudsher is een gran turismo – vaak afgekort tot GT – een auto die gemaakt is om grote afstanden met hoge snelheid te kunnen afleggen. Maar anders dan bij een rasechte sportwagen, is er ruimte voor comfort. Voor langeafsta­ndsraces als de Targa Florio, de Mille Miglia en de Carrera Panamerica­na kregen de sportwagen­s luxe-opties zoals een grotere voorruit en een zitplaats voor een navigerend­e technicus of een technische navigator. Het uithouding­svermogen van de motor en het onderstel werd opgekrikt, zodat ze de 1000 mijl over Italiaanse grindpaden of de 24 uur over Franse landwegen konden uitzingen. ‘Ruimte voor luxe’ wilde niet zeggen dat de sportwagen vier comfortabe­le stoelen kreeg, of een riante bagageruim­te. Als je de Mille Miglia wilde winnen, was er geen plaats aan boord voor slaapspull­en, gewillige bewonderaa­rs of andere comfortver­hogende zaken. Alles wat je nodig had, was een kist op wielen die ging als de brandweer en pas na de finishstre­ep tot stilstand kwam. Dát is een Gran Turismo: een racewagen voor lange afstanden. Niet meer, niet minder. ‘GRAN TURISMO’ Vandaag de dag zijn de automerken wel erg kwistig met de term ‘GT’. Een coupé met spierballe­n is plotseling een GT en een dieseltje met verhoogde turbodruk is ineens een GT-diesel. Om te zien of er automerken zijn die het wél begrijpen, verzamelen we drie GT-modellen uit drie verschille­nde landen. Ze dragen allemaal het label ‘Gran Turismo’: de BMW 340i Gran Turismo, de Maserati GranTurism­o en de Toyota GT86. De naam en de vorm van de Toyota GT86 doen denken aan de Toyota 2000GT uit 1967. Beide GT’s worden trouwens aangedreve­n door een tweeliterm­otor. Bij de GT86 staat het getal 86 voor de boring en slag in

DIT KUNNEN WE DE HELE DAG VOLHOUDEN, 24 UUR LANG, 1000 MIJL AAN EEN STUK.

EEN COUPÉ MET SPIERBALLE­N IS PLOTSELING EEN GT.

millimeter­s (86 x 86 mm). Dat Toyota met die verwijzing ook de interesse wekt van de tuners en drifters die de achterwiel­aangedreve­n Corolla AE86 op handen droegen, vinden we een leuke bijkomstig­heid. Terwijl andere merken met hun verwijzing­en de emotie willen oproepen van oeroude racesucces­sen, herinnert Toyota iedereen aan een 940 kilo wegend bommetje met klapkoplam­pen uit de jaren tachtig.

TOYOTA GT86

Als we plaatsneme­n in de GT86 worden we met onze neus op de feiten gedrukt: Toyota kan plastic er nog echt uit laten zien als plastic. Daarbij licht het instrument­arium op als een Sony-gettoblast­er. Ronduit vervelend is dat onze GT86 niet is voorzien van de kraakhelde­r schakelend­e zesbak, maar van de optionele automaat. Waarom Toyota daarvoor gekozen heeft, is ons een raadsel – de 16 gram lagere CO2-uitstoot en het bijbehoren­de prijsvoord­eel van 4700 euro zijn het in ieder geval niet waard. De ongeblazen viercilind­er boxermotor in de GT86 deelt al geen rake klappen uit, maar met de slaperig schakelend­e automaat worden hem ook nog eens wollen wandjes aangemeten. Zelfs een krachtige kickdown zorgt gevoelsmat­ig voor weinig meer dan een veranderin­g in toonhoogte. Zou de ‘86’ in de modelnaam misschien een geheime boodschap van Toyota zijn? Raadt het merk aan om een tuner te bezoeken om dit bommetje weer op scherp te zetten? Wij weten een andere oplossing: Toyota past techniek van Subaru toe en uit de WRX STi is een 300 pk sterke boxermotor met turbo voorhanden … Maar dan buigt de weg naar links en vervolgens weer naar rechts. Nu er bochten in het spel komen, slaat onze stemming direct om. De GT86 voelt alert aan: hij stuurt licht en precies in, en blijft zelfs bij wilde manoeuvres goed beheersbaa­r. Hier komt de kleine Toyota goed tot zijn recht. Het is ronduit verslavend om de bochten aaneen te rijgen en de ideale lijn steeds fijner te slijpen. Dit kunnen we de hele dag volhouden, 24 uur lang, 1000 mijl aan een stuk. Als dat geen Gran Turismo is …

BMW 3-SERIE GRAN TURISMO

We nemen ons voor om bij de volgende GT niet zo snel conclusies te trekken. Zodoende beginnen we niet meteen te mopperen als de 1,7 ton wegende BMW 340iA Gran Turismo aan de beurt is. Zelfs niet als hij gevoelsmat­ig bijna volledig uit achterbank en bagageruim­te bestaat. Hoe men bij BMW voor deze fastbackst­ationwagon­coupé is uitgekomen bij de aanduiding ‘Gran Turismo’, is ons een raadsel. De uitleg is als volgt: de naam benadrukt dat deze 3-serie op comfortabe­le wijze lange afstanden op hoge snelheden kan afleggen. Die betekenis wordt tegenwoord­ig wel vaker aan het begrip GT gegeven, dus we knikken voor de vorm vriendelij­k naar de marketingm­an en zijn PowerPoint-presentati­e. De 340i GT wordt aangedreve­n door een beresterke zes-in-lijn met twee turbo’s. De 326 pk sterke zescilinde­r maakt indruk met zijn kracht en souplesse. Op de dynamische rijeigensc­happen hebben we niets aan te merken. Toch raken we niet in vervoering en krijgen we geen kippenvel. De 340i GT is zonder twijfel een puike reisauto, maar hij voldoet niet aan onze definitie van een GT. Bij een GT gaat de sportivite­it gepaard met een gevoel van lichtvoeti­gheid, waarbij je een beetje moet duwen en trekken aan de techniek om dingen gedaan te krijgen. Het is afzien op een vermakelij­ke manier, en dat is het in de BMW absoluut niet. Daarvoor is de auto te goed. Waarom houdt het merk dan toch zo vast aan de term ‘Gran Turismo’? Wat is er mis met de naam 3-serie Autostrada?

MASERATI GRAN TURISMO

Maserati heeft wél het volste recht om de term gran turismo op een auto te plakken. De Italianen hebben in hun verleden de voertuigkl­asse uitgevonde­n en gedefiniee­rd. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de GranTurism­o MC Stradale langs de Toyota stuift en ook de BMW links laat liggen. Het bulderende geluid van de 460 pk sterke, ongeblazen 4,7-liter V8motor is spectacula­ir. Bovendien is het alweer tien jaar geleden dat dit lijnenspel is getekend en toch trekt de Maserati nog steeds alle aandacht naar zich toe. Niemand heeft nog oog voor de slanke Toyota of de vlezige BMW. Anders dan het tijdloze design, voelt het interieur wat betreft techniek en vormgeving behoorlijk verouderd aan. Dat maakt het voor ons makkelijk om de laag van luxe en comfort waaronder de wilde Gran Turismo schuilgaat, weg te schrapen. Wat overblijft is een felrode kist op wielen die brult alsof de duivel hem eigenhandi­g naar de hel wil slepen. De krachtinsp­anningen zijn zo explosief dat je het idee hebt dat er zojuist een startschot klonk en ergens in de verte een finishvlag hangt. De Maserati GranTurism­o doet zijn naam eer aan. Als enige eigenlijk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De vormgeving en de techniek van het dashboard zijn hun houdbaarhe­ids datum gepasseerd. Maar dat mag bij een pure gran turismo. Een gran turismo met achterbank is een beetje als Pokémon Go spelen in de kerk.
De vormgeving en de techniek van het dashboard zijn hun houdbaarhe­ids datum gepasseerd. Maar dat mag bij een pure gran turismo. Een gran turismo met achterbank is een beetje als Pokémon Go spelen in de kerk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Alle neuzen staan dezelfde kant op: elke GT heeft een coupéachti­ge vorm.
Alle neuzen staan dezelfde kant op: elke GT heeft een coupéachti­ge vorm.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands