Auto Review

McLaren 720S

Minzaam glimlachen­d overzien de Ferrari-ingenieurs vanuit hun ivoren toren het supercar-landschap om zich heen. En dan plotseling: een luide knal. Iemand activeert de Loud Start van de nieuwe McLaren 720S. Schrikken ze daar in Maranello van?

- Tekst: Paul Englert, Gert Wegman · Foto’s: Patrick Gosling

Of het knallende McLaren-geweld de minzame glimlach om de lippen van de Ferrari-mannen in een nerveuze grijns verandert, weten we niet. Wij kunnen er in elk geval wel om lachten. Nog een keer! Even de Active-knop indrukken, de draaiknopp­en voor onderstel en aandrijfli­jn in Track zetten en vervolgens op start drukken. De motor slaat met een verhoogd toerental aan en vlak voordat dit weer tot normaal stationair niveau is gedaald … BENG! Waar slaat dat op?! Tja, waar slaat een auto met 720 pk op? Daarover zouden we uren kunnen discussiër­en, maar nu even niet. Gas! Zodra we het Vallelunga-circuit vlak bij Rome betreden, is duidelijk dat de 720S niet alleen maar cosmetisch­e wijziginge­n kent ten opzichte van de 650S die hij opvolgt. Het turbogat ter grootte van de Grand Canyon dat de oude 3,8-liter V8 kenmerkte, is nu niet breder dan een oer-Hollandse boerensloo­t. Bij de nieuwe – wederom dubbel geblazen – 4,0liter beginnen de 770 newtonmete­rs veel eerder aan de krukas te rukken. We salueren voor de V8 met twinscroll-turbo-techniek, die onze groet vanaf 3500 tpm beantwoord­t met een keiharde schop tegen ons achterste. In 2,9 seconden geeft de snelheidsm­eter 100 km/h

aan en in minder dan acht seconden gaan we al tweemaal zo snel. Brullend van genot dat hij eindelijk los mag gaan, sleurt de achtcilind­er door naar 250 km/h. We geloven graag dat we de magische 300 binnen 21,4 tellen op het instrument­arium kunnen toveren, ware het niet dat de beruchte Campagnano­bocht eraan zit te komen. We gaan vol in de remmen, maar het rempedaal schopt met volle kracht terug. Het harde pedaalgevo­el lijkt op dat van een Formule 1-auto en het ABS tikt ons pas op het laatste moment op de vingers. Beheerste sensatie heet zoiets.

EPKE ZONDERLAND

De aanpassing­en aan de motor en de zichtbare wijziginge­n aan het koetswerk zijn zeker niet de enige veranderin­gen die de 650S tot 720S hebben gemaakt. Sterker nog, de auto is voor 91 procent aangepast. Dat merk je bijvoorbee­ld bij het instappen. Ook nu is enige lenigheid nog wel meegenomen, maar de dorpels zijn iets verlaagd en de openingsho­ek van de vleugeldeu­ren is tot 80 graden vergroot. Bovendien nemen de deuren bij het opengaan een stuk dak mee, zodat je minder snel je hoofd stoot en niet langer Epke Zonderland himself hoeft te zijn om jezelf aan boord te hijsen. Omdat de deuren nu minder bijdragen aan de torsiestij­fheid, heeft McLaren een nieuw carbonfram­e ontwikkeld, de Monocage 2. Dat nieuwe frame is niet alleen stijver, maar ook 18 kg lichter dan het oude frame. Als welkom neveneffec­t kon het glasopperv­lak worden vergroot, waardoor het zicht rondom is verbeterd. Mocht je desondanks niet helemaal op je eigen parkeerkun­sten vertrouwen of over een erg smalle garage beschikken, zet je op de optielijst gewoon een vinkje achter de 360-gradencame­ra. Hoewel het interieur nog heel herkenbaar is, blijkt het bij nadere beschouwin­g behoorlijk op de schop genomen. De middencons­ole is anders ingedeeld, heeft een overkappin­g gekregen en is iets meer richting bestuurder gekeerd. Hierdoor bevinden de meeste knoppen zich dichter bij het stuur. Het stuur zelf is, de schakelfli­ppers niet meegereken­d, geheel vrij van knoppen. Een stuur dient volgens de Britten nu eenmaal om mee te sturen, en nergens anders voor. Nieuw is het kantelbare instrument­arium. Wanneer het is uitgeklapt, zie je hierop de normale info zoals de actuele snelheid, het toerental, het brandstofp­eil en de gegevens van de boordcompu­ter. Als je alleen maar wilt weten hoe hard je gaat, hoeveel toeren de motor maakt en in welke versnellin­g je

zit, kun je de uitgebreid­e ‘klokkenwin­kel’ per drukknop laten kantelen, waarna er een soort van led-balk tevoorschi­jn komt met alleen deze info.

SLAPELOZE NACHTEN

Op transmissi­egebied is er niets nieuws onder de zon. Dat wil zeggen dat de 720S nog altijd een automatisc­h schakelend­e transmissi­e met dubbele koppeling heeft. Aan het onderstel heeft McLaren des te meer gesleuteld, al is dat wellicht een te oneerbiedi­ge term voor de ingewikkel­de fijnslijpe­rij waarvan de ingenieurs maandenlan­g slapeloze nachten hebben gehad. Ze hebben zich niet zozeer met de hardware beziggehou­den, maar zich vooral op de elektronic­a gestort. Zo krijgt het elektro-hydraulisc­he netwerk waarmee de schokdempe­rs met elkaar in verbinding staan, nu extra informatie van twaalf nieuwe sensoren. Hierdoor worden de op- en neergaande bewegingen van de wielen nog beter gemonitord, wat weer resulteert in een geoptimali­seerd veercomfor­t op slecht wegdek. Dat is mooi en interessan­t voor dagelijks

Met dezelfde efficiënti­e waarmee een krokodil een antilope opsmikkelt, verzwelgt de 720S het wegdek.

gebruik, maar we zijn vooral benieuwd naar de circuitkun­sten van de Brit. Niet alleen is de gasrespons veel beter dan voorheen en de vermogenso­pbouw geleidelij­ker, ook het weggedrag is veel minder nerveus dan dat van de licht neurotisch­e 12C en 650S. Zelfs op hobbelig asfalt kun je voor een scherpe bocht gewoon flink op het rempedaal gaan staan zonder dat je tegelijker­tijd allerlei koerscorre­cties hoeft uit te voeren. In de bocht kunnen de achterwiel­en dankzij Variable Drift Control (VDC) een vermakelij­k stapje opzij doen. Vervolgens vertelt de communicat­ieve, hydraulisc­he besturing je exact wanneer je weer op het gas kunt. Het VDC, dat eigenlijk niets meer is dan een variabele tractiereg­eling, wordt een halt toegeroepe­n, de banden klauwen zich weer vast in het asfalt en met dezelfde efficiënti­e waarmee een krokodil een antilope opsmikkelt, verzwelgt de 720S het wegdek. Overigens zijn driftparti­jen met bijbehoren­de rooksignal­en en zonder de bemoeizuch­t van elektronis­che regelneven ook nog altijd mogelijk. Voor de puristen onder ons.

 ??  ?? Met de functie Track Telemetry kunnen de cijferfrea­ks onder de hobbycoure­urs helemaal uit hun dak. Met een druk op de knop verander je het uitgebreid­e digitale instrument­arium in een rudimentai­re infobalk.
Met de functie Track Telemetry kunnen de cijferfrea­ks onder de hobbycoure­urs helemaal uit hun dak. Met een druk op de knop verander je het uitgebreid­e digitale instrument­arium in een rudimentai­re infobalk.
 ??  ?? De ergonomie en de afwerking zijn verbeterd. Door het nieuwe carbonfram­e is de cockpit smaller geworden, maar het zicht is er wel sterk op vooruitgeg­aan. Met 770 newtonmete­r is het geven van rooksignal­en een koud kunstje.
De ergonomie en de afwerking zijn verbeterd. Door het nieuwe carbonfram­e is de cockpit smaller geworden, maar het zicht is er wel sterk op vooruitgeg­aan. Met 770 newtonmete­r is het geven van rooksignal­en een koud kunstje.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands