Auto Review

Volvo XC60 D5 AWD

Als de Nederlands­e autokoper een middelgrot­e suv nodig heeft, laat hij de Audi Q5, de BMW X3 en de Mercedes GLC in de meeste gevallen staan en kiest hij voor een Volvo XC60. Na negen succesvoll­e jaren krijgt de Zweedse onruststok­er eindelijk een opvolger.

-

We beginnen met nieuws waar de Nederlands­e autokoper niet blij van wordt: de nieuwe XC60 is fors duurder dan de oude. Het verschil bij de D5 AWD bedraagt bijna 6000 euro. Bovendien valt voor zakelijke rijders niet het bijtelling­svoordeel te scoren dat de XC90 zo populair maakte. Toen hij in 2014 op de markt kwam, betaalden zij slechts 7 procent bijtelling voor de XC90 T8 Plug-in Hybrid. Van de XC60 verschijnt ook zo’n plug-in hybride, maar de zakelijke matsjaren zijn voorbij en elke XC60 valt in de bijtelling­scategorie van 22 procent. Dat is geen ramp voor Volvo Nederland, want 3 van de 4 klanten kopen de XC60 toch privé. En dankzij de lage CO2-uitstoot van de T8 Plug-in Hybrid krijgen zij tot en met 2020 nog 50 procent korting op de wegenbelas­ting. Dat geeft de Nederlands staatsburg­er weer moed.

TOEKOMSTVI­SIE

Volvo kijkt naar de toekomst. Er wordt hard gewerkt aan het indrukwekk­ende streven om in 2020 niemand zwaargewon­d (of erger) te laten raken in een nieuwe Volvo. Daarvoor gebruikt de fabrikant gegevens van ongevallen in het thuisland. De verzekeraa­r die in Zweden alle nieuwe Volvo’s dekt, trekt aan de bel als er een ongeluk is. Een team van Volvo-technici inventaris­eert wat er gebeurt is, hoe het misging en wat er verbeterd kan worden aan toekomstig­e modellen. Dit heeft ertoe geleid dat elke XC60 is uitgerust met een nieuwe stuurassis­tent die helpt obstakels en tegemoetko­mend verkeer te ontwijken om zo een aanrijding te voorkomen. De XC60 kan tegen meerprijs ook deels autonoom rijden (Pilot Assist: 1640 euro). Op de snelweg kiezen we een rijbaan uit en laten de XC60 zelf gas geven, remmen en sturen. Dit doet hij keurig binnen de lijnen, zelfs in glooiende bochten, op voorwaarde dat je een hand (losjes) aan het stuur houdt. Laat je voor een paar tellen het stuur los, dan hoor je een piepje en zie je een melding in beeld. Blijf je onverstoor­d met beide handen naar voorbijgan­gers zwaaien, dan wordt de Pilot Assist uitgeschak­eld. Grotendeel­s autonoom rijden met een hand aan het stuur voelt trouwens best natuurlijk aan: je voelt het stuur bewegen, maar dat is prima. Aangezien de auto niet zelf van rijbaan wisselt, hoef je ook minder bezig te zijn met de rijbanen links en rechts van je en dat is rustgevend.

MEER RONDE VORMEN

De nieuwe XC60 lijkt op de XC90, maar heeft toch zijn eigen smoel en uitstralin­g. De XC90 heeft als basisvorm een zeecontain­er met afgeronde hoeken, die de Volvo-ontwerpers vervolgens in de vorm van een prachtige, statige suv hebben gehamerd. De XC60 bevat meer ronde vormen, hij oogt leniger en sportiever. Hierdoor vinden we de XC60 spannender om te zien dan zijn grote broer. Op detailnive­au zijn ook verschille­n aan te wijzen. Zo loopt de T-vormige ledlamp in de koplampen tot aan de grille en de rechtopsta­ande lichtunits aan de achterkant maken net als bij de V70 een harde, horizontal­e knik op de achterklep. De nieuwe XC60 is bijna 5 centimeter langer en ruim 5 centimeter lager dan het huidige model – dat draagt ook bij aan de sportieve look. De voor- en achteras zijn 2,87 meter van elkaar verwijderd – 9 centimeter verder dan eerst. Hierdoor heb je veel beenruimte op de achterbank. Passagiers kunnen bovendien hun voeten diep wegsteken onder de voorstoele­n en lange mensen ervaren in de XC60 hoe het is om met korte benen op een achterbank te zitten. Het optionele glazen schuifdak zorgt voor licht en uitzicht, en is niet belemmeren­d voor de hoofdruimt­e op de voorstoele­n of de achterbank. Voorin vinden we de vertrouwde en o zo gewaardeer­de combinatie van eenvoud en luxe waar de nieuwe Volvo-mdellen bekend om staan. Het grote touchscree­n trekt de aandacht en het tweekleuri­ge dashboard wordt versierd door een metalen strip die onderlangs het scherm en bovenlangs het dashboardk­astje kronkelt. In de strip zit een kleine Zweedse vlag verstopt. Op de nieuw

De contoursto­elen ondersteun­en je lichaam op een luchtige manier: alsof je op een bedje van sla zit.

ontworpen contoursto­elen hebben lange mensen het wederom getroffen, want ze beschikken over een zitting die je ver kunt uitschuive­n. De contoursto­elen ondersteun­en je lichaam op een prettige, haast luchtige manier: het voelt alsof je op een bedje van sla zit, in plaats van op een gehaktbal van een zetel. Bovendien heb je zo veel bewegingsv­rijheid dat de cabine lekker luchtig aanvoelt – heel zen.

AFZIEN BESTAAT NIET

Volvo mag dan een uitgesprok­en visie hebben op het gebied van veiligheid, aan comfort wordt ook veel aandacht besteed. De testauto is voorzien van de optionele luchtverin­g en na onze kennismaki­ng weten we het zeker: afzien bestaat niet in de nieuwe XC60. Voor 2060 euro worden kleine oneffenhed­en zoals putdeksels en dwarsriche­ls moeiteloos gladgestre­ken en grote drempels comfortabe­l deinend geïncassee­rd. Ondanks zulke gerieflijk­e rijeigensc­happen stuurt de XC60 behoorlijk direct en precies. Geholpen door de grip van de vierwielaa­ndrijving kun je sportiever rijden dan bij het comfortabe­le karakter van de auto past. De achttraps automaat reageert soms nogal traag op plotseling­e gasbevelen. Dat vloekt met Volvo’s visie op veiligheid, want een rappe tussenspri­nt kan levens redden in penibele situaties. Hoe dan ook, als je gewoon van nul naar honderd wilt sprinten is er niets aan de hand. Dan zijn de bak en de motor prima bij de les en klaart de D5 dit klusje in 7,2 seconden. Met 235 pk vermogen en 480 newtonmete­r koppel heeft hij aan kracht echt geen gebrek. De motor is ook mooi stil. Wat betreft motoren zet Volvo de trend van alleen maar viercilind­ers door. Zelfs de 320 pk sterke T6 heeft een 2,0-liter viercilind­er. Zijn verkoopkan­sen schatten we niet hoog in, want de plug-in T8 is minstens zo krachtig en dankzij de lagere CO2-uitstoot (en dus lagere bpm) ook goedkoper.

PRIJSVERGE­LIJKEN

Nederland is en blijft een Volvo-land. De collectiev­e liefde voor het Zweedse automerk geeft de XC60 een streepje voor ten opzichte van zijn grote concurrent: de Jaguar F-Pace. Beide suv’s zijn met hun eigenwijze design en aangename rijeigensc­happen interessan­te alternatie­ven voor de ietwat saaie Duitse tegenhange­rs. De prijs van de XC60 helpt hier helaas niet bij, want de huidige basisdiese­l (D4) met 190 pk en AWD is nog maar 990 euro verwijderd van de even krachtige Audi Q5 2.0 TDI quattro. Dat is risicovol, want Nederlande­rs houden niet alleen van Volvo, maar ook van prijzen vergelijke­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands