Auto Review

Fiat 500L 1.6 MultiJet 120

Veertig procent van alle onderdelen is vernieuwd, zo vertelt Fiat bij de introducti­e van de verbeterde 500L. Vraag is alleen: waar zitten ze precies?

- Tekst: Igor Stuifzand

ie je niets aan me?” Het is een vraag die altijd op de loer ligt, maar die je nooit ziet aankomen. Stamelend zoek je naar een antwoord. Is ze een paar pondjes afgevallen, draagt ze een nieuwe jurk, of zit haar haar nou anders? Je dreigt keihard door de mand te vallen als je niet nú op haar vragende blik reageert. Sorry schat, ik zat even te dommelen. Wat wilde je weten? Daar heb je je mooi uit weten te redden. Voor heel even dan ... Bij de onthulling van de vernieuwde Fiat 500L moet onze zoekende blik boekdelen hebben gesproken. Veertig procent van alle onderdelen is nieuw, zo krijgen we te horen, maar we hebben echt geen idee waar we ze moeten zoeken. Aan de vriendelij­ke, vrolijke uitstralin­g van de 500L is namelijk niets veranderd, en wat ons betreft was dat ook helemaal niet nodig. Fiats 500-reeks lijkt immuun voor verouderin­gsverschij­nselen. Van alle compacte mpv’s is de 500L nog altijd een van de guitigste verschijni­ngen. OP DE SCHOP Een Fiat-vertegenwo­ordiger praat ons bij over de vernieuwde gezins-500. Hij wijst naar het front van de auto en legt uit dat de voorbumper scherper geprofilee­rd is en het luchtroost­er een andere vorm heeft gekregen. Ook de dagrijverl­ichting is anders, met precies dezelfde op elkaar liggende C’s die de kleine 500 heeft. De stootlijst­en op de flanken zijn nu in de carrosseri­ekleur gespoten, en ook de achterbump­er is veranderd, met een lager geplaatste mist- en achteruitr­ijlamp. Maar de grootste veranderin­gen zijn aan boord te vinden. Daar is het oude dashboard op de schop gegaan, omdat het nieuwe multimedia­scherm (5 of 7 inch, afhankelij­k van het uitrusting­sniveau) meer ruimte nodig heeft dan het oude. En nu enkele functies zijn opgenomen in de touchscree­n, zijn er minder knopjes nodig. Er is verder een nieuw stuur, een mooier instrument­arium en bij de gefacelift­e 500L zijn de sfeer- en dashboardv­erlichting wit in plaats van oranje. Aan de ruimtelijk­heid van het interieur veranderde niets. Je kunt nog steeds zeer riant met vier volwassene­n in de 500L zitten, hoewel het optionele panoramada­k van de testauto voor langere inzittende­n maar nét genoeg hoofdruimt­e overlaat. De 500L heeft

Veertig procent van alle onderdelen is nieuw, maar waar zitten ze?

een bagageruim­te van 412 liter, maar door te schuiven met de twee delen van de achterbank of deze geheel neer te klappen, is deze uit te breiden tot een volume van 1480 liter. De goederentr­ein onder de 500’s, de 500L Wagon (die voorheen Living heette) kan 560 tot 1584 liter bagage herbergen, of ruimte bieden aan twee extra (nog niet volgroeide) inzittende­n.

TERUG VAN WEGGEWEEST

Aan de techniek van de 500L is evenmin iets veranderd, behalve dan dat de bekende 1,6-liter MultiJet-turbodiese­l weer terug is van (kortstondi­g) weggeweest. Deze motor levert een vermogen van 120 pk en een zeer bruikbaar koppel van 320 Nm. Hij kenmerkt zich met een soepele krachtopbo­uw en een geringe geluidspro­ductie. Fiat geeft voor deze motorvaria­nt een gemiddeld verbruik op van 4,2 liter diesel op 100 kilometer, bij een CO2-uitstoot van 109 gram per kilometer. Dat er geen grote technische modificati­es zijn doorgevoer­d, is beslist geen schande. Vijf jaar na zijn introducti­e rijdt de 500L namelijk nog steeds heel prettig, met een niet al te directe, maar voldoende terugkoppe­ling biedende besturing en een comfortabe­l geveerd en stabiel onderstel. Een dissonant is gebleven: de zithouding. Je zit nadrukkeli­jk óp de stoel in plaats van erin en dat komt het zitcomfort niet ten goede. Ook ontbreken nog steeds tal van inmiddels gangbare veiligheid­sopties in de prijslijst van de 500L, hoewel een automatisc­he noodstophu­lp maar een bescheiden meerprijs vergt. Over prijzen gesproken: ten opzichte van het oude model is de vernieuwde 500L geen euro duurder geworden, maar doordat de kale Pop-uitvoering wegens gebrek aan belangstel­ling uit de lijst is geschrapt, ligt het startbedra­g nu bij 21.795 euro voor de TwinAir 105 PopStar. De 500L 1.6 MultiJet 16v Lounge staat voor 28.595 euro in de prijslijst.

 ??  ??
 ??  ?? 412 tot 1480 liter bagage past er achter in de 500L
412 tot 1480 liter bagage past er achter in de 500L
 ??  ?? Wat er allemaal anders is? Nou, veel! Fiat zegt dat 40 procent van alle onderdelen is vervangen.
Wat er allemaal anders is? Nou, veel! Fiat zegt dat 40 procent van alle onderdelen is vervangen.
 ??  ??  Nieuw dashboardo­ntwerp met een prominente plek voor het centrale beeldscher­m.
 Nieuw dashboardo­ntwerp met een prominente plek voor het centrale beeldscher­m.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands